Ga naar de inhoud

Dit is ons Centraal #4

Ter ere van de opening van het nieuwe Centraal Station op 13 maart vroeg Vers Beton vijftien beeldmakers om vanuit hun expertise alle facetten van het nieuwe station te laten zien, waarna evenveel redacteuren de beelden aanvulden met hun interpretatie. Tijdens de openingsweek tonen we elke dag drie beelden en hun bijbehorende verhalen. Welkom bij ons Centraal.

Menno van der Meer 
Ik ben in mijn korte leven nogal honkvast gebleken. Het idee van Rotterdam verlaten, zelfs voor eventjes, veroorzaakt bij mij steevast een onbehaaglijk gevoel. De stad voelt als een warme betonnen deken, troostend en vertrouwd. Misschien is het de hoogbouw, waardoor je altijd het gevoel hebt beschermd te worden door reuzen.
Zo nu en dan voel ik me avontuurlijk en stap ik op de trein. Ik voel me dan een heuse globetrotter, met mijn chai latte in de hand, krant onder de arm. Het fijnste aan zo’n avontuur is wat mij betreft de terugreis. Dat moment dat je het station ziet opdoemen in de verte. Het Nationale Nederlanden gebouw dat glinstert in de zon. De conducteur die met een stevig accent roept: “Rrrrotterdam Centraal.” Zo modern als het nieuwe station is, zo oud is mijn gevoel van thuiskomen.
Tekst: Tara Lewis
 

Rachel Sender


Aankomsthal
Aankomsthal

Ik vond het altijd een koddig idee
Rotterdam een metropool.
Zeker omdat we een skyline hebben?
Dat is gewoon toeval.
Een combinatie van bouwlustige ambtenaren en een arbeidersethos.
Rotterdam een metropool. Wat een gelul.
Ben je wel eens in Crooswijk geweest?
En toen was het Centraal af en toen snapte ik het.
Wat groots en weids en werelds is het hier, in Rotterdam.
Overal zijn er mensen in deze hal en toch is het niet druk.
Zijn het eigenlijk wel mensen, of vallen kosmopolieten in een andere categorie?
Tekst: Anneke Kortleve
 

Rosanne Dubbeld


Centraal station in de zon
Centraal station in de zon

Het is de duif die roept
Ik vertrek van hier om te blijven
Geen reis meer verder dan de tunnel
Dit plein is mijn geplaveide spiegel
Hij pikt een pasta, patatje, pinda
Schuilt wat voor de regen en roekoet
Nooit echt weg, geen chipkaart, nooit saldo
Slechts een lamme vleugel en half pootje
Als je er dan toch bent fluistert hij
Schrijf dan over mij en het dak
De schuifdeuren die piepen van nieuw
Het went wel, geef het even
Schoon is het er nog wel
Maar dat duurt niet lang meer
Je trekt graag sporen
Niet alleen van 2a naar 14b maar verder
Dit is voor de stad het begin
Soms het einde, voor mij een constante
Zie mij hier en zwaai naar me
Roekoe
Tekst: Gino van Weenen

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Dit is ons Centraal #5

  • Ons Centraal

  Ter ere van de opening van het nieuwe Centraal Station vroeg Vers Beton vijftien beeldmakers om vanuit hun expertise alle facetten van het nieuwe station te laten zien, waarna evenveel redacteuren de beelden aanvulden met hun interpretatie. Welkom bij deel 5 van ons Centraal.

 • Dit is ons Centraal #3

  • Ons Centraal

  Tijdens de openingsweek van het nieuwe Centraal Station viert Vers Beton elke dag het openingsfeest met drie beelden en hun bijbehorende verhalen. Welkom bij ons Centraal.

 • Dit is ons Centraal #2

  • Ons Centraal

  Ter ere van de opening van het nieuwe Centraal Station op 13 maart vroeg Vers Beton vijftien beeldmakers om vanuit hun expertise alle facetten van het nieuwe station te laten zien, waarna evenveel redacteuren de beelden aanvulden met hun interpretatie. Tijdens de openingsweek tonen we elke dag drie beelden en hun bijbehorende verhalen. Welkom bij ons Centraal.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures