Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Groenlinks raadslid Judith Bokhove vindt het belachelijk dat het debat over de peperdure afvalrekening vooral draait om wie er moet betalen, in plaats van hoe we deze rekening kunnen verlagen. Volgens haar moet Rotterdam een voorbeeld nemen aan Hengelo, waar de recyclende burger wordt beloond met een lage afvalrekening.

Glutton
Glutton

Stel je voor dat D66-wethouder Alexandra van Huffelen wekelijks met de pinpas van Gemeentebelastingen naar een bankfiliaal zou rijden om daar een vuilniszak te vullen met eurobiljetten. Niet om salarissen zwart uit te betalen, of dat geld achterover te drukken, maar om die vuilniszak vervolgens af te voeren naar de afvalverbrandingsovens in Rozenburg.
De gemeenteraad zou op haar achterste benen staan. En terecht. Toch is dit in figuurlijke zin de praktijk in Rotterdam. Rotterdam betaalt per ton afval maar liefst 92 euro aan de afvalverbrandingsinstallatie. In totaal gaat het om ongeveer 22 miljoen euro onkosten per jaar. Het afval dat nu in rook op gaat, bestaat voor een groot deel uit waardevolle grondstoffen. Zo levert een ton textiel ongeveer 400 euro op en een ton blik 100 euro. Afvalhout kan de gemeente verkopen voor 10 tot 20 euro per ton. Je kunt het beter verkopen. Maar nee, Rotterdam stookt liever een fikkie. Een heel duur fikkie.

Achteloosheid

Rotterdammers betalen zich door die achteloosheid blauw aan afvalinzameling. Onze afvalwerkingskosten zijn met 372,50 euro per huishouden het hoogst van Nederland. Iedereen betaalt nu bovendien precies hetzelfde, of je nou veel of weinig vuilniszakken vult. In gemeenten waar inwoners betalen naar de hoeveelheid afval die zij aanbieden, wordt gemiddeld 18% minder restafval weggegooid. Ook neemt hergebruik van goederen toe en zijn de kosten voor afvalinzameling een stuk lager. In Hengelo bijvoorbeeld daalden de kosten van 11,3 miljoen euro in 2011 tot 8,9 miljoen nu. Gemiddeld zijn Hengeloërs dit jaar 216 euro per jaar per huishouden kwijt. In een stad als Sneek daalt zelfs de gasrekening mee, met 12% per huishouden. Inwoners stoppen hun groente- fruit en tuinafval daar in een vergistingsinstallatie waar groen gas uitkomt.
Rotterdammers zijn daarentegen kampioen in het verspillen van waardevolle grondstoffen. Per inwoner scheiden we per jaar gemiddeld slechts 29 kilo papier, 50 gram plastic en minder dan één kilo groente- fruit en tuinafval. We gooien het liefst zoveel mogelijk in die dure afvalovens; een slordige 400 kilo per persoon per jaar.

Goedkoper

In die 400 kilo die nu per Rotterdammer in de oven gaat, zit slechts 50 kilo echt restafval. Daarmee kan niets anders mee worden gedaan dan het te verbranden. De rest is recyclebaar. Als Rotterdam serieus werk zou maken van gescheiden inzameling, besparen we direct 19 miljoen euro op die zinloze en kostbare afvalverbranding. Dat kan door grootschalig gescheiden inzameling te introduceren van onder meer plastic, ijzer, blik, gft en frituurolie. Om recycling te stimuleren, kost dan het inleveren van restafval per vuilniszak een klein bedrag. Gerecycled afval inleveren wordt gratis. Voor alle Rotterdammers wordt afvalverwerking daardoor goedkoper; maar vooral voor degene die hun afval zo goed mogelijk scheiden.
Het afval dat we niet meer verbranden, kan de gemeente vervolgens voor vele tientallen miljoenen euro’s verkopen als grondstof. Niet op alle ingezamelde grondstofsoorten kan de gemeente winst maken, zoals op autobanden. Maar zelfs dán is het hergebruik van 34 denkbare reststromen nog altijd goedkoper dan het verbranden ervan. Rotterdam laat hier verwerkingskansen in rook opgaan. En inwoners betalen daarvoor de gepeperde rekening.

Boekhoudkundig debat

De hoge afvalstoffenheffing is inzet in de verkiezingscampagne. Maar helaas gaat het niet over kostenreductie of milieuwinst, maar vooral over de verdeling van de hoge lasten. Op dit moment wordt de rekening nog kwijtgescholden voor mensen die de rekening niet kunnen ophoesten. De VVD wil deze kwijtschelding helemaal afschaffen, zodat ook alleenstaande bijstandsmoeders flink in de buidel moeten tasten voor het falende afvalbeleid. Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA willen de kwijtschelding, die 18 miljoen euro kost, voortaan betalen uit de pot voor armoedebeleid. Die zou daardoor bijna halveren. Arme Rotterdammers betalen dan dus indirect óók hun eigen kwijtschelding. De SP wil dat eenpersoonshuishoudens minder gaan betalen en gezinnen méér.
Het is zorgwekkend dat het debat vooral gaat over welke boekhoudkundige truc partijen uit de kast kunnen trekken, terwijl de mogelijkheden om de kosten voor afvalinzameling -en verwerking voor iedereen omlaag te brengen nauwelijks worden onderzocht. Groenlinks wil die discussie omgooien. Maak van de afvalbak een ‘flappentap’ en stop zinloos verbranden van eurobiljetten!

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Judith Bokhove

Judith Bokhove

Judith Bokhove (1967) is lijsttrekker van GroenLinks Rotterdam, waarvoor zij sinds 2010 in de gemeenteraad zit. Verder is zij logopedist, (pleeg)moeder en Spoortuinder.

Profiel-pagina