Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: tegenprestatie

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: de nieuwe bijstandswet.
Staatssecretaris Klijnsma wil dat meer gemeenten hun bijstandstrekkers achter de vodden aan zitten. Bijstandsontvangers moeten bijvoorbeeld een flinke tegenprestatie leveren. Dat regelt de nieuwe bijstandswet die deze week in de Tweede Kamer afgetikt wordt.
De wet geeft veel vrijheid, en dus verantwoordelijkheid, aan gemeenten om invulling te geven aan de tegenprestatie. Ze mogen bijvoorbeeld zelf kiezen of ze iedereen verplicht de straten laten bezemen, of juist inzetten op eigen initiatief van mensen.
De tegenprestatie is geen bezuinigingsmaatregel, het levert de staatskas geen cent op. Het is een morele maatregel. Veel verder dan koffie schenken en blaadjes prikken komen we niet. Van de bijstandstrekker wordt letterlijk verwacht dat hij zich dienend opstelt.
Verfrissend vond ik de opmerking van Theo Keltjens in het NRC die zich afvraagt waarom de tegenprestatie eigenlijk beperkt blijft tot werken aan de onderkant, terwijl veel werklozen al een hele carrière achter de rug hebben, en veel meer in hun mars. “Laat werklozen zitting nemen in gemeenteraden, in raden van toezicht. Laat ze interessant werk doen dat sowieso wegbezuinigd wordt. Laat ze colleges geven of stukken schrijven over wat hen bezighoudt. Onbezoldigd.”
Rotterdam voert al jaren een streng bijstandsbeleid, onder andere met een verplichte maatschappelijke tegenprestatie van twintig uur. Dat beleid wordt nu landelijk beleid. Wat zou het een stunt zijn als we hier nu ook voorop zouden lopen en een nieuwe invulling durfden te geven aan wat de meest zinvolle tegenprestatie is. De nieuwe wet biedt de stad hiervoor alle ruimte.
En Vers Beton heeft nog vacatures.
 
Tekst: Melissa van Amerongen

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures