Ga naar de inhoud

Gebakken lucht en draaikonterij in Leefbaars Uitgaansplan

Twee weken geleden presenteerde Leefbaar Rotterdam met veel lawaai een Uitgaansplan met de titel ‘Stop de Betutteling’. D66-raadslid Jos Verveen onderwerpt het plan aan een kritische analyse en komt tot de conclusie dat het plan voornamelijk uit gebakken lucht en draaikonterij bestaat.

Roséverbod
Roséverbod

Op 19 februari presenteerde lijsttrekker Joost Eerdmans onder de noemer ‘Stop de Betutteling’ Leefbaar Rotterdams Uitgaansplan. Rotterdam zucht onder steeds meer betuttelende regels, aldus de Leefbaren. Met een 10-punten plan wil de partij daar nu verandering in aanbrengen. Tenminste, dat zeggen ze. Of ze het ook denken en er echt iets aan gaan doen is echter nog maar zeer de vraag.

Voor de bruine kroeg, tegen ondernemersdriftbeperking – gaap

Het 10-punten plan van Leefbaar bestaat uit ronkende koppen waar niemand tegen kan zijn. Het probleem is echter dat de plannen nauwelijks concreet worden. Zo wil Leefbaar de ‘bruine kroeg’ koesteren. Tja, wie wil dat niet? Hoe we de bruine kroeg precies moeten koesteren wordt er alleen niet bij verteld.
Een andere maatregel die Leefbaar Rotterdam voorstelt is: ‘Kan niet, bestaat niet’. Het stadsbestuur mag ondernemersdrift niet in de weg staan, vindt de partij. Alsof andere partijen massaal het neerslaan van ondernemersdrift in hun programma hebben staan.
Verder concretiseert Leefbaar deze uitspraak alleen door de aanstelling van een zogenaamde ‘creative commissioner’ te bepleiten – een idee van VNO-NCW. Nu heeft de gemeenteraad de aanstelling van zo’n ‘creative commissioner’ al lang en breed omarmd, en niet bepaald op voorspraak van Leefbaar Rotterdam. Dat de partij nu voorstelt om deze commisioner ‘een koevoet in de hand’ te geven klinkt wel heel slagvaardig, maar wat de beste man of vrouw dan precies met die koevoet gaat doen blijft onduidelijk.

Niet alleen gebakken lucht, ook draaikonterij

Nu staat er natuurlijk niet alleen gebakken lucht in Leefbaars aanvalsplan. De twee meest concrete voorstellen om ‘vertrutting’ tegen te gaan, pak ik er even uit:

 1. Leefbaar wil dat we het voortaan gedogen als mensen een rosétje drinken in het park.
 2. Leefbaar wil het aantal ‘verlaatjes’ voor horecazaken (een soort incidentele vergunning voor horeca zonder nachtvergunning om langer open te kunnen blijven, bijvoorbeeld tijdens een feestje) verminderen van 15 naar 10 per jaar, maar de geluidseisen die zijn verbonden aan deze incidentele vergunning wil ze dan laten vallen.

Twee concrete voorstellen, maar wat zijn ze waard? Niet veel, zo blijkt uit Leefbaars recente verleden. Allereerst het punt van het rosétje in het park. Dat is in Rotterdam in sommige parken inderdaad verboden. En dat is inderdaad betuttelend. Bovendien is het verbod onnodig, want de reden dat de burgemeester dit verbod wilde instellen, is dat hij er overlast en openbare dronkenschap mee wil voorkomen. Maar het veroorzaken van overlast en openbare dronkenschap is al verboden, daar heb je dus geen extra verbod voor nodig. Bovendien heeft de burgemeester allang toegezegd dat hij niet actief gaat handhaven op dit verbod, maar het drinken van een rosétje wil gedogen.
Niettemin vond D66 het verbod betuttelend en daarom dienden wij samen met GroenLinks een motie in om het alcoholverbod af te schaffen. En wat deed Leefbaar toen? Die stemde tegen, waardoor het rosé-verbod gehandhaafd bleef! De betutteling waartegen Leefbaar zegt te strijden, hield zij dus zelf in stand.

Voor, tegen, voor, tegen…

Bij het punt over de verlaatjes maakt de partij van roeptoeter Joost Eerdmans het nog bonter. In 2011 dient D66 een motie in om het aantal verlaatjes voor horecazaken te verhogen van 10 naar 15 per jaar. De motie, die mede werd ondersteund door Leefbaar Rotterdam en een meerderheid haalde, werd ingediend omdat het een kosteloze maatregel is die de levendigheid in de stad vergroot.
Bij de uitvoering van de motie trok de burgemeester echter een konijn uit zijn hoge hoed. Hij introduceerde een beperking: horecazaken die gebruik willen maken van een verlaatje mogen niet meer dan 10 keer per jaar extra geluid produceren. Dit extra geluid heeft bovendien een maximum van 15 dB(A) en moet stoppen om 24.00 uur. Vrij betuttelend inderdaad, om zo met een motie om te gaan die juist tot doel had om de levendigheid in de binnenstad te vergroten.
Verschillende partijen waren verbolgen over de manier waarop de burgemeester met de oorspronkelijke motie omgaat. Daarom kwam D66 met een voorstel. Wij willen extra geluid in ieder geval in het weekend tot 02.00 uur toestaan, waardoor niet om 24.00 uur de stekker al uit een feestje getrokken hoeft te worden. Ook stelden wij voor niet 10, maar 12 keer per jaar extra geluid toe te staan.
En wat deed Leefbaar Rotterdam? In eerste instantie steunden ze het voorstel, de handtekening van Leefbaar stond zelfs onder de motie. Maar later trok de partij haar steun na politieke koehandel in de achterkamertjes van het Stadhuis toch weer in. Zo belangrijk is de strijd tegen vertrutting dus voor Leefbaar Rotterdam.
Eerst was Leefbaar dus voor een verruiming van 10 naar 15 verlaatjes, vervolgens waren ze boos omdat de burgemeester deze motie zeer betuttelend interpreteerde, toen slikte de partij deze boosheid weer in en nu wil roept de partij op om terug te gaan naar het oude systeem van 10 verlaatjes. Snapt u het nog?
Leefbaar laat zich er graag op voorstaan dat ze zegt wat ze denkt en doet wat ze zegt. Wie de Uitgaansnota leest komt echter tot een heel andere conclusie: het is gebakken lucht en draaikonterij.

Al 14 reacties — discussieer mee!

 • @Liza Leefbaar Rotterdam voert een stevige campagne en is inderdaad heel zichtbaar aanwezig. Complimenten daarvoor aan deze partij. Dat doen ze echt heel goed. Terug naar de inhoud…

  D66 is al lange tijd bezig om de binnenstad te verlevendigen en het horeca-ondernemers makkelijker te maken, zonder dat dit teveel ten koste gaat van de nachtrust van bewoners. De verhoging van het aantal verlaatjes is een voorstel van D66 geweest, het verruimen van de mogelijkheid om extra geluid te maken in het weekend tot 2.00 uur ipv 24.00 uur is ook een voorstel van D66 geweest. Verder is er een motie aangenomen van D66 die ook Koninklijke Horeca Nederland (waar we ook goed mee in gesprek zijn) uitnodigt met voorstellen te komen, zoals bijvoorbeeld een investeringsfonds waarmee gemeente en horecazaken geluidsisolerende maatregelen samen aanpakken. Maar het liefst zien we dat in de binnenstad van Rotterdam de geluidseisen voor horecazaken iets worden versoepelend t.o.v. de buitenwijken. Zo’n soort maatregel vinden we ook meer bij de rol van de overheid passen, namelijk kaders stellen en indien nodig verruimen en regels wegnemen. Dat laatste voorstel staat concreet in ons verkiezingsprogramma en is voor ons een belangrijk punt als we aan de onderhandelingstafel komen.

  Daarnaast is D66 de aanjager geweest om i.s.m. een meerderheid van de gemeenteraad een extra bezuiniging op cultuur van 4 miljoen euro terug te draaien. Hierdoor konden allerlei kleine en middelgrote culturele instellingen toch blijven programmeren. Anders was gewoon de stekker uit de programmering van deze instellingen gegaan. Dat lijkt me ook een voorbeeld van een concrete D66 actie om de levendigheid te vergroten.

  Een voorbeeld van een meer kleine maatregel is dat we ervoor hebben gezorgd dat er over posters van culturele instellingen niet langer precariobelasting hoeft te worden betaald. Ook de kleine beetjes helpen.

  Overigens blijven alle suggesties hoe je levendigheid van binnenstad van Rotterdam verder kan vergroten van harte welkom! We hebben niet de illusie dat D66 dit alleen kan. In de eerste plaats maakt niet de politiek, maar de bedrijven, instellingen en mensen de binnenstad gezellig, maar kan de politiek wel iets aan de (beperkende) regels doen. Bovendien moet D66, zoals iedere partij, altijd op zoek naar een meerderheid in de gemeenteraad. Dat is op veel terreinen gelukkig gelukt en ook met Leefbaar hebben we vaak goed kunnen samenwerken. Ik vond alleen dat het vreemde gedrag van Leefbaar m.b.t. betutteling best aan de kaak gesteld mocht worden.

 • D-66 is de partij die in verkiezingstijd roept dat alleenstaanden minder afvalstoffenheffing moeten betalen, maar dan tegen een voorstel van Leefbaar stemt dat precies dat wil doen. Met een wethouder die een idiote prullenbaktaks voor kleine zelfstandigen invoert, maar die dan later weer moet intrekken. Over draaikonten gesproken; daar staat die ‘D’ voor.

  http://www.rijnmond.nl/nieuws/24-10-2013/korting-rotterdamse-singles-op-afvalstoffenheffing

 • Je kunt zeggen van Leefbaar Rotterdam wat je wilt. Ben het lang niet met alle voorstellen eens maar ze domineren de campagne voor 100%. Of het nu op straat, in de geschreven media of social media is. Leuk dat D66 plan LR fileert maar zelf zijn ze dodelijk stil deze campagne. Ik lees opinies van leefbaar in NRC, AD, Vers Beton etc. Ik zie interviews met Eerdmans in Telegraaf, NRC , Elsevier, Trouw enz enz. Ik krijg van hen als enige partij een paar keer per week een campagnebrief zodat ik weet waar debatten zijn. Met niet zelden (zeer partijdige) opinies. Daardoor weet ik van 1 partij echt wat ze willen. . Van D66 weet ik echt bijna niets. . Ik zie reclame van LR op site van Rijnmond en op TV Rijnmond. Ik zie overal in de stad borden van LR HANGEN ETC ETC. . DUS Jos.: Kom als D66 eindelijk eens zelf met iets. Je bent nu net LR van vroeger. Alles afkraken en zelf met nets komen. Nu is het andersom. Aan de slag!

 • Als het aan D66 ligt betalen alleenstaanden inderdaad minder afvalstoffenheffing, Marco. Het is wel zo eerlijk als je betaalt voor wat je daadwerkelijk vervuilt. Als het aan D66 had gelegen was dit plan vier jaar geleden al ingevoerd. Maar helaas is het in dit geval niet gelukt om coalitiepartners mee te krijgen. Voor Leefbaar Rotterdam is het makkelijk roepen. Vanuit de oppositie hoef je geen compromissen te sluiten. Des te opmerkelijker dat Leefbaar de voorstellen van D66 om betutteling tegen te gaan, heeft weggestemd.

 • Haha, daar is de eerste leefbaarder alweer die meteen met nieuwe nonsens aankomt kakken en een jij-bak nota bene.

  Leefbaar doet niet anders op werk (heeft ze geen verhaal bij, anders dan lastenverlichting), onderwijs (kul verhaal over geen social media in de klas), veiligheid (stewards op perrons). Kortom. Leefbaar voert campagne zonder enige vorm van inhoud.

  Maar vooruit Marco. We geven je een kans. Reageer eens inhoudelijk op de column?

 • @Liza: Alle respect voor Leefbaar Rotterdam dat ze zo aanwezig zijn in de openbare ruimte en de media. Maar wie het hardste schreeuwt heeft nog niet gelijk. Het is natuurlijk heel interessant als je rücksichtslose voorstellen doet zoals een migrantenquotum, daar smullen media natuurlijk van. D66 is desalniettemin volop aanwezig in de stad. D66 probeert zijn genuanceerde geluid tussen het geschreeuw van de PvdA en Leefbaar hoorbaar te maken en krijgt gelukkig daar regelmatig ook een platform voor. Er is bijna geen debat waar een D66 afgevaardigde ontbreekt en daarnaast vind je D66’ers deze maanden ook elk weekend en vele ochtenden en avonden op verschillende plekken in de stad. Wil je weten waar of wil je volgen waar D66 allemaal mee bezig is voor een beter stad volg dan: @D66Rotterdam of like D66-Rotterdam op facebook. Debatten en activiteiten kun je ook terug vinden op de site: http://d66rotterdam.nl/. Zo kun je dit weekend bij de museumnacht D66 niet mislopen!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures