Ga naar de inhoud

De Bep van Klaverenmemorial moet blijven!

De Bep van Klaverenmemorial dreigt failliet te gaan. Dit is Vincent Cardinaal een doorn in het oog. Hij vindt het een gemeentetaak om de memorial te redden. De stad houdt toch zeker nog wel van Bep?

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Als kind botste ik op Bep van Klaveren. Ik draalde wat achter mijn moeder aan op de Crooswijkseweg en kwam tot stilstand tegen een mannenbeen. Terwijl het me wat duizelde keek ik in het meest gegroefde gelaat dat ik ooit zag. ‘Godverdoms teringjoch’ kreeg ik nog mee en weg was Bep.
De biografie van Bep van Klaveren is de mooiste Hollywoodfilm die nooit werd gemaakt. Een volksjongen uit Crooswijk die uitgroeide tot icoon van de stad. Olympisch kampioen in 1928, en tot op de dag van zijn dood in training. Op de toppen van zijn roem verkaste hij naar New York. Dat liep op niets uit, want Bep wilde niet buigen voor de maffia. Als bejaarde was hij vaak te vinden in Nighttown, expres tegen mensen aan lopend, met als doel in een knokpartij verzeild te raken. Eens een vechter, altijd een vechter.
Bep stierf in 1992 en wat van hem rest zijn twee zaken. Allereerst een standbeeld, voor bejaardenhuis Hoppesteyn. Bep in brons, staand op vijf Olympische ringen, in vechtpose. Daarnaast is er jaarlijks de Bep van Klaverenmemorial, een boksfestijn naast de Kuip, waar Bep zelf meerdere malen voor een vol stadion bokste. Helaas wordt het toernooi bedreigd met opheffing. De organisatie heeft de noodklok geluid. Zonder hulp van de gemeente kan men het wel schudden.
Dat mag niet gebeuren.
Bep en boksen staan voor alles wat deze stad is. Ruig en hard, maar ook gemotiveerd. Soms ongepast, maar altijd onweerstaanbaar. Boksen is ook in 2014 nog steeds een relevant Rotterdams verhaal: zie alle jongens van Marokkaanse en Antilliaanse komaf die hun plaats in de ring hebben gevonden. Ze leren er de wetten van het leven en een manier om uit te blinken.
Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente de memorial niet wil redden. Bep hield van de stad, en de stad toch zeker ook nog wel van hem?

Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in Metro besproken.

Al één reactie — discussieer mee!

 • De Bep van Klaverenmemorial is een privé-feest. Het is alleen op uitnodiging, en de gelukkigen mogen gratis naar binnen. Zou werkelijk niet weten waarom de gemeente zoiets zou moeten subsidiëren.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures