Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Leefbaar Rotterdam is de grootste partij van Rotterdam geworden. Grote kans dat de partij deel zal uitmaken van het nieuwe college. Volgens Chris Aalberts zal Leefbaar Rotterdam daarom de grote verliezer worden van de verkiezingen in 2018. Lees hier hoe hij de toekomst voorspelt. 

Leefbaar Rotterdam
Leefbaar Rotterdam

De gemeenteraadsverkiezingen zitten er weer op. Leefbaar Rotterdam werd overtuigend de grootste partij van Rotterdam. Ik wil de feestvreugde van Joost Eerdmans en de zijnen niet bederven, maar we weten nu al dat ze in 2018 flink gaan verliezen. Eerst drie redenen waarom Leefbaar niet zal verliezen.
1. Misschien heeft Leefbaar tijdens de campagne allerlei dingen beloofd die ze straks in het college niet waar kan maken. Hoewel burgers dat erg kunnen vinden, is het geen reden om Leefbaar in de toekomst weg te stemmen. Dit is immers een probleem bij alle partijen: de beloften zijn mooier dan het beleid. Leefbaar gaat ongetwijfeld tegenvallen, maar de PvdA doet dat standaard ook.
2. Misschien kan Leefbaar geen goede wethouders vinden. Er is al een vacature op de partijwebsite geplaatst. Dit suggereert dat Leefbaar onvoldoende goede bestuurders in huis heeft. Maar zelfs als Leefbaar-wethouders er de komende jaren een rommeltje van maken, hoeft Leefbaar daarom in 2018 nog niet te verliezen. Burgers hebben er weinig zicht op of wethouders goede bestuurders zijn.
3. Misschien krijgt Leefbaar te maken met zware oppositie van bijvoorbeeld de PvdA of D66. Maar ook dat is vrij gewoon. Al zal de oppositie allerlei gaten schieten in de Leefbaar-voorstellen, dan hoeft dat nog geen toekomstig verlies op te leveren. Alsof alles aan het PvdA-beleid goed was. En alsof burgers de gemeenteraad op dagelijkse basis volgen.

Achilleshiel

Leefbaar Rotterdam heeft een onverwachte achilleshiel. Er is beleid dat niet centraal stond in de verkiezingscampagne, maar wat de komende jaren op gemeentelijk niveau wel heel belangrijk wordt: de zorg.
Wat gebeurt er de komende jaren? Er komen allerlei decentralisaties aan. De AWBZ, de jeugdzorg en de participatiewet worden de komende jaren gemeentelijk geregeld. Dit gaat gepaard met forse bezuinigingen. Tegelijkertijd heeft het kabinet het voornemen om veel bejaardenhuizen te sluiten. Deze maatregelen hebben meerdere gevolgen.
Ouderen moeten langer thuis gaan wonen en lopen de kans dat ze zelf hun hulp of ondersteuning moeten regelen. In de participatiesamenleving moeten ze hun buren, kinderen, kennissen of Facebookvrienden om hulp vragen. Soms zal dat lukken, soms niet.

Slecht nieuws

De krantenkoppen zijn voorspelbaar. Die gaan over ouderen die maandenlang dood in huis lagen voordat ze werden gevonden. Over chronisch zieken wiens huis vervuilt en wiens buren bij de politie gaan klagen over de stank. Over de jeugdzorg waar problemen met ‘eigen kracht’ toch onoplosbaar bleken. Die verhalen bestonden al, maar ze worden alleen maar erger.
Zelfs áls ouderen en chronisch zieken hun hulp goed weten te regelen, verandert er iets fundamenteels. Burgers worden meer zelf verantwoordelijk en moeten veel meer moeite doen om hulp te krijgen, of het nu gaat om vrijwilligers of professionals. Burgers verliezen datgene waar ze recht op hadden omdat het hele systeem ondersteboven wordt gehaald. De onvrede laat zich voorspellen.
Het kabinet was zo slim de wetgeving nog niet af te hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het gevolg is dat geen enkele partij überhaupt iets over de zorg kon beloven en dat de partijen in het nieuwe college burgers straks confronteren met beleid dat ze nooit hebben aangekondigd tijdens de campagne. Burgers worden onaangenaam overvallen.

Schuld van de winnaar

De ontevredenheid over de uitgeklede zorg laat zich raden, maar partijen in het nieuwe college kunnen er nauwelijks iets aan veranderen. Ze zijn door het kabinet verantwoordelijk gemaakt en moeten bezuinigingen doorvoeren. Iedereen die klaagt zal door het kabinet en door de gemeentelijke oppositie worden doorverwezen naar de collegepartijen, want die zou het allemaal ‘op maat’ moeten regelen. Als dat niet lukt, is het de schuld van het college. Van Leefbaar Rotterdam dus.
Zo bezien heeft de PvdA het de komende jaren maar gemakkelijk: ze kan rustig achterover leunen en afwachten hoe Leefbaar Rotterdam dit immense probleem niet gaat oplossen. Dat had de PvdA immers zelf ook niet gedaan. De PvdA werd vorige week nog weggehoond, maar over vier jaar wint ze alle grote steden in één klap weer terug.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Chris Aalberts

Chris Aalberts

Chris Aalberts schrijft en spreekt over de relatie tussen burgers en politiek. Daarnaast doceert hij aan de Erasmus Universiteit.

Profiel-pagina