Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: tegenprestatie

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: de nieuwe bijstandswet.
Staatssecretaris Klijnsma wil dat meer gemeenten hun bijstandstrekkers achter de vodden aan zitten. Bijstandsontvangers moeten bijvoorbeeld een flinke tegenprestatie leveren. Dat regelt de nieuwe bijstandswet die deze week in de Tweede Kamer afgetikt wordt.
De wet geeft veel vrijheid, en dus verantwoordelijkheid, aan gemeenten om invulling te geven aan de tegenprestatie. Ze mogen bijvoorbeeld zelf kiezen of ze iedereen verplicht de straten laten bezemen, of juist inzetten op eigen initiatief van mensen.
De tegenprestatie is geen bezuinigingsmaatregel, het levert de staatskas geen cent op. Het is een morele maatregel. Veel verder dan koffie schenken en blaadjes prikken komen we niet. Van de bijstandstrekker wordt letterlijk verwacht dat hij zich dienend opstelt.
Verfrissend vond ik de opmerking van Theo Keltjens in het NRC die zich afvraagt waarom de tegenprestatie eigenlijk beperkt blijft tot werken aan de onderkant, terwijl veel werklozen al een hele carrière achter de rug hebben, en veel meer in hun mars. “Laat werklozen zitting nemen in gemeenteraden, in raden van toezicht. Laat ze interessant werk doen dat sowieso wegbezuinigd wordt. Laat ze colleges geven of stukken schrijven over wat hen bezighoudt. Onbezoldigd.”
Rotterdam voert al jaren een streng bijstandsbeleid, onder andere met een verplichte maatschappelijke tegenprestatie van twintig uur. Dat beleid wordt nu landelijk beleid. Wat zou het een stunt zijn als we hier nu ook voorop zouden lopen en een nieuwe invulling durfden te geven aan wat de meest zinvolle tegenprestatie is. De nieuwe wet biedt de stad hiervoor alle ruimte.
En Vers Beton heeft nog vacatures.
 
Tekst: Melissa van Amerongen

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures