Ga naar de inhoud

Radio van der Zee: de laatste der Mohikanen in de Rosestraat

Vers Beton werkt samen met ‘Anders nog iets?’, een project over Rotterdamse ondernemers die de stad verrijken met hun passie en hun ambacht. Deze editie: Een half afgebroken rij oude panden, met nog slechts één benedenverdieping bewoond. Het is een bijzonder gezicht aan de kop van de Rosestraat op Rotterdam Zuid. Op de gevel staat met rode letters ‘Radio van der Zee’. Eigenaar Koos van der Zee verkoopt hier al sinds 1978 radio’s en tv’s.

Radio van der Zee
Radio van der Zee

“Vroeger was dit een drukbezochte straat, maar daar is weinig meer van over”, zegt Van der Zee terwijl hij tegen een gaskachel leunt. Omdat er geen centrale verwarming meer is in het pand stookt hij de kachel flink op en houdt hij zijn jas aan tijdens zijn werk. “Eigenlijk is dit een soort bunker geworden”, vervolgt hij. Aan de achterkant van zijn winkel zijn stalen platen bevestigd om inbrekers tegen te houden. Alle andere panden zijn helemaal dichtgespijkerd tegen krakers.

Vroeger goede winkelstraat

Op de rekken in de winkel staan grote tv-toestellen met in koeienletters de prijzen. Al meer dan 35 jaar zit Van der Zee op de Rosestraat en hij heeft het flink zien veranderen. “Mijn winkel is nu een kraakpand geworden, maar vroeger was dit een goede winkelstraat.” Tot 1993 denderden de treinen tussen Rotterdam CS en Rotterdam Zuid over het spoor achter zijn winkel naar de Hefbrug. “Achterin de winkel trilde de soldeerbout uit mijn handen als ik aan het werk was. En de treinen kwamen elke tien minuten voorbij.” Vanaf 1993 is de Hefburg niet meer in gebruik. Nu rijden de treinen door de Willemsspoortunnel onder de Maas door.

Radio van der Zee
Radio van der Zee

Door de verpaupering van de Rosestraat zag Van der Zee zijn klandizie flink  teruglopen. “Het is ook geen gezicht: drie leegstaande panden met daarnaast een gapend gat en dan weer een klein blokje met nog één winkel erin. Mensen vragen me geregeld of mijn winkel nog open is.” Als ik Van der Zee bezoek heeft hij net een klant geholpen. „Ik repareer nog veel televisies, omdat ik een groot klantennetwerk heb. Maar nieuwe klanten krijg ik niet snel meer, omdat ik op zo’n verlaten locatie zit. Soms heb ik zeven klanten per dag, soms ook helemaal niemand.”

Schadevergoeding

Zelf wil Van der Zee graag vertrekken uit de Rosestraat. “Ik ben nu 61, dus moet nog zo’n vijf jaar werken. Het liefst zou ik verhuizen naar bijvoorbeeld de Beijerlandselaan.” Al sinds 2007 heeft de woningbouwvereniging de huur opgezegd, maar Van der Zee wil graag een schadevergoeding voor de opgelopen schade en vervangende winkelruimte. „Daarover is veel gesteggel met de gemeente en de woningbouwvereniging. Ik wil dat dit snel wordt opgelost.”
Sinds het café op de hoek van het woningenblok op de Rosestraat er niet meer zit, is de winkel van Van der Zee nog de enige overgebleven zaak op dit stuk van de Rosestraat. “Hopelijk ben ik zo snel mogelijk weg”, zegt Koos. Maar voorlopig is hij de laatste der Mohikanen op de Rosestraat.
‘Anders nog iets?’ logo_andersnogiets11 Vers Beton werkt samen met ‘Anders nog iets?’, een project van
Annemarie Mosterd over ondernemers die de stad verrijken met hun passie en hun ambacht. Als consument betuigen wij vaak de liefde voor de buurtwinkel of ondernemer, maar met de voeten óf de wielen kiezen we vaak anders. Op www.andersnogiets010.nl worden de markante, sociaal betrokken ondernemers die er nog zijn, in het daglicht gezet. Volg ze ook via Facebook
.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures