Ga naar de inhoud

De Estafettepoliticus: antwoorden van Judith Bokhove

In De estafettepoliticus mocht de lezer zelf een stadhuisbewoner aan de tand voelen. Dit is de laatste aflevering, waarin GroenLinks’ lijsttrekster Judith Bokhove antwoorden geeft op de vragen die de afgelopen week zijn gesteld.

Estafettepoliticus Judith Bokhove
Estafettepoliticus Judith Bokhove

Hoe open is GroenLinks over de financiers van haar lokale vereniging? Ik kwam namelijk vandaag een oud artikel over Pastors en de huisjesmelker Thunessen tegen. Typisch dat Pastors daar de huisjes melker niet hard aanpakt, overduidelijk omdat deze crimineel zijn partij financiert. Hoe zit dat bij jullie? Zijn jullie open over je financiers? Waar kan ik dat vinden? – Maarten Klarenbeek
“GroenLinks heeft een regeling ten aanzien van giften en donaties vastgesteld. De leden bepalen zelf wat hun contributiebijdrage is, in overeenstemming met hun inkomen. Vertegenwoordigers (raadsleden en bestuurders) betalen daarnaast een afdracht aan de partij waaruit bijvoorbeeld ondersteuning en training betaald wordt.
Voor campagnes worden (extra) giften aanvaard. Alle giften boven de 1.000 euro worden geregistreerd en anonieme giften daarboven worden gemeld bij de politie. In het jaarlijkse financieel verslag is deze informatie terug te vinden. GroenLinks accepteer geen giften waarvoor een tegenprestatie wordt gevraagd.”
In een interview met Open Radio gaf je aan dat je achterban ‘de bakfietsen’ zijn. Zien jullie D66 inderdaad als grootste concurrent? Zijn jullie opgeschoven richting de hoog opgeleide Rotterdammers? – Maarten Klarenbeek
“Met canvassen merken we dat onze achterban vooral in oude stadswijken woont in onder meer het centrum, Delfshaven en Noord en dat dat veelal een bewuste keuze is. GroenLinksers zijn kosmopolitisch ingesteld, avontuurlijk, soms zzp-er en zij houden van het kunst -en cultuuraanbod in de stad.
Als je centraal in de stad woont, is het snelste vervoermiddel de fiets en voor ouders met kleine kinderen is dat de bakfiets. Bakfietsers zijn niet per definitie rijk of D66-stemmer, maar het zijn mensen die bewust kiezen voor de (bak)-fiets boven de auto om kinderen en boodschappen te vervoeren.
Het fietsgebruik is de afgelopen jaren flink toegenomen en gelukkig niet alleen onder GroenLinksers. GroenLinks pleit daarom voor het stimuleren van fietsgebruik door onder meer bredere en veiligere fietspaden, meer tweezijdige fietspaden, genoeg fietsparkeerplekken en sneller groen licht voor de fiets.
Ik twijfel aan de slagvaardigheid van GroenLinks, zeker nadat ik een stukje gelezen heb dat u uzelf als het type ‘ieders buurmeisje’ omschreef. Daarom ben ik benieuwd welke 3 standpunten van GroenLinks per se komende 4 jaar uitgevoerd moeten worden. Waarvoor zou u zelfs uit uw typering als buurmeisje willen stappen? – Tom
“Laat ik buurmeisje als eerste maar bestempelen als geuzennaam. Ik ben toegankelijk, gemakkelijk te benaderen en herkenbaar als mens en politica. Ik praat mét mensen en niet óver de Rotterdammers. En als het nodig is sta ik náást hen om actie te voeren. Buurmeisjes zijn verder uiterst praktisch. Ze zijn er als je ze nodig hebt en je vertrouwt hen zelfs je kinderen toe. Zoals buren een buurmeisje nodig hebben, zo heeft de stad GroenLinks nodig.
Nu de crisis al een aantal jaren aanhoudt worstelen veel mensen dagelijks om hun hoofd boven water te houden. Armoede moeten we met hand en tand bestrijden. Om het economische tij te keren en Rotterdam klaar te stomen voor de toekomst, wil GroenLinks flink investeren in duurzaamheid. Dat levert besparingen en nieuwe banen op. Denk aan het isoleren van woningen, maar ook het versneld afbouwen van de industriële afhankelijkheid van fossiele grondstoffen. De afvalstoffenrekening van de Rotterdammers is nu het hoogst van heel Nederland en kan flink omlaag als we afval apart inzamelen en verkopen als grondstof. Verder wil ik een einde maken aan de betutteling, zoals het verbod op het drinken van een rosétje in het park. Kortom, ik sta voor een groener, linkser en vrijer Rotterdam!”
U bent zelf bewoner van Delfshaven en moeder van 5 kinderen. Hoe gaat u er voor zorgen dat Rotterdam de komende 4 jaar een nog betere plek wordt om kinderen op te laten groeien? – Tom
“Je raakt een gevoelige snaar! Juist als moeder – onder andere van een zoon met astma – realiseer ik mij dat de stad niet altijd de meest gezonde plek is om kinderen te laten opgroeien. Dit is meteen ook een van mijn persoonlijke motivaties om te strijden tegen luchtvervuiling in de stad.
In de afgelopen vier jaar heeft GroenLinks ook veel aandacht besteed aan kindvriendelijke inrichting van wijken. Juist bij herinrichting is er de kans om te kiezen voor een bredere stoep en meer groen in de buurt, zodat kinderen veiliger en fijner buiten kunnen spelen.
Ook is het door GroenLinks mogelijk geworden om zelf in buurten braakliggende terreinen in gebruik te nemen om met je buren deze plekken om te toveren tot groene en avontuurlijke speeltuinen.
GroenLinks investeert in verdere vergroening van de stad, door meer bomen te planten, meer groene gevels en daken te maken en door bijvoorbeeld heggen en bessenstruiken te planten, zodat vogels en stadsdieren erop vooruit gaan en kinderen in de stad in aanraking komen met stedelijke natuur. Naast inrichting van de buitenruimte is natuurlijk ook goed onderwijs voor Rotterdamse kinderen belangrijk, op gezonde frisse scholen met een goed binnenklimaat. GroenLinks investeert daarin!
Ondanks alle verbeterpunten woon ik graag in de stad! Ik hou van de dynamieken van alle (internationale) ontmoetingen. Ik neem mijn kinderen graag mee op ontdekkingsreis door Rotterdam. Dan gaan we bijvoorbeeld naar een voorstelling of een eettentje of gewoon naar de Spoortuin.
Dit was de laatste aflevering van De Estafettepoliticus.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ties Joosten.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Wil je je inzetten voor de rechtsstaat? Word dan lid van een politieke partij

    • Politiek

    Wie weleens demonstreert kan zomaar in een protestmenigte denken: ‘Daar staan we weer.’ Toch is juist nu het moment om de straat op te gaan voor onze democratie en rechtsstaat. Maar je kan ook andere dingen doen. Lid worden van een politieke partij, bijvoorbeeld. Eeva Liukku: “Als lid kun je de politieke koers van een partij bepalen.”

  • Herstelschandaal: discussies over of een fiets of blik verf wel echt nodig is

    • Zorg en Welzijn

    Dit nooit weer, was de belofte na het toeslagenschandaal. Maar burgers vertrouwen is lastig voor ambtenaren. Dat blijkt wel uit de hersteloperatie voor toeslagenouders – deels een taak van de gemeente – die óók dreigt te mislukken. Wie kan het vertrouwen tussen burgers en overheid herstellen? Vers Beton zocht het uit.

  • In Rotterdam groeit kansenongelijkheid en dat is geen toeval — het is beleid

    • Politiek

    Geen huisarts kunnen vinden, minder trams, slechte onderwijsresultaten, geen kunst en cultuur in de buurt: waar je woont bepaalt je kansen. En in Rotterdam groeit die kansenongelijkheid; armere wijken leveren in, terwijl rijke buurten hun voorzieningen behouden. Matin Daftari: “Het beleid van ons stadsbestuur versterkt de segregatie en ongelijkheid alleen maar.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Kom gratis naar NJS ON TOUR, ontvang €20,- én beslis mee over jouw toekomst door bij te dragen aan de Nationale Jeugdstrategie!

    Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam