Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: de nieuwe bijstandswet.
Staatssecretaris Klijnsma wil dat meer gemeenten hun bijstandstrekkers achter de vodden aan zitten. Bijstandsontvangers moeten bijvoorbeeld een flinke tegenprestatie leveren. Dat regelt de nieuwe bijstandswet die deze week in de Tweede Kamer afgetikt wordt.
De wet geeft veel vrijheid, en dus verantwoordelijkheid, aan gemeenten om invulling te geven aan de tegenprestatie. Ze mogen bijvoorbeeld zelf kiezen of ze iedereen verplicht de straten laten bezemen, of juist inzetten op eigen initiatief van mensen.
De tegenprestatie is geen bezuinigingsmaatregel, het levert de staatskas geen cent op. Het is een morele maatregel. Veel verder dan koffie schenken en blaadjes prikken komen we niet. Van de bijstandstrekker wordt letterlijk verwacht dat hij zich dienend opstelt.
Verfrissend vond ik de opmerking van Theo Keltjens in het NRC die zich afvraagt waarom de tegenprestatie eigenlijk beperkt blijft tot werken aan de onderkant, terwijl veel werklozen al een hele carrière achter de rug hebben, en veel meer in hun mars. “Laat werklozen zitting nemen in gemeenteraden, in raden van toezicht. Laat ze interessant werk doen dat sowieso wegbezuinigd wordt. Laat ze colleges geven of stukken schrijven over wat hen bezighoudt. Onbezoldigd.”
Rotterdam voert al jaren een streng bijstandsbeleid, onder andere met een verplichte maatschappelijke tegenprestatie van twintig uur. Dat beleid wordt nu landelijk beleid. Wat zou het een stunt zijn als we hier nu ook voorop zouden lopen en een nieuwe invulling durfden te geven aan wat de meest zinvolle tegenprestatie is. De nieuwe wet biedt de stad hiervoor alle ruimte.
En Vers Beton heeft nog vacatures.
 
Tekst: Melissa van Amerongen

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina