Ga naar de inhoud

De Estafettepoliticus: antwoorden van Setkin Sies, vragen aan Judith Bokhove

In De estafettepoliticus voelt de lezer zelf een stadhuisbewoner aan de tand. Iedere vrijdag selecteert Mark de Boer een politicus van de week, die u al uw kritische vragen mag stellen. De vrijdag daarna worden op Vers Beton de antwoorden gepubliceerd. Deze week geeft ChristenUnie-SGP-lijsttrekster Setkin Sies de antwoorden, volgende week mag u GroenLinks’ lijsttrekster Judith Bokhove uw vragen stellen!

Estafettepoliticus Setkin Sies
Estafettepoliticus Setkin Sies

Beste Setkin. Je weet, ik ben lid van jullie club, dus ik ben je grootste fan. Sterker nog: heel veel mensen zijn fan van jou en de jouwen, want CU is hartstikke leuk middle of the road, niet rechts, niet links, pragmatisch, menslievend, reëel. Die mensen stemmen alleen niet op de ChristenUnie omdat het ggggrrrrissstenen zijn (vul hier iets in over abortus / homo’s / euthanasie / vrouwen / Bijbels / middeleeuwen / kindermisbruik / de buren stonden het niet toe dat je op zondag de was ophing). Hoe zou je hen toch kunnen overtuigen om op jullie te stemmen? – Inge Janse
“Wij realiseren ons dat we onderdeel zijn van een 2000-jaar oude beweging die niet bij iedereen positieve associaties oproept. Wij begrijpen ook dat een deel van onze achterban standpunten hanteert die niet door de grote massa gedeeld worden.
We willen Rotterdammers daarom vragen de ChristenUnie-SGP in Rotterdam te beoordelen op onze daden, de betrouwbaarheid van onze kandidaten en ons programma. Ergens zou het heel raar zijn als je het inhoudelijk wel met ons eens bent, het leuk vindt wat we doen voor de stad maar vervolgens niet op ons stemt om wat anderen in het verleden of elders hebben gedaan.
Op 19 maart zijn er lokale verkiezingen, met lokale thema’s en Rotterdamse kandidaten. Ik wil jou en alle andere Rotterdammers dan ook oproepen om te stemmen op een partij die jouw idealen in Rotterdam weet te vertalen. Om vooroordelen te parkeren en partijen eerlijk te beoordelen op hun inhoud en bijdrage aan de stad.
Onze pop-up store Mooierdam was voor ons een manier om Rotterdammers op een nieuwe en frisse manier met ons kennis te laten maken. De reacties die ik terugkrijg kenmerken zich door verwondering. Bezoekers zijn verrast over het initiatief en hoe goed onze standpunten eigenlijk aansluiten bij die van henzelf, ook al delen ze vaak niet onze geloofsovertuiging. Ze hadden ons uit automatisme nog nooit serieus overwogen maar kwamen na een bezoek aan Mooierdam tot de conclusie dat we best okay zijn. Zo kennen we inmiddels vele niet-christenen die ons hun stem toevertrouwen en ik hoop dat vele Rotterdammers hun voorbeeld zullen volgen.”
De ChristenUnie beschouw ik als een relatief progressieve partij. Juist daarom heb ik me altijd verbaasd dat de ChristenUnie in Rotterdam een verbond met de SGP is aangegaan. Dat gebeurt in bijvoorbeeld Utrecht of Amsterdam niet. Ik heb grote problemen met het vrouwbeeld dat de SGP erop nahoudt. Het idee dat vrouwen niet geschikt zijn om te besturen of politiek actief te zijn vind ik kwetsend en verwerpelijk.
Daarom zou ik graag van je willen weten: 1) Waarom zijn jullie dit sterke verbond aangegaan, en niet een veel minder betekenisvolle lijstverbinding? 2) Is dit verbond ooit intern onderwerp van discussie geweest? 3) Heeft de ChristenUnie werkelijk de stemmen van de SGP nodig? 4) Denken jullie niet meer stemmen binnen te kunnen halen als het verbond met de SGP wordt opgeheven? –
Eeva Liukku
“De kleine christelijke partijen werken in Rotterdam al meer dan vijftig jaar intensief samen, een dergelijke samenwerking verbreek je niet zomaar en wij zien daar op dit moment ook geen enkele aanleiding toe. In de landelijke politiek zijn er belangrijke verschillen tussen de ChristenUnie en de SGP op thema’s die op stedelijk niveau veel minder aan de orde zijn. In Rotterdam waren en zijn er zelfs zodanig veel overeenkomsten dat we besloten de krachten te bundelen om eensgezind een christelijk geluid te laten horen in de Rotterdamse gemeenteraad.
Dat christelijke geluid is niet een ChristenUnie-geluid en ook geen SGP-geluid, het is het eigen geluid van de Rotterdamse ChristenUnie-SGP. Het geluid overigens van een fractie die in Rotterdam gewoon vrouwen op de lijst heeft staan (afgelopen vier jaar hadden we vrouwelijke fractievoorzitters in zowel Prins Alexander als IJsselmonde). Het vrouwenstandpunt van de SGP mag in Rotterdam dan ook geen reden zijn om de ChristenUnie-SGP links te laten liggen.
Met de huidige vooruitzichten zou de ChristenUnie misschien best zelfstandig een zetel kunnen behalen. Daarvoor zouden we echter wel een waardevolle en vruchtbare samenwerking van tientallen jaren moeten opzeggen en onze christenbroeders in de kou moeten zetten. Ik overtuig liever jou en alle andere Rotterdammers dat de ChristenUnie-SGP zo gek nog niet is.”
Ik heb vele vragen aan de CU-SGP, maar zal me beperken tot twee. 1) Je laat je leiden door je geloof en noemt je ideologie dan ook Christelijk. Waarom ziet je partij de Islam, die zelfs een eigen wetsysteem – Sharia – wil invoeren dan niet als ideologie? 2) Je laat je inspireren door – denk ik – het leven en handelen van Jezus van Nazareth. Vind jij dan niet dat mensen die zich laten inspireren door Mohammed en die hem als de laatste en belangrijkste boodschapper Gods zien, zich – gezien zijn levenswijze – aan blasfemie schuldig maken? – R. Sörensen
“Iedereen in Nederland heeft de vrijheid om een eigen overtuiging te hebben en dat gaat verder dan alleen een religieuze overtuiging, hier gaat het ook over bijvoorbeeld het humanisme, kapitalisme en socialisme. Zolang de praktijk van die overtuiging niet indruist tegen de rechtsprincipes, waarborgt de Nederlandse grondwet een ieders recht op een eigen levensovertuiging. Persoonlijk hecht ik bijzonder veel waarde aan dit grondbeginsel.
Je stelt mij een theologische vraag over blasfemie, in mijn rol als Rotterdamse volksvertegenwoordiger kan en zal ik deze vraag niet beantwoorden. Uiteraard vertel ik je graag mijn persoonlijke gedachten hierover onder het genot van een bak koffie. Dat is bij dezen een uitnodiging.”
Veel politieke partijen proberen zichtbaar te zijn in de stad met die eeuwige posters. Jullie hebben echter een pand. Waarom hebben jullie Mooierdam geopend? – Matthijs L.
“Als ChristenUnie-SGP kregen wij de mogelijkheid om een leegstaand pand (600 m2!) op de Coolsingel een tijdelijke invulling te geven. Op dit aanbod zijn wij graag ingegaan, niet alleen omdat wij groot voorstander zijn van creatief en flexibel gebruik van leegstaand vastgoed maar ook omdat wij Rotterdam op een nieuwe en frisse manier met onze partij kennis wilde laten maken.
Ons pand is wel anders dan andere campagnewinkels. In plaats van onszelf als politieke partij in de etalage te zetten bieden we in onze pop-up store een podium aan tal van betrokken, sociale en duurzame ondernemers, kunstenaars en initiatieven die allemaal op hun eigen manier bezig zijn met thema’s die de ChristenUnie-SGP belangrijk vindt. Zoals sociaal ondernemerschap, vakmanschap, duurzaamheid en een economie waarin deze thema’s centraal staan. Door hen een podium te bieden is Mooierdam een creatieve en bruisende plek geworden in het centrum van Rotterdam waar je iets kunt proeven van de visie en standpunten van de ChristenUnie-SGP. Kom eens langs zou ik zeggen! Het adres is Coolsingel 71.

Volgende week: Judith Bokhove

Volgende week – met nog 5 dagen tot de verkiezingen – is Judith Bokhove de estafettepoliticus van de week. Bokhove werd na een spannende afvalrace boven Arno Bonte verkozen tot lijsttrekster van GroenLinks. Eén van haar speerpunten is een schonere lucht in Rotterdam.
Stel hieronder je kritische vragen voor de estafettepoliticus van deze week. De antwoorden lees je hier aanstaande vrijdag!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ties Joosten.

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Bedankt. Mooi antwoord. En ook al wordt het niets, bedenk dan: “Want ik ben er zeker van, dat het lijden van de tegenwoordige tijd niet opweegt tegen de heerlijkheid, die over ons geopenbaard zal worden.”

  (tot zover onze correspondent statenvertaling, nu terug naar de studio)

 • Beste Judith,

  Hoe open is GroenLinks over de financiers van haar lokale vereniging? Ik kwam namelijk vandaag een oud artikel over Pastors en de huisjesmelker Thunessen tegen (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/archief/article/detail/877740/2007/09/27/Van-Haagse-huurbaas-tot-topper-in-Monaco.dhtml). Typisch dat Pastors daar de huisjes melker niet hard aanpakt, overduidelijk omdat deze crimineel zijn partij financiert. Als ik verder zoek merk ik dat Leefbaar geen openheid geeft over zijn geldschieters. Dat roept alleen maar meer vraagtekens op. Op internet lees ik de gekste geruchten, van grote vastgoed baronnen (stemmen ze daarom soms tegen bepaalde vastgoed ontwikkelingen??) tot criminelen. Dat lijkt me niet handig voor een partij. Hoe zit dat bij jullie? Zijn jullie daar open over? Waar kan ik dat vinden?

  Nog een vraag, ik luisterde het interview af wat je met Open Radio had. Daarin gaf je aan dat je achterban ‘de bakfietsen’ zijn. Zien jullie D66 inderdaad als grootste concurrent? Zijn jullie opgeschoven richting de hoog opgeleide Rotterdammers?

 • Een vraag voor Judith Bokhove,

  er zijn aardig wat Groenlinks actiepunten die mij aanstaan als centrumbewoner. Wel twijfel ik nog een beetje aan de slagvaardigheid van Groenlinks, zeker nadat ik een stukje gelezen heb dat U zichzelf als het type ‘ieders buurmeisje’ omschreef. Daarom ben ik benieuwd welke 3 standpunten van Groenlinks perse komende 4 jaar uitgevoerd moeten worden? Waarvoor U zelfs uit uw typering als buurmeisje wilt stappen?

  Nummertje 2
  U als bewoner van Delfshaven en moeder van 5 kinderen, hoe gaat U erin bijdragen dat Rotterdam ook komende 4 jaar een nog betere plek wordt om kinderen op te laten groeien?

 • Beetje erg politiek Setkin.
  In je partijnaam wordt tot twee keer toe naar godsdienst (dus theologie) verwezen. Christelijk en wat specifieker Staatkundig Gereformeerd.
  Jullie partijprogramma, ook dat in Rotterdam, is er door geïnspireerd. Dan is het toch voor de hand liggend dat je daar een vraag over kunt krijgen en dat je die beantwoord.
  Daarnaast is jouw partij voor het strafbaar stellen van blasfemie; ook in Rotterdam neem ik aan.

  Verwijzen naar een artikel 6 van de grondwet is ook erg makkelijk.
  Ik stel dat het willen invoeren van sharia en het nemen van de Koran als politiek programma in strijd is met o.a. artikel 1 van de Grondwet en het oproept tot geweld. Ook in strijd met de grondwet.

  Valt me tegen Setki

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam