Ga naar de inhoud

DBS: kies volgende week niet uit angst

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurvrouwe Van der Wall windt zich op over de ronkende marketingmachine die Rotterdam in zijn greep houdt.

DBS februari
DBS februari

Pas geleden was ik een paar dagen in Sarajevo, hoofdstad van Bosnië. De oorlog die daar in de jaren ’90 woedde is voorbij, en tijdens mijn bezoek lag de stad er in de voorjaarszon bij in een schoonheid alsof er nooit iets gebeurd was.
Op het eerste gezicht tenminste. Want sla een hoek om, kijk wat beter, en je ziet de kogelgaten in de gevels. Ik liep over een begraafplaats waar op iedere grafsteen een sterfdatum tussen 1992 en 1995 stond. Ik zag foto’s van de meer dan 8000 doden die er in Srebrenica vielen, en een film met de verhalen van hun nabestaanden. Ik realiseerde me dat bijna alle mensen om mij heen een oorlog hadden meegemaakt. Een oorlog waarin je voormalige buurman, vriend of klasgenoot opeens je grootste vijand was. Zo dicht bij een oorlog was ik als verwende West-Europeaan nog niet eerder geweest, en dat maakte diepe indruk.
Toen ik weer thuis kwam in Rotterdam, viel ik midden in het campagnegeweld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er hingen posters die voorschrijven welke taal wij op straat dienen te spreken. Er werd gehamerd op immigratiequota voor mensen uit bepaalde landen. Op mij kwam het plotseling achterlijk angstig over. Angst voor mensen die even goed je buurman, vriend of klasgenoot kunnen zijn.
We learn from history that we do not learn from history.‘ Dat citaat van Hegel kwam ik recentelijk tegen in een artikel, en deed me afvragen of dat echt zo is. Tuurlijk, Rotterdam is geen Sarajevo en Nederland is niet de Balkan. Maar wie naar de geschiedenis van alleen al de twintigste eeuw kijkt, kan zien dat angst zo vaak heeft geleid tot haat en geweld. Niet zelden aangewakkerd door mensen die op macht uit zijn, en dat over de ruggen van onschuldige mensen proberen te bereiken.
Het is absoluut niet mijn intentie om hier te vertellen op welke partij je moet gaan stemmen op 19 maart (eerlijk gezegd ben ik daar zelf ook nog niet uit). Maar ik wil wel een dringend advies geven: Laat angst geen argument zijn in het bepalen van je stem. Want als we nu toch één ding mogen leren van de geschiedenis, dan is het wel dat angst geen goede raadgever is.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures