Ga naar de inhoud

Dit is ons Centraal #3

Ter ere van de opening van het nieuwe Centraal Station op 13 maart vroeg Vers Beton vijftien beeldmakers om vanuit hun expertise alle facetten van het nieuwe station te laten zien, waarna evenveel redacteuren de beelden aanvulden met hun interpretatie. Tijdens de openingsweek tonen we elke dag drie beelden en hun bijbehorende verhalen. Welkom bij ons Centraal.

Jeroen van de Ruit

Rotterdam Centraal
Rotterdam Centraal

 
Hij hoort bij de generatie die is opgegroeid in een stad zonder hart. Voor hem is geluk gewoon en de stad nooit af. Een fractie eerder heeft hij nog aan zijn nazaat uit proberen te leggen dat hier vroeger herten liepen. Als hij merkt dat zijn kleinzoon gestopt is met luisteren draait ook hij zich om en volgt de open blik van het ventje. Samen kijken ze naar het nieuwe Rotterdam Centraal. Waar hij lange zinnen nodig had om het verleden uit te leggen, is deze blik door de ogen van zijn kleinzoon genoeg om te begrijpen dat het klaar is voor de toekomst. Tevreden legt hij zijn hand op het hoofd van zijn kleinzoon. De stad heeft zijn hart terug, en dit hart pompt voor de nieuwe generatie.
Tekst: Bart van der Zande

Ossip van Duivenbode


Jarenlang slalomden we door het labyrint van een station in aanbouw. Iedere stap in het bouwproces kon worden gevolgd, vastgelegd, besproken. Meer nog dan simpelweg gebouwd, is het nieuwe Rotterdam Centraal om ons heen gegroeid.
Toch borrelt bij het zien van het voltooide station een zin van Gyz La Riviere omhoog: “And many years later, a UFO landed.” Het gebouw schittert en blinkt, alsof het zojuist het Rotterdamse luchtruim binnen gezweefd is. Binnen is het gebruik nog nergens ingesleten, en zijn de ruimtes groot en licht en kaal. Het is wat onwennig, ineens.
Erg is dat niet. Een station is immers óók een vooruitgeschoven post van verre bestemmingen. Laat het dus maar een beetje vreemd blijven, zodat we ons dat soms herinneren. Uit de dekking van de bouwhekken, de wereld in.
Tekst: Sereh Mandias

Seb Ikso

Rotterdam Centraal
Rotterdam Centraal

“Op 11 december 2012 legde ik de 98e glasplaat. Jammer dat ik de honderd niet had bereikt, dan had ik dat misschien nog ergens kunnen vermelden. 98 glasplaten ingelegd op Rotterdam Centraal. Nou. Knap hoor.
Ik wilde er nog even mee door, voor die 100 natuurlijk, maar ik moest van de opzichter naar spoor 7. Balken op de juiste plaats schuiven. Daarvan heb ik er 74 gedaan. Net geen 77 dus, dat had misschien nog wat geweest, op spoor 7. Maar dit zegt niets.
‘Hè hè,’ zegt mijn vrouw. ‘Je bent eindelijk klaar, er komt wel weer een andere klus.’ Vier jaar van mijn leven hé, wordt afgedaan met ‘er komt wel weer een andere klus’. Maar eerlijk zeggen. Het enige wat mij daar echt aan stoort, is dat het geen vijf jaren zijn. Wat zegt dat nou, vier jaar?
De koning komt het openen, en ik val onder de categorie ‘en natuurlijk al die mensen die er keihard dag en nacht voor hebben gewerkt’. Applaus. Omdat de koning staat te kijken.
Had ik nu maar die honderdste glasplaat erin mogen leggen. Dan had ik misschien een bordje gehad bij die plaat: ‘Yusuf Omar. Honderd glasplaten.”
Tekst: Anneke Kortleve

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Dit is ons Centraal #5

  • Ons Centraal

  Ter ere van de opening van het nieuwe Centraal Station vroeg Vers Beton vijftien beeldmakers om vanuit hun expertise alle facetten van het nieuwe station te laten zien, waarna evenveel redacteuren de beelden aanvulden met hun interpretatie. Welkom bij deel 5 van ons Centraal.

 • Dit is ons Centraal #4

  • Ons Centraal

  Tijdens de openingsweek van het nieuwe Centraal Station viert Vers Beton elke dag het openingsfeest met drie beelden en hun bijbehorende verhalen. Welkom bij ons Centraal.

 • Dit is ons Centraal #2

  • Ons Centraal

  Ter ere van de opening van het nieuwe Centraal Station op 13 maart vroeg Vers Beton vijftien beeldmakers om vanuit hun expertise alle facetten van het nieuwe station te laten zien, waarna evenveel redacteuren de beelden aanvulden met hun interpretatie. Tijdens de openingsweek tonen we elke dag drie beelden en hun bijbehorende verhalen. Welkom bij ons Centraal.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam