Ga naar de inhoud

Stadsinitiatief: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Het veelbesproken stadsinitiatief is terug. De derde editie is gestart. Deze moet na de Luchtsingel en de Schaatsbaan andermaal een project opleveren dat de stad blijvend verrijkt. Afgelopen week kwamen 26 kandidaat-initiatieven alvast bijeen in Spangen. Zij kregen de kans hun project te pitchen. Vers Beton keek mee, en signaleerde een aantal trends.

De Schaatsbaan aan het Toepad in De Esch, winnaar van het Stadsinitiatief in 2013
De Schaatsbaan aan het Toepad in De Esch, winnaar van het Stadsinitiatief in 2013

Nieuwe spelregels

Het Stadsinitiatief. De vorige editie kende een veelbesproken ontknoping. Er was gedoe met het verdelen van restgeld, en al snel discussieerde heel de stad over het bestaansrecht van de beweging. Over de winnaar werd jammerlijk genoeg weinig gesproken. Daarom heeft de organisatie een aantal voorwaarden aangepast, en is ook het maximaal te budgetteren bedrag veranderd. Zo is er dit jaar maximaal drie miljoen euro binnen te slepen. Een miljoen euro minder dan de aanvankelijke pot bij ronde één. Restgeld kan voortaan alleen naar de nummer twee van de publieksstemming. Als hun begrote bedrag het restgeld overstijgt, wordt van deze nummer twee een ‘plan B’ verlangd. Dit plan moet uit de doeken doen welke onderdelen alsnog van overgebleven geld kunnen worden gerealiseerd. Alleen op basis van dit ‘plan B’ kan restgeld worden uitgedeeld. Anders niet. Zien zij om welke reden dan ook af van een reserveplan, dan vloeit het bedrag terug naar de algemene middelen van de gemeente.
Maar dat is voorlopig toekomstmuziek. Vooralsnog gaat het om de projecten zelf. In een zaaltje van het Spartastadion kwamen 26 enthousiaste partijen samen. In een openbare setting presenteerden zij hun plannen. Daaruit kwamen drie opmerkelijke trends naar voren.

1.Hang naar historie

Een paviljoen in het Vroesenpark, een tour (in 3D!) door historisch Rotterdam en het poëtisch getitelde Kus de Grote Markt wakker; als deze pitches iets duidelijk maken, is het wel dat we met zijn allen steeds nostalgischer worden. Prima, al die hoge machotorens, maar genoeg is genoeg. Het is tijd om het oude te waarderen en de sloophamer een halt toe te roepen. Architect Luuk de Boer en zijn team doen al drie jaar mee aan het Stadsinitiatief, alle keren met een variant op het plan om de singelstructuur uit de negentiende eeuw in volle luister te herstellen. Ook nu richt zijn Kus de Grote Markt wakker zich op oude glorie. Dat wegwaaiplein tussen de enorme Markthal en de Laurenskerk (‘onze grande dame’) moet weer worden wat het ooit was: een markt met de allure van voor 1940, een natuurlijke ontmoetingsplek, het kloppend hart van de stad. ‘Uiteraard doen we dit jaar mee om te winnen’, zegt De Boer. ‘Maar wat we werkelijk willen, is het tij keren. We moeten eens ophouden met het stapelen van stenen en waarderen wat we hebben. De historie moet terug in de Rotterdamse binnenstad.’ En ja, dat is eigenlijk een taak van de stadsplanners op de Coolsingel, beaamt De Boer. “We hopen met de publiciteit en de steun die we via het Stadsinitiatief vergaren werkelijk iets teweeg te brengen.”

2.Popmuziek lijkt voorbij

Geen plannen voor een poppodium dit jaar. De enige pitch die ‘iets met muziek’ doet – CityStage Initiative – richt zich op straatmuzikanten. Betonnen podia met ingebouwde donatiebox, verspreid door de stad, geven de vele, vele muzikanten die de stad rijk is een plek waar ze van zich kunnen laten horen. Die muzikanten moeten eerst wel even auditeren om zich waardig & vaardig genoeg te tonen.

3.Silicon Valley, afdeling Spangen

Wetenschap en technologie zijn het nieuw gevonden goud. Het leidt tot innovatie, werk, slimme kindjes en nog veel meer moois. Vandaar dat de twee torens op het Marconiplein óók Science Towers moeten worden, betoogde een pitcher. Een plek voor startups, innovatie, denkkracht. De drie torens worden op de begane grond onderling met elkaar verbonden en dat stuwt ook de omgeving rond het Marconiplein mee in de vaart der volkeren. Hoe? Dat bleef een beetje vaag, behalve dan dat de KFC nu de enige eetgelegenheid is. Wat het een met het ander te maken had, behalve dan dat fast food blijkbaar niet ‘des science’ is; geen idee. Roffab grijpt de Rotterdammers twee pitches later wat meer bij de strot. Het idee speelt in op de aloude knutselclub voor basisschoolleerlingen, maar dan met de allernieuwste technologieën zoals 3D printing en robotica. Alleen groep 7 en 8, want die zijn nog jong genoeg voor technologische ‘bewerking’.

Nieuwe ronde Stadsinitiatief - waar het gaat de gunst van het publiek dit jaar heen?
Nieuwe ronde Stadsinitiatief – waar het gaat de gunst van het publiek dit jaar heen?

Kruitfunding

De meest spectaculaire pitch komt op naam van RIF010. Het collectief wil met twee kunstmatige rifs en een – geluidloze – golvenmaker een braakliggend stuk Rotte in de Steigergracht omtoveren tot watersportgebied. Zwemwedstrijden in open water, SUP-startpunt, surfles voor schoolkinderen (‘Dat is eens een ander type sportdag’), raften; alles behalve kitesurfen en jetskieën kan er. Nadat het water daar stevig gezuiverd is, dat dan weer wel.
In de categorie ‘Moet dat drie miljoen kosten?’ verdient nog één pitch aandacht: het Kanon van Rotterdam. Geniaal in zijn eenvoud. De bedenkers (o.a. WORM) namen het gezegde ‘Na zes uur kun je op de Coolsingel een kanon afschieten’ letterlijk. Iedere dag zal de lont daadwerkelijk worden aangestoken. Via iDeal kun je zélf kruit kopen (‘kruitfunding’) om zo iemand in het zonnetje te zetten. Vergelijkbaar met het (vaak gesponsorde) luiden van de klok op de AEX. Maar dan op zijn Rotterdams. Dagelijks komt er om zes uur een heraut uit het stadhuis. Die geeft een trompetsignaal (denk: aanvalluh!) en BOEM.

Spiegel

De hamvraag blijft misschien of het Stadsinitiatief niet juist het onvermogen van de Rotterdamse politiek onderstreept. Al drie jaar op rij houdt de stad haar bestuurders een spiegel voor: dit is wat we willen. Meer dan eens zijn dat juist zaken die datzelfde bestuur gevoeglijk van de begroting heeft afgevoerd. Wethouder Korrie Louwes ziet dat wat genuanceerder. ‘Het Stadsinitiatief ligt buiten de politieke arena, dat is juist ook de kracht ervan. Buiten de formele bekrachtiging van de winnaar hoeft het winnende plan inhoudelijk niet langs het college en de raad, en dus is het iets van de burgers zelf. Natuurlijk kijken we in de spiegel die het Stadsinitiatief ons biedt. Soms besluiten we alsnog en op een andere manier een initiatief dat het niet gered heeft, te steunen. Zo is de hondenspeeltuin er toch gekomen dankzij een stuk grond van de gemeente.’
We gaan het dus weer zien, de komende maanden. De Rotterdammer mag andermaal gaan meebeslissen over wat de stad kleurrijker kan maken.

Al 16 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures