Ga naar de inhoud

De verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 staat al vast

Leefbaar Rotterdam is de grootste partij van Rotterdam geworden. Grote kans dat de partij deel zal uitmaken van het nieuwe college. Volgens Chris Aalberts zal Leefbaar Rotterdam daarom de grote verliezer worden van de verkiezingen in 2018. Lees hier hoe hij de toekomst voorspelt. 

Leefbaar Rotterdam
Leefbaar Rotterdam

De gemeenteraadsverkiezingen zitten er weer op. Leefbaar Rotterdam werd overtuigend de grootste partij van Rotterdam. Ik wil de feestvreugde van Joost Eerdmans en de zijnen niet bederven, maar we weten nu al dat ze in 2018 flink gaan verliezen. Eerst drie redenen waarom Leefbaar niet zal verliezen.
1. Misschien heeft Leefbaar tijdens de campagne allerlei dingen beloofd die ze straks in het college niet waar kan maken. Hoewel burgers dat erg kunnen vinden, is het geen reden om Leefbaar in de toekomst weg te stemmen. Dit is immers een probleem bij alle partijen: de beloften zijn mooier dan het beleid. Leefbaar gaat ongetwijfeld tegenvallen, maar de PvdA doet dat standaard ook.
2. Misschien kan Leefbaar geen goede wethouders vinden. Er is al een vacature op de partijwebsite geplaatst. Dit suggereert dat Leefbaar onvoldoende goede bestuurders in huis heeft. Maar zelfs als Leefbaar-wethouders er de komende jaren een rommeltje van maken, hoeft Leefbaar daarom in 2018 nog niet te verliezen. Burgers hebben er weinig zicht op of wethouders goede bestuurders zijn.
3. Misschien krijgt Leefbaar te maken met zware oppositie van bijvoorbeeld de PvdA of D66. Maar ook dat is vrij gewoon. Al zal de oppositie allerlei gaten schieten in de Leefbaar-voorstellen, dan hoeft dat nog geen toekomstig verlies op te leveren. Alsof alles aan het PvdA-beleid goed was. En alsof burgers de gemeenteraad op dagelijkse basis volgen.

Achilleshiel

Leefbaar Rotterdam heeft een onverwachte achilleshiel. Er is beleid dat niet centraal stond in de verkiezingscampagne, maar wat de komende jaren op gemeentelijk niveau wel heel belangrijk wordt: de zorg.
Wat gebeurt er de komende jaren? Er komen allerlei decentralisaties aan. De AWBZ, de jeugdzorg en de participatiewet worden de komende jaren gemeentelijk geregeld. Dit gaat gepaard met forse bezuinigingen. Tegelijkertijd heeft het kabinet het voornemen om veel bejaardenhuizen te sluiten. Deze maatregelen hebben meerdere gevolgen.
Ouderen moeten langer thuis gaan wonen en lopen de kans dat ze zelf hun hulp of ondersteuning moeten regelen. In de participatiesamenleving moeten ze hun buren, kinderen, kennissen of Facebookvrienden om hulp vragen. Soms zal dat lukken, soms niet.

Slecht nieuws

De krantenkoppen zijn voorspelbaar. Die gaan over ouderen die maandenlang dood in huis lagen voordat ze werden gevonden. Over chronisch zieken wiens huis vervuilt en wiens buren bij de politie gaan klagen over de stank. Over de jeugdzorg waar problemen met ‘eigen kracht’ toch onoplosbaar bleken. Die verhalen bestonden al, maar ze worden alleen maar erger.
Zelfs áls ouderen en chronisch zieken hun hulp goed weten te regelen, verandert er iets fundamenteels. Burgers worden meer zelf verantwoordelijk en moeten veel meer moeite doen om hulp te krijgen, of het nu gaat om vrijwilligers of professionals. Burgers verliezen datgene waar ze recht op hadden omdat het hele systeem ondersteboven wordt gehaald. De onvrede laat zich voorspellen.
Het kabinet was zo slim de wetgeving nog niet af te hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het gevolg is dat geen enkele partij überhaupt iets over de zorg kon beloven en dat de partijen in het nieuwe college burgers straks confronteren met beleid dat ze nooit hebben aangekondigd tijdens de campagne. Burgers worden onaangenaam overvallen.

Schuld van de winnaar

De ontevredenheid over de uitgeklede zorg laat zich raden, maar partijen in het nieuwe college kunnen er nauwelijks iets aan veranderen. Ze zijn door het kabinet verantwoordelijk gemaakt en moeten bezuinigingen doorvoeren. Iedereen die klaagt zal door het kabinet en door de gemeentelijke oppositie worden doorverwezen naar de collegepartijen, want die zou het allemaal ‘op maat’ moeten regelen. Als dat niet lukt, is het de schuld van het college. Van Leefbaar Rotterdam dus.
Zo bezien heeft de PvdA het de komende jaren maar gemakkelijk: ze kan rustig achterover leunen en afwachten hoe Leefbaar Rotterdam dit immense probleem niet gaat oplossen. Dat had de PvdA immers zelf ook niet gedaan. De PvdA werd vorige week nog weggehoond, maar over vier jaar wint ze alle grote steden in één klap weer terug.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures