Ga naar de inhoud

Even voorstellen: onze nieuwe columnist Peter van Heemst!

Trots presenteert de sectie Politiek van Vers Beton haar nieuwe columnist Peter van Heemst. Vanaf komende vrijdag zal de oud-lijsttrekker van de PvdA zijn licht laten schijnen op de Rotterdamse politiek. Voor wie de achtergrond van Peter niet kent: hier een kennismakingsinterview.

Politiek columnist Peter van Heemst
Politiek columnist Peter van Heemst

Je politieke loopbaan beslaat ruim 35 jaar. Zou je dat kunnen terugbrengen tot vijf minuten?
“Haha! Nou, daar gaat-ie. In 1978 werd ik namens de PvdA Statenlid in de provincie Zuid-Holland. Dat was geen fulltimebaan, ik was ook nog beleidsmedewerker van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Na negen jaar als Statenlid werd ik ook gedeputeerde van Zuid-Holland. Toen was het duale stelsel nog niet ingevoerd en was je als gedeputeerde ook Statenlid. Dat heb ik vier jaar gedaan.
In 1991 maakte ik de overstap naar de Tweede Kamer. Zestien jaar lang heb ik me daar met allerlei onderwerpen bezig gehouden: recreatie, stadsvernieuwing, de politie. Altijd heb ik daarbij typisch Rotterdamse problematiek voor ogen gehad. Niet alleen omdat ik geboren en getogen Rotterdammer ben, maar ook omdat de PvdA toen nog aan de verkiezingen meedeed met een aparte lijst voor Rotterdam. Op die lijst stond ik dan tweede onder bijvoorbeeld lijsttrekker Wim Kok. Ik heb dan ook altijd het gevoel gehad dat ik een echt Rotterdamse opdracht had – en wist diep in mijn hart dat ik mijn politieke carrière in Rotterdam zou willen afsluiten.
Die kans kreeg ik in 2005. Voor het eerst kozen de Rotterdamse PvdA-leden zélf hun lijsttrekker en het leek me een eer me daarvoor verkiesbaar te stellen. Daarnaast lag er in Rotterdam een mooie opdracht. De PvdA had in 2002 een gigantische opdonder gekregen van Leefbaar Rotterdam en wilde nu graag het vertrouwen van de Rotterdammer herwinnen en terugkeren in het stadsbestuur. Daar wilde ik mijn steentje aan bijdragen. De leden van de PvdA kozen mij tot lijsttrekker en van 2006 tot 2010 heb ik daarom het fractievoorzitterschap op mij genomen. De laatste vier jaar was ik gewoon raadslid.”
Wat zie je als je mooiste politieke resultaten?
“Waar ik als Kamerlid het meest trots op ben is een wet die ik samen met VVD’er en mede-Rotterdammer Benk Korthals  doorgevoerd heb gekregen. Deze wet regelde dat burgemeesters veel meer armslag kregen om drugspanden te bestrijden. Zeker in Rotterdamse wijken als Feijenoord en Spangen was dit een groot probleem, maar de burgemeester kon aan overlast vanuit dit soort panden vrijwel niets doen. Door onze wet kregen ze de mogelijkheid een drugspand te sluiten en in het uiterste geval te onteigenen. Dit heeft veel goeds betekend voor de leefbaarheid in dat soort wijken.
In de Rotterdamse politiek was ik in de eerste plaats erg trots op de uitverkiezing van Ahmed Aboutaleb tot burgemeester. Ik was lid van die sollicitatiecommissie. Veel mensen hebben niet door dat aan zo’n benoeming een proces van ruim een jaar vooraf gaat. Ik heb me daar dus heel intensief mee bezig gehouden. Volgens mij en de andere leden van die commissie was Aboutaleb absoluut de beste keuze. Toch was er weerstand omdat hij een Marokkaanse Nederlander is. Dat het toch is gelukt vond ik een geweldig signaal dat in onze stad je afkomst er niet toe doet: als je bereid bent hard te werken kan je in deze stad alles worden wat je wilt.
Waar ik ook trots op ben is dat het me gelukt is met de PvdA een geloofwaardige visie op veiligheid te ontwikkelen. Lange tijd durfde de PvdA zijn vingers aan dat onderwerp niet echt te branden, waar de kiezer ons in 2002 terecht gigantisch voor heeft afgestraft. Inmiddels geloven veel mensen dat veiligheid ook bij de PvdA in goede handen is.
Een persoonlijk succes is trouwens dat we onder mijn leiding bij de verkiezingen in 2006 stegen van elf naar achttien zetels, de grootste zetelwinst voor de PvdA in Rotterdam ooit.”
Betekent dit dat we in je column alleen maar PvdA-praat over ons heen krijgen?
“Haha, nee hoor! Wie mij een beetje volgt weet dat ik juist op de PvdA behoorlijk kritisch kan zijn. Het gaat mij om de liefde voor het politieke vak en liefde voor mensen die dat vak met een zekere kunde uitvoeren. Ik ben bijvoorbeeld enorm fan van raadsleden als Arno Bonte van GroenLinks, Jos Verveen van D66 en Setkin Sies van de ChristenUnie-SGP.”
Waar komt die liefde voor het politieke vak vandaan?
“Kijk, ik ben geen cynicus. Wie hoopt dat ik eens in de twee weken de politiek een veeg uit de pan ga geven, kan beter een andere columnist gaan lezen. Ik vind het juist bijzonder dat er mensen zijn die bereid zijn hun nek uit te steken en vier jaar lang hun schouders onder de stad willen zetten. Die hun intelligentie, energie en creativiteit willen aanwenden om de stad een beetje beter te maken. In beginsel is dat gewoon heel mooi.
Daarnaast vind ik dat we ook een beetje zuinig moeten zijn op ons stelsel. Het is de beste manier om  belangen af te wegen en keuzes te maken. Dat moet je een beetje koesteren. Wie het politieke vak goed beoefent krijgt dan ook mijn warme aandacht, wie er een potje van maakt krijgt kritiek.”
Waarom heb je ervoor gekozen om bij Vers Beton te gaan publiceren?
“Volgens mij is Vers Beton op dit moment gewoon het beste wat er op journalistiek gebied gebeurt in Rotterdam. Jullie krijgen veel op je radar en zorgen dat die onderwerpen op een inhoudelijke, beargumenteerde manier bekritiseerd worden. Jullie hebben passie voor de stad maar durven er stevig in te gaan als dat nodig is. Vers Beton is niet voor watjes! Ik vind het juist een voorrecht om er deel van uit te maken!”
De eerste column van Peter van Heemst verschijnt aanstaande vrijdag. Daarna zal hij iedere twee weken op vrijdag een column publiceren. Verder zal hij zo nu en dan een groter artikel schrijven. 

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures