Ga naar de inhoud

Het nieuwe rampjaar van de PvdA

Peter van Heemst is de beste politiek analist van Rotterdam. Iedere twee weken beschouwt hij voor Vers Beton het Rotterdamse stadhuis. Wie het politieke vak daar goed beoefent krijgt zijn warme aandacht, maar wie er een potje van maakt krijgt keiharde kritiek. In aflevering 1: de dreun die ‘zijn’ PvdA woensdag te verwerken kreeg.

Politiek columnist Peter van Heemst
Politiek columnist Peter van Heemst

Au, au, aaaaaaau. Dat doet pijn. De PvdA tuimelde eergisteren van 14 naar 8 zetels. Aartsrivaal Leefbaar ging met 14 zetels over de finish. Een uitslag die lang zal nadreunen. Heel lang. 2002 stond binnen de Rotterdamse PvdA bekend als het rampjaar. Onder leiding van Fortuyn veroverde Leefbaar toen 17 raadszetels, terwijl de PvdA bleef steken op 11. Lager dan dat? Dat leek onbestaanbaar, ondenkbaar, onmogelijk. Tot afgelopen woensdag.
Veel ging mis deze campagne. Natuurlijk: de landelijke PvdA is uit de gratie van de kiezers geraakt. Dat speelt ook de PvdA in Rotterdam parten. Maar dat maakt de lokale campagne juist driedubbel zo belangrijk. Loopt die perfect, dan scheelt dat net die paar zetels die het verschil maken tussen op de ondergrens blijven steken of er keihard doorheen zakken. En juist daar ging het aan de lopende band mis.
Ik zet de rampspoed even op een rij.
De afgelopen vier jaar versleet de PvdA in Rotterdam vier (ja, vier) politieke leiders. Dat levert een onherkenbare zigzagkoers op. Ook een voetbalelftal dat in zo’n periode vier trainers verslijt of een buurtsuper die in dat tempo van eigenaar wisselt vergaat het slecht. Het strakke verhaal valt weg.
Een aantal PvdA-wethouders ontpopten zich heus als solide en zakelijke bestuurders. Maar ze waren te weinig herkenbaar als politici van de PvdA. Ze staken in dat opzicht schril af tegen collega’s als Hugo de Jonge (100% CDA) en Alexandra van Huffelen (125% D66).
De lijsttrekker waar iedereen binnen de PvdA op zat te wachten was Marco Florijn, maar hij haakte af. Besturen, zo liet hij veelzeggend weten, is erg interessant. Politiek is hem kennelijk een tikje te ruig. Dit was dus de wethouder van Werk, Inkomen en Zorg. Precies die zaken die voor de PvdA het allerbelangrijkst zijn.
Uiteindelijk ging Hamit Karakus de kar trekken. Gekozen na een referendum waaraan 400 van de 2000 leden meededen. Vanaf dag één leek hij een lijsttrekker tegen wil en dank en naarmate de campagne vorderde ontpopte hij zich meer en meer als de Rotterdamse Job Cohen. Te rustig, te aardig, te beleefd – vooral in het debat met Joost Eerdmans.
De boodschap van de PvdA was, ja, wat was eigenlijk de boodschap van de PvdA? Er was geen helder, duidelijk verhaal. Er was alleen een vlak en flets verkiezingsprogramma.
De kwestie-Feijenoord, de klokkenluideraffaire, de moskee-internaten: ze waren een loden last waarvan Karakus zich maar niet wist te ontdoen. Steeds werd hij er door in het defensief gedreven. Steeds weer moest hij uitleggen dat hem niets te verwijten viel. Dat hij het wel goed had aangepakt. Dat hij niet ging over de kandidaten voor de gebiedscommissie Feijenoord. Tweederde van zijn spreektijd werd met dit terugblikken gevuld. Aan vooruit kijken kwam hij nauwelijks toe.
De PvdA is een middelgrote partij geworden en staat nu in het rijtje met SP en D66. NIDA, meer nog dan Leefbaar een echte lokale partij, is aan een stevige opmars begonnen. En bij de volgende verkiezingen zullen Rotterdammers zich nog minder laten meeslepen door de ” Wordt De PvdA Of Leefbaar De Grootste-Tweestrijd”.
De crisis is nog groter dan 8 zetels doen vermoeden.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures