Ga naar de inhoud

De Estafettepoliticus: antwoorden van Judith Bokhove

In De estafettepoliticus mocht de lezer zelf een stadhuisbewoner aan de tand voelen. Dit is de laatste aflevering, waarin GroenLinks’ lijsttrekster Judith Bokhove antwoorden geeft op de vragen die de afgelopen week zijn gesteld.

Estafettepoliticus Judith Bokhove
Estafettepoliticus Judith Bokhove

Hoe open is GroenLinks over de financiers van haar lokale vereniging? Ik kwam namelijk vandaag een oud artikel over Pastors en de huisjesmelker Thunessen tegen. Typisch dat Pastors daar de huisjes melker niet hard aanpakt, overduidelijk omdat deze crimineel zijn partij financiert. Hoe zit dat bij jullie? Zijn jullie open over je financiers? Waar kan ik dat vinden? – Maarten Klarenbeek
“GroenLinks heeft een regeling ten aanzien van giften en donaties vastgesteld. De leden bepalen zelf wat hun contributiebijdrage is, in overeenstemming met hun inkomen. Vertegenwoordigers (raadsleden en bestuurders) betalen daarnaast een afdracht aan de partij waaruit bijvoorbeeld ondersteuning en training betaald wordt.
Voor campagnes worden (extra) giften aanvaard. Alle giften boven de 1.000 euro worden geregistreerd en anonieme giften daarboven worden gemeld bij de politie. In het jaarlijkse financieel verslag is deze informatie terug te vinden. GroenLinks accepteer geen giften waarvoor een tegenprestatie wordt gevraagd.”
In een interview met Open Radio gaf je aan dat je achterban ‘de bakfietsen’ zijn. Zien jullie D66 inderdaad als grootste concurrent? Zijn jullie opgeschoven richting de hoog opgeleide Rotterdammers? – Maarten Klarenbeek
“Met canvassen merken we dat onze achterban vooral in oude stadswijken woont in onder meer het centrum, Delfshaven en Noord en dat dat veelal een bewuste keuze is. GroenLinksers zijn kosmopolitisch ingesteld, avontuurlijk, soms zzp-er en zij houden van het kunst -en cultuuraanbod in de stad.
Als je centraal in de stad woont, is het snelste vervoermiddel de fiets en voor ouders met kleine kinderen is dat de bakfiets. Bakfietsers zijn niet per definitie rijk of D66-stemmer, maar het zijn mensen die bewust kiezen voor de (bak)-fiets boven de auto om kinderen en boodschappen te vervoeren.
Het fietsgebruik is de afgelopen jaren flink toegenomen en gelukkig niet alleen onder GroenLinksers. GroenLinks pleit daarom voor het stimuleren van fietsgebruik door onder meer bredere en veiligere fietspaden, meer tweezijdige fietspaden, genoeg fietsparkeerplekken en sneller groen licht voor de fiets.
Ik twijfel aan de slagvaardigheid van GroenLinks, zeker nadat ik een stukje gelezen heb dat u uzelf als het type ‘ieders buurmeisje’ omschreef. Daarom ben ik benieuwd welke 3 standpunten van GroenLinks per se komende 4 jaar uitgevoerd moeten worden. Waarvoor zou u zelfs uit uw typering als buurmeisje willen stappen? – Tom
“Laat ik buurmeisje als eerste maar bestempelen als geuzennaam. Ik ben toegankelijk, gemakkelijk te benaderen en herkenbaar als mens en politica. Ik praat mét mensen en niet óver de Rotterdammers. En als het nodig is sta ik náást hen om actie te voeren. Buurmeisjes zijn verder uiterst praktisch. Ze zijn er als je ze nodig hebt en je vertrouwt hen zelfs je kinderen toe. Zoals buren een buurmeisje nodig hebben, zo heeft de stad GroenLinks nodig.
Nu de crisis al een aantal jaren aanhoudt worstelen veel mensen dagelijks om hun hoofd boven water te houden. Armoede moeten we met hand en tand bestrijden. Om het economische tij te keren en Rotterdam klaar te stomen voor de toekomst, wil GroenLinks flink investeren in duurzaamheid. Dat levert besparingen en nieuwe banen op. Denk aan het isoleren van woningen, maar ook het versneld afbouwen van de industriële afhankelijkheid van fossiele grondstoffen. De afvalstoffenrekening van de Rotterdammers is nu het hoogst van heel Nederland en kan flink omlaag als we afval apart inzamelen en verkopen als grondstof. Verder wil ik een einde maken aan de betutteling, zoals het verbod op het drinken van een rosétje in het park. Kortom, ik sta voor een groener, linkser en vrijer Rotterdam!”
U bent zelf bewoner van Delfshaven en moeder van 5 kinderen. Hoe gaat u er voor zorgen dat Rotterdam de komende 4 jaar een nog betere plek wordt om kinderen op te laten groeien? – Tom
“Je raakt een gevoelige snaar! Juist als moeder – onder andere van een zoon met astma – realiseer ik mij dat de stad niet altijd de meest gezonde plek is om kinderen te laten opgroeien. Dit is meteen ook een van mijn persoonlijke motivaties om te strijden tegen luchtvervuiling in de stad.
In de afgelopen vier jaar heeft GroenLinks ook veel aandacht besteed aan kindvriendelijke inrichting van wijken. Juist bij herinrichting is er de kans om te kiezen voor een bredere stoep en meer groen in de buurt, zodat kinderen veiliger en fijner buiten kunnen spelen.
Ook is het door GroenLinks mogelijk geworden om zelf in buurten braakliggende terreinen in gebruik te nemen om met je buren deze plekken om te toveren tot groene en avontuurlijke speeltuinen.
GroenLinks investeert in verdere vergroening van de stad, door meer bomen te planten, meer groene gevels en daken te maken en door bijvoorbeeld heggen en bessenstruiken te planten, zodat vogels en stadsdieren erop vooruit gaan en kinderen in de stad in aanraking komen met stedelijke natuur. Naast inrichting van de buitenruimte is natuurlijk ook goed onderwijs voor Rotterdamse kinderen belangrijk, op gezonde frisse scholen met een goed binnenklimaat. GroenLinks investeert daarin!
Ondanks alle verbeterpunten woon ik graag in de stad! Ik hou van de dynamieken van alle (internationale) ontmoetingen. Ik neem mijn kinderen graag mee op ontdekkingsreis door Rotterdam. Dan gaan we bijvoorbeeld naar een voorstelling of een eettentje of gewoon naar de Spoortuin.
Dit was de laatste aflevering van De Estafettepoliticus.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ties Joosten.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam