Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

In De estafettepoliticus voelt de lezer zelf een stadhuisbewoner aan de tand. Iedere vrijdag selecteert Mark de Boer een politicus van de week, die u al uw kritische vragen mag stellen. De vrijdag daarna worden op Vers Beton de antwoorden gepubliceerd. Deze week geeft ChristenUnie-SGP-lijsttrekster Setkin Sies de antwoorden, volgende week mag u GroenLinks’ lijsttrekster Judith Bokhove uw vragen stellen!

Estafettepoliticus Setkin Sies
Estafettepoliticus Setkin Sies

Beste Setkin. Je weet, ik ben lid van jullie club, dus ik ben je grootste fan. Sterker nog: heel veel mensen zijn fan van jou en de jouwen, want CU is hartstikke leuk middle of the road, niet rechts, niet links, pragmatisch, menslievend, reëel. Die mensen stemmen alleen niet op de ChristenUnie omdat het ggggrrrrissstenen zijn (vul hier iets in over abortus / homo’s / euthanasie / vrouwen / Bijbels / middeleeuwen / kindermisbruik / de buren stonden het niet toe dat je op zondag de was ophing). Hoe zou je hen toch kunnen overtuigen om op jullie te stemmen? – Inge Janse
“Wij realiseren ons dat we onderdeel zijn van een 2000-jaar oude beweging die niet bij iedereen positieve associaties oproept. Wij begrijpen ook dat een deel van onze achterban standpunten hanteert die niet door de grote massa gedeeld worden.
We willen Rotterdammers daarom vragen de ChristenUnie-SGP in Rotterdam te beoordelen op onze daden, de betrouwbaarheid van onze kandidaten en ons programma. Ergens zou het heel raar zijn als je het inhoudelijk wel met ons eens bent, het leuk vindt wat we doen voor de stad maar vervolgens niet op ons stemt om wat anderen in het verleden of elders hebben gedaan.
Op 19 maart zijn er lokale verkiezingen, met lokale thema’s en Rotterdamse kandidaten. Ik wil jou en alle andere Rotterdammers dan ook oproepen om te stemmen op een partij die jouw idealen in Rotterdam weet te vertalen. Om vooroordelen te parkeren en partijen eerlijk te beoordelen op hun inhoud en bijdrage aan de stad.
Onze pop-up store Mooierdam was voor ons een manier om Rotterdammers op een nieuwe en frisse manier met ons kennis te laten maken. De reacties die ik terugkrijg kenmerken zich door verwondering. Bezoekers zijn verrast over het initiatief en hoe goed onze standpunten eigenlijk aansluiten bij die van henzelf, ook al delen ze vaak niet onze geloofsovertuiging. Ze hadden ons uit automatisme nog nooit serieus overwogen maar kwamen na een bezoek aan Mooierdam tot de conclusie dat we best okay zijn. Zo kennen we inmiddels vele niet-christenen die ons hun stem toevertrouwen en ik hoop dat vele Rotterdammers hun voorbeeld zullen volgen.”
De ChristenUnie beschouw ik als een relatief progressieve partij. Juist daarom heb ik me altijd verbaasd dat de ChristenUnie in Rotterdam een verbond met de SGP is aangegaan. Dat gebeurt in bijvoorbeeld Utrecht of Amsterdam niet. Ik heb grote problemen met het vrouwbeeld dat de SGP erop nahoudt. Het idee dat vrouwen niet geschikt zijn om te besturen of politiek actief te zijn vind ik kwetsend en verwerpelijk.
Daarom zou ik graag van je willen weten: 1) Waarom zijn jullie dit sterke verbond aangegaan, en niet een veel minder betekenisvolle lijstverbinding? 2) Is dit verbond ooit intern onderwerp van discussie geweest? 3) Heeft de ChristenUnie werkelijk de stemmen van de SGP nodig? 4) Denken jullie niet meer stemmen binnen te kunnen halen als het verbond met de SGP wordt opgeheven? –
Eeva Liukku
“De kleine christelijke partijen werken in Rotterdam al meer dan vijftig jaar intensief samen, een dergelijke samenwerking verbreek je niet zomaar en wij zien daar op dit moment ook geen enkele aanleiding toe. In de landelijke politiek zijn er belangrijke verschillen tussen de ChristenUnie en de SGP op thema’s die op stedelijk niveau veel minder aan de orde zijn. In Rotterdam waren en zijn er zelfs zodanig veel overeenkomsten dat we besloten de krachten te bundelen om eensgezind een christelijk geluid te laten horen in de Rotterdamse gemeenteraad.
Dat christelijke geluid is niet een ChristenUnie-geluid en ook geen SGP-geluid, het is het eigen geluid van de Rotterdamse ChristenUnie-SGP. Het geluid overigens van een fractie die in Rotterdam gewoon vrouwen op de lijst heeft staan (afgelopen vier jaar hadden we vrouwelijke fractievoorzitters in zowel Prins Alexander als IJsselmonde). Het vrouwenstandpunt van de SGP mag in Rotterdam dan ook geen reden zijn om de ChristenUnie-SGP links te laten liggen.
Met de huidige vooruitzichten zou de ChristenUnie misschien best zelfstandig een zetel kunnen behalen. Daarvoor zouden we echter wel een waardevolle en vruchtbare samenwerking van tientallen jaren moeten opzeggen en onze christenbroeders in de kou moeten zetten. Ik overtuig liever jou en alle andere Rotterdammers dat de ChristenUnie-SGP zo gek nog niet is.”
Ik heb vele vragen aan de CU-SGP, maar zal me beperken tot twee. 1) Je laat je leiden door je geloof en noemt je ideologie dan ook Christelijk. Waarom ziet je partij de Islam, die zelfs een eigen wetsysteem – Sharia – wil invoeren dan niet als ideologie? 2) Je laat je inspireren door – denk ik – het leven en handelen van Jezus van Nazareth. Vind jij dan niet dat mensen die zich laten inspireren door Mohammed en die hem als de laatste en belangrijkste boodschapper Gods zien, zich – gezien zijn levenswijze – aan blasfemie schuldig maken? – R. Sörensen
“Iedereen in Nederland heeft de vrijheid om een eigen overtuiging te hebben en dat gaat verder dan alleen een religieuze overtuiging, hier gaat het ook over bijvoorbeeld het humanisme, kapitalisme en socialisme. Zolang de praktijk van die overtuiging niet indruist tegen de rechtsprincipes, waarborgt de Nederlandse grondwet een ieders recht op een eigen levensovertuiging. Persoonlijk hecht ik bijzonder veel waarde aan dit grondbeginsel.
Je stelt mij een theologische vraag over blasfemie, in mijn rol als Rotterdamse volksvertegenwoordiger kan en zal ik deze vraag niet beantwoorden. Uiteraard vertel ik je graag mijn persoonlijke gedachten hierover onder het genot van een bak koffie. Dat is bij dezen een uitnodiging.”
Veel politieke partijen proberen zichtbaar te zijn in de stad met die eeuwige posters. Jullie hebben echter een pand. Waarom hebben jullie Mooierdam geopend? – Matthijs L.
“Als ChristenUnie-SGP kregen wij de mogelijkheid om een leegstaand pand (600 m2!) op de Coolsingel een tijdelijke invulling te geven. Op dit aanbod zijn wij graag ingegaan, niet alleen omdat wij groot voorstander zijn van creatief en flexibel gebruik van leegstaand vastgoed maar ook omdat wij Rotterdam op een nieuwe en frisse manier met onze partij kennis wilde laten maken.
Ons pand is wel anders dan andere campagnewinkels. In plaats van onszelf als politieke partij in de etalage te zetten bieden we in onze pop-up store een podium aan tal van betrokken, sociale en duurzame ondernemers, kunstenaars en initiatieven die allemaal op hun eigen manier bezig zijn met thema’s die de ChristenUnie-SGP belangrijk vindt. Zoals sociaal ondernemerschap, vakmanschap, duurzaamheid en een economie waarin deze thema’s centraal staan. Door hen een podium te bieden is Mooierdam een creatieve en bruisende plek geworden in het centrum van Rotterdam waar je iets kunt proeven van de visie en standpunten van de ChristenUnie-SGP. Kom eens langs zou ik zeggen! Het adres is Coolsingel 71.

Volgende week: Judith Bokhove

Volgende week – met nog 5 dagen tot de verkiezingen – is Judith Bokhove de estafettepoliticus van de week. Bokhove werd na een spannende afvalrace boven Arno Bonte verkozen tot lijsttrekster van GroenLinks. Eén van haar speerpunten is een schonere lucht in Rotterdam.
Stel hieronder je kritische vragen voor de estafettepoliticus van deze week. De antwoorden lees je hier aanstaande vrijdag!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ties Joosten.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Mark de Boer

Mark de Boer

Mark de Boer bestudeert de dynamiek van het openbaar bestuur aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is in het dagelijks leven voorlichter/campagneleider van de ChristenUnie-SGP in Rotterdam. Na zijn vergelijkbare ervaring bij de Tweede Kamer weet hij dat er op het Rotterdamse stadhuis soms een beetje vreemd aan toe gaat.

Profiel-pagina
avatar-renee-westerink

Renée Westerink

Wat Renée het liefst zou willen, is de wereld wat meer kleur geven. Daar werkt ze dan ook hard aan – achter de naaimachine, de tekentafel of de computer. Beeld, vorm en kleur zijn haar gereedschap.

Profiel-pagina