Ga naar de inhoud

Radio van der Zee: de laatste der Mohikanen in de Rosestraat

Vers Beton werkt samen met ‘Anders nog iets?’, een project over Rotterdamse ondernemers die de stad verrijken met hun passie en hun ambacht. Deze editie: Een half afgebroken rij oude panden, met nog slechts één benedenverdieping bewoond. Het is een bijzonder gezicht aan de kop van de Rosestraat op Rotterdam Zuid. Op de gevel staat met rode letters ‘Radio van der Zee’. Eigenaar Koos van der Zee verkoopt hier al sinds 1978 radio’s en tv’s.

Radio van der Zee
Radio van der Zee

“Vroeger was dit een drukbezochte straat, maar daar is weinig meer van over”, zegt Van der Zee terwijl hij tegen een gaskachel leunt. Omdat er geen centrale verwarming meer is in het pand stookt hij de kachel flink op en houdt hij zijn jas aan tijdens zijn werk. “Eigenlijk is dit een soort bunker geworden”, vervolgt hij. Aan de achterkant van zijn winkel zijn stalen platen bevestigd om inbrekers tegen te houden. Alle andere panden zijn helemaal dichtgespijkerd tegen krakers.

Vroeger goede winkelstraat

Op de rekken in de winkel staan grote tv-toestellen met in koeienletters de prijzen. Al meer dan 35 jaar zit Van der Zee op de Rosestraat en hij heeft het flink zien veranderen. “Mijn winkel is nu een kraakpand geworden, maar vroeger was dit een goede winkelstraat.” Tot 1993 denderden de treinen tussen Rotterdam CS en Rotterdam Zuid over het spoor achter zijn winkel naar de Hefbrug. “Achterin de winkel trilde de soldeerbout uit mijn handen als ik aan het werk was. En de treinen kwamen elke tien minuten voorbij.” Vanaf 1993 is de Hefburg niet meer in gebruik. Nu rijden de treinen door de Willemsspoortunnel onder de Maas door.

Radio van der Zee
Radio van der Zee

Door de verpaupering van de Rosestraat zag Van der Zee zijn klandizie flink  teruglopen. “Het is ook geen gezicht: drie leegstaande panden met daarnaast een gapend gat en dan weer een klein blokje met nog één winkel erin. Mensen vragen me geregeld of mijn winkel nog open is.” Als ik Van der Zee bezoek heeft hij net een klant geholpen. „Ik repareer nog veel televisies, omdat ik een groot klantennetwerk heb. Maar nieuwe klanten krijg ik niet snel meer, omdat ik op zo’n verlaten locatie zit. Soms heb ik zeven klanten per dag, soms ook helemaal niemand.”

Schadevergoeding

Zelf wil Van der Zee graag vertrekken uit de Rosestraat. “Ik ben nu 61, dus moet nog zo’n vijf jaar werken. Het liefst zou ik verhuizen naar bijvoorbeeld de Beijerlandselaan.” Al sinds 2007 heeft de woningbouwvereniging de huur opgezegd, maar Van der Zee wil graag een schadevergoeding voor de opgelopen schade en vervangende winkelruimte. „Daarover is veel gesteggel met de gemeente en de woningbouwvereniging. Ik wil dat dit snel wordt opgelost.”
Sinds het café op de hoek van het woningenblok op de Rosestraat er niet meer zit, is de winkel van Van der Zee nog de enige overgebleven zaak op dit stuk van de Rosestraat. “Hopelijk ben ik zo snel mogelijk weg”, zegt Koos. Maar voorlopig is hij de laatste der Mohikanen op de Rosestraat.
‘Anders nog iets?’ logo_andersnogiets11 Vers Beton werkt samen met ‘Anders nog iets?’, een project van
Annemarie Mosterd over ondernemers die de stad verrijken met hun passie en hun ambacht. Als consument betuigen wij vaak de liefde voor de buurtwinkel of ondernemer, maar met de voeten óf de wielen kiezen we vaak anders. Op www.andersnogiets010.nl worden de markante, sociaal betrokken ondernemers die er nog zijn, in het daglicht gezet. Volg ze ook via Facebook
.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam