Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Stemverlenging alstublieft

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Nabil Bantal verbaast zich over de geringe opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

DBS februari
DBS februari

U bestaat niet.
In Rotterdam zijn we koploper van verkeerde lijsten: onze kinderen zijn slecht af, we leven gemiddeld korter ten opzichte van inwoners van andere vergelijkbare steden. Als je wat minder geluk hebt, lever je tien jaar in. De luchtkwaliteit in onze stad heeft niet alleen de aandacht van lokale actiegroepen, ook de Europese Unie heeft haar vragen over de luchtvervuiling binnen deze stadsgrenzen. De jeugdwerkloosheid neemt toe, veel mensen leven hier in armoede, en als Rotterdammers naar het ziekenhuis moeten, zijn ze relatief veel kwijt.
Genoeg redenen om te gaan stemmen. En toch is een historisch laag percentage op komen draven. Dat is triest en tast de fundamentele waarde van onze democratie aan. We nemen haar niet meer serieus.
Een aantal mensen ging desondanks met de stempas in de hand en het hart vol vertrouwen op weg naar de lokale stembus. Daar aangekomen, klaar om alle frustraties van de afgelopen jaren recht te zetten, kregen sommigen te horen dat ze ‘wellicht dood zijn’. In andere woorden: u bestaat niet. Het is te triest voor woorden dat mensen die de democratie nog wel serieus nemen, zo het stemrecht wordt ontnomen.
Wellicht is het een idee om het stemmen niet te beperken tot één dag, maar een week, zodat deze zaken recht gezet kunnen worden. Wie weet is de opkomst dan ook hoger. Een app waarmee ik kan inloggen met mijn DigiD is wat mij betreft ook een optie. Als we massaal bankieren via onze telefoon, kunnen we op die manier vast ook stemmen.

Al 8 reacties — discussieer mee!

  • Tja als de mensen in dit stuk representatief zijn, heeft verlengen van tijd geen enkel effect (ze komen principieel niet) en technische snufjes ook niet. Vroeger speelde het weer nog een rol maar volgens mij hebben we nu sowieso wel een ondergrens bereikt dat alleen de diehard stemmers (diegenen die braaf aan de hand van mama en papa gingen stemmen en ingeprent hebben gekregen dat dat een bijzonder voorrecht is) nog op komen dagen, zelfs als de stembussen maar een uur open zouden zijn. (dat zou nog eens een leuk experiment zijn)

  • Ik ben trouwens een fervent voorstander van lege zetels die het aantal blanco stemmen moeten representeren. Maakt de verhoudingen een stuk duidelijker en zal ongetwijfeld velen over de streep trekken om wel te komen.

  • Ik snap het idee hier achter en heb respect voor de bedoeling ervan, maar de uitvoering zal tegenvallen.

    1. Mensen die niet stemmen omdat het ze niets kan schelen hebben vaak hun stempas weggegooid, langer de tijd om te stemmen helpt niet.
    2. Wat als getelde stemmen naar buiten lekken? Dan gaan mensen ‘strategisch’ stemmen.

    Ik ben het eerder met Melissa hierboven eens dat lege zetels politici op de vinger kunnen tikken. Ik ben ook voor (à la sport kleding) de naam van je sponsoren op je pak te dragen als politicus, een door de gemeenteraad uit hun midden gekozen burgemeester, campagneloze verkiezingen, stemplicht en stemrecht/stemplicht vanaf 16 jaar.

  • Voor het kennen van de politieke voorkeuren in een populatie is toch eigenlijk voldoende dat er een voldoende grote en representatieve steekproef onder die bevolking is. Oftewel: als je 2500 mensen in Rotterdam laat stemmen, zal de uitslag niet anders zijn dan als je ze allemaal laat stemmen. Dus zo’n grote opkomst heeft geen enkele zin. Wat dat betreft is het ook volslagen irrationeel om te gaan stemmen als er al 2500 voor je hebben gestemd.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam