Ga naar de inhoud

Waterstad Rotterdam is toe aan een nieuwe Maasbrug

Als waterstad is Rotterdam toe aan een derde stadsbrug over de Maas, vindt ontwikkelaar Vincent Taapken. Omdat de haven steeds meer westwaarts is opgeschoven, vormt zo’n verbinding minder een hindernis voor de scheepvaart dan voorheen. En wordt de sociale functie van een derde brug steeds belangrijker.

Tussen Kralingen en Feijenoord
Tussen Kralingen en Feijenoord

Twee jaar na de oplevering van de Rijnhavenbrug klinken er nog steeds kreten van geluk en bewondering van mensen die de oversteek tussen de Wilhelminapier en Katendrecht maken. De verbinding tussen de hoogstedelijke pier en de dorpse sfeer van De Kaap voorziet overduidelijk in een behoefte bij bewoners, bezoekers en toeristen. Vooraf was er nog zorg en twijfel of de verbinding tussen de twee stadsculturen wel zou slagen. Maar de Rijnhavenbrug bracht mensen letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar. Rotterdam heeft daarom meer bruggen nodig.
Rotterdam dankt zijn bestaan aan water. De stad is ontstaan in de 13e eeuw rondom de dam die werd aangelegd in de rivier de Rotte. Na de aanleg van de Nieuwe Waterweg in 1872 ontwikkelde de stad zich tot één van de grootste havens ter wereld en de tweede stad van Nederland. De aanleg van de Nieuwe Waterweg zorgde voor een rechtstreekse verbinding met de Noordzee. Daarna zijn tal van nieuwe havens aangelegd.

De brug als belemmering

De uitbreiding van de havens vond vooral plaats aan de zuidelijke Maasoever en zorgde decennia lang voor economische groei en werkgelegenheid in de stad. In de dynamische haven waren bruggen hier juist een belemmering voor het drukke scheepvaartverkeer. Een brug moest immers hoog zijn om niet voor ieder schip open te hoeven. Daarom is in 1937 gekozen voor de Maastunnel en niet voor een duurdere zestig meter hoge brug over de Maas. Wel kende Rotterdam veel fiets- en voetgangersveren. Die verdwenen echter in 1968 bij de opening van de metro. Rotterdam heeft tot op de dag van vandaag daarom relatief weinig bruggen voor een waterstad.
De laatste decennia trekt de haven steeds meer westwaarts richting de (Tweede) Maasvlakte. De stadshavens op de noord- en zuidoever hebben hun oorspronkelijke functie verloren. Hierdoor is er steeds minder bedrijvigheid op het water. Wonen en werken aan het water is de laatste twintig jaar echter steeds populairder geworden. Na de Rijnhavenbrug is ook over de Wijnhaven kort geleden een brug gekomen. Het gebruik van de voormalige havens verandert daardoor en de behoefte aan korte stedelijke verbindingen voor voetgangers en fietsers neemt toe.

Verbonden stad

De Erasmusbrug is intussen dé stadsbrug geworden die noord en zuid verbindt. De Wilhelminapier staat op de kaart als een deel van de Binnenstad en met de Rijnhavenbrug wordt Katendrecht een echte stadswijk. De brug heeft daarmee weer bewezen een belangrijke voorwaarde te zijn voor een verbonden stad. De stedenbouwkundige visie Kop van Zuid uit de jaren ’80 van de vorige eeuw begint nu – bijna 30 jaar later – pas echt voelbaar te worden.
Het maken van een goede stad kost dus tijd. Net als toen is het nu cruciaal voor Rotterdam-Zuid om de plannen voor de derde stadsbrug tussen Feijenoord en Kralingen weer uit de kast te halen. De extra verbinding kan veel betekenen voor de stadsontwikkeling van geheel Rotterdam. Hierbij gaat het dan niet alleen om de verbetering van de fysieke infrastructuur en bereikbaarheid. Het gaat ook over de sociaaleconomische kansen en nieuw perspectief en trots voor het gebied. Het zal mensen van de noord- en zuidoever weer letterlijk en figuurlijk dichter tot elkaar brengen.
In maart kunnen we alvast heen en weer met het fiets- en voetgangersveer tussen de Piekstraat (Feijenoord) en De Esch (Kralingen). Maar hoe mooi zou het zijn als we straks van De Kuip naar Woudestein kunnen wandelen over de derde stadsbrug.
 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Met de renovatie van de Ungerpleinflat schieten de meeste Rotterdammers niks op

    • Architectuurkritiek

    Rond de jaarwisseling kwamen er weer 49 woningen bij in Rotterdam: hoera! Elk nieuw woongebouw haalt immers beetje bij beetje de druk van de woningmarkt. Als het aanbod tenminste ook aansluit op de vraag. Hoe zit dat bij deze 49 woningen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam