Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Stemverlenging alstublieft

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Nabil Bantal verbaast zich over de geringe opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

DBS februari
DBS februari

U bestaat niet.
In Rotterdam zijn we koploper van verkeerde lijsten: onze kinderen zijn slecht af, we leven gemiddeld korter ten opzichte van inwoners van andere vergelijkbare steden. Als je wat minder geluk hebt, lever je tien jaar in. De luchtkwaliteit in onze stad heeft niet alleen de aandacht van lokale actiegroepen, ook de Europese Unie heeft haar vragen over de luchtvervuiling binnen deze stadsgrenzen. De jeugdwerkloosheid neemt toe, veel mensen leven hier in armoede, en als Rotterdammers naar het ziekenhuis moeten, zijn ze relatief veel kwijt.
Genoeg redenen om te gaan stemmen. En toch is een historisch laag percentage op komen draven. Dat is triest en tast de fundamentele waarde van onze democratie aan. We nemen haar niet meer serieus.
Een aantal mensen ging desondanks met de stempas in de hand en het hart vol vertrouwen op weg naar de lokale stembus. Daar aangekomen, klaar om alle frustraties van de afgelopen jaren recht te zetten, kregen sommigen te horen dat ze ‘wellicht dood zijn’. In andere woorden: u bestaat niet. Het is te triest voor woorden dat mensen die de democratie nog wel serieus nemen, zo het stemrecht wordt ontnomen.
Wellicht is het een idee om het stemmen niet te beperken tot één dag, maar een week, zodat deze zaken recht gezet kunnen worden. Wie weet is de opkomst dan ook hoger. Een app waarmee ik kan inloggen met mijn DigiD is wat mij betreft ook een optie. Als we massaal bankieren via onze telefoon, kunnen we op die manier vast ook stemmen.

Al 8 reacties — discussieer mee!

 • Tja als de mensen in dit stuk representatief zijn, heeft verlengen van tijd geen enkel effect (ze komen principieel niet) en technische snufjes ook niet. Vroeger speelde het weer nog een rol maar volgens mij hebben we nu sowieso wel een ondergrens bereikt dat alleen de diehard stemmers (diegenen die braaf aan de hand van mama en papa gingen stemmen en ingeprent hebben gekregen dat dat een bijzonder voorrecht is) nog op komen dagen, zelfs als de stembussen maar een uur open zouden zijn. (dat zou nog eens een leuk experiment zijn)

 • Ik ben trouwens een fervent voorstander van lege zetels die het aantal blanco stemmen moeten representeren. Maakt de verhoudingen een stuk duidelijker en zal ongetwijfeld velen over de streep trekken om wel te komen.

 • Ik snap het idee hier achter en heb respect voor de bedoeling ervan, maar de uitvoering zal tegenvallen.

  1. Mensen die niet stemmen omdat het ze niets kan schelen hebben vaak hun stempas weggegooid, langer de tijd om te stemmen helpt niet.
  2. Wat als getelde stemmen naar buiten lekken? Dan gaan mensen ‘strategisch’ stemmen.

  Ik ben het eerder met Melissa hierboven eens dat lege zetels politici op de vinger kunnen tikken. Ik ben ook voor (à la sport kleding) de naam van je sponsoren op je pak te dragen als politicus, een door de gemeenteraad uit hun midden gekozen burgemeester, campagneloze verkiezingen, stemplicht en stemrecht/stemplicht vanaf 16 jaar.

 • Voor het kennen van de politieke voorkeuren in een populatie is toch eigenlijk voldoende dat er een voldoende grote en representatieve steekproef onder die bevolking is. Oftewel: als je 2500 mensen in Rotterdam laat stemmen, zal de uitslag niet anders zijn dan als je ze allemaal laat stemmen. Dus zo’n grote opkomst heeft geen enkele zin. Wat dat betreft is het ook volslagen irrationeel om te gaan stemmen als er al 2500 voor je hebben gestemd.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures