Ga naar de inhoud

DBS: kies volgende week niet uit angst

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurvrouwe Van der Wall windt zich op over de ronkende marketingmachine die Rotterdam in zijn greep houdt.

DBS februari
DBS februari

Pas geleden was ik een paar dagen in Sarajevo, hoofdstad van Bosnië. De oorlog die daar in de jaren ’90 woedde is voorbij, en tijdens mijn bezoek lag de stad er in de voorjaarszon bij in een schoonheid alsof er nooit iets gebeurd was.
Op het eerste gezicht tenminste. Want sla een hoek om, kijk wat beter, en je ziet de kogelgaten in de gevels. Ik liep over een begraafplaats waar op iedere grafsteen een sterfdatum tussen 1992 en 1995 stond. Ik zag foto’s van de meer dan 8000 doden die er in Srebrenica vielen, en een film met de verhalen van hun nabestaanden. Ik realiseerde me dat bijna alle mensen om mij heen een oorlog hadden meegemaakt. Een oorlog waarin je voormalige buurman, vriend of klasgenoot opeens je grootste vijand was. Zo dicht bij een oorlog was ik als verwende West-Europeaan nog niet eerder geweest, en dat maakte diepe indruk.
Toen ik weer thuis kwam in Rotterdam, viel ik midden in het campagnegeweld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er hingen posters die voorschrijven welke taal wij op straat dienen te spreken. Er werd gehamerd op immigratiequota voor mensen uit bepaalde landen. Op mij kwam het plotseling achterlijk angstig over. Angst voor mensen die even goed je buurman, vriend of klasgenoot kunnen zijn.
We learn from history that we do not learn from history.‘ Dat citaat van Hegel kwam ik recentelijk tegen in een artikel, en deed me afvragen of dat echt zo is. Tuurlijk, Rotterdam is geen Sarajevo en Nederland is niet de Balkan. Maar wie naar de geschiedenis van alleen al de twintigste eeuw kijkt, kan zien dat angst zo vaak heeft geleid tot haat en geweld. Niet zelden aangewakkerd door mensen die op macht uit zijn, en dat over de ruggen van onschuldige mensen proberen te bereiken.
Het is absoluut niet mijn intentie om hier te vertellen op welke partij je moet gaan stemmen op 19 maart (eerlijk gezegd ben ik daar zelf ook nog niet uit). Maar ik wil wel een dringend advies geven: Laat angst geen argument zijn in het bepalen van je stem. Want als we nu toch één ding mogen leren van de geschiedenis, dan is het wel dat angst geen goede raadgever is.

Al 11 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures