Ga naar de inhoud

Het nieuwe rampjaar van de PvdA

Peter van Heemst is de beste politiek analist van Rotterdam. Iedere twee weken beschouwt hij voor Vers Beton het Rotterdamse stadhuis. Wie het politieke vak daar goed beoefent krijgt zijn warme aandacht, maar wie er een potje van maakt krijgt keiharde kritiek. In aflevering 1: de dreun die ‘zijn’ PvdA woensdag te verwerken kreeg.

Politiek columnist Peter van Heemst
Politiek columnist Peter van Heemst

Au, au, aaaaaaau. Dat doet pijn. De PvdA tuimelde eergisteren van 14 naar 8 zetels. Aartsrivaal Leefbaar ging met 14 zetels over de finish. Een uitslag die lang zal nadreunen. Heel lang. 2002 stond binnen de Rotterdamse PvdA bekend als het rampjaar. Onder leiding van Fortuyn veroverde Leefbaar toen 17 raadszetels, terwijl de PvdA bleef steken op 11. Lager dan dat? Dat leek onbestaanbaar, ondenkbaar, onmogelijk. Tot afgelopen woensdag.
Veel ging mis deze campagne. Natuurlijk: de landelijke PvdA is uit de gratie van de kiezers geraakt. Dat speelt ook de PvdA in Rotterdam parten. Maar dat maakt de lokale campagne juist driedubbel zo belangrijk. Loopt die perfect, dan scheelt dat net die paar zetels die het verschil maken tussen op de ondergrens blijven steken of er keihard doorheen zakken. En juist daar ging het aan de lopende band mis.
Ik zet de rampspoed even op een rij.
De afgelopen vier jaar versleet de PvdA in Rotterdam vier (ja, vier) politieke leiders. Dat levert een onherkenbare zigzagkoers op. Ook een voetbalelftal dat in zo’n periode vier trainers verslijt of een buurtsuper die in dat tempo van eigenaar wisselt vergaat het slecht. Het strakke verhaal valt weg.
Een aantal PvdA-wethouders ontpopten zich heus als solide en zakelijke bestuurders. Maar ze waren te weinig herkenbaar als politici van de PvdA. Ze staken in dat opzicht schril af tegen collega’s als Hugo de Jonge (100% CDA) en Alexandra van Huffelen (125% D66).
De lijsttrekker waar iedereen binnen de PvdA op zat te wachten was Marco Florijn, maar hij haakte af. Besturen, zo liet hij veelzeggend weten, is erg interessant. Politiek is hem kennelijk een tikje te ruig. Dit was dus de wethouder van Werk, Inkomen en Zorg. Precies die zaken die voor de PvdA het allerbelangrijkst zijn.
Uiteindelijk ging Hamit Karakus de kar trekken. Gekozen na een referendum waaraan 400 van de 2000 leden meededen. Vanaf dag één leek hij een lijsttrekker tegen wil en dank en naarmate de campagne vorderde ontpopte hij zich meer en meer als de Rotterdamse Job Cohen. Te rustig, te aardig, te beleefd – vooral in het debat met Joost Eerdmans.
De boodschap van de PvdA was, ja, wat was eigenlijk de boodschap van de PvdA? Er was geen helder, duidelijk verhaal. Er was alleen een vlak en flets verkiezingsprogramma.
De kwestie-Feijenoord, de klokkenluideraffaire, de moskee-internaten: ze waren een loden last waarvan Karakus zich maar niet wist te ontdoen. Steeds werd hij er door in het defensief gedreven. Steeds weer moest hij uitleggen dat hem niets te verwijten viel. Dat hij het wel goed had aangepakt. Dat hij niet ging over de kandidaten voor de gebiedscommissie Feijenoord. Tweederde van zijn spreektijd werd met dit terugblikken gevuld. Aan vooruit kijken kwam hij nauwelijks toe.
De PvdA is een middelgrote partij geworden en staat nu in het rijtje met SP en D66. NIDA, meer nog dan Leefbaar een echte lokale partij, is aan een stevige opmars begonnen. En bij de volgende verkiezingen zullen Rotterdammers zich nog minder laten meeslepen door de ” Wordt De PvdA Of Leefbaar De Grootste-Tweestrijd”.
De crisis is nog groter dan 8 zetels doen vermoeden.

Al 16 reacties — discussieer mee!

 • Vergeet de schoffering van de moslims niet. Ibn Ghaldoun had nooit opgeheven moeten worden PvdA stond erbij en keek ernaar en wat dit betreft hebben de moslims zeker nog een appeltje te schillen met het CDA. Zij die de monopolie willen blijven houden op het onderwijs. Ook Asscher heeft veel kwaadbloed bij de moslims gezet. Een Pvda-minister die zich alleen bezig heeft gehouden met uitkeringenstroom richting Marokko en Turkije en tot nu toe geen enkele plan kunnen laten zien tegen de torenhoge werkloosheid onder de allochtone jongeren. Indien Nida de komende raadsperiode het goed doet voorspel ik zeker een grotere crisis voor de PvdA in 2018. Want wij hebben de toekomst. Allochtone-subsidieboeren waarop de PvdA altijd heeft kunnen rekenen zijn wat ons betreft verleden tijd. Wij gaan voor zelfstandigheid en recht op eigen culturele- en religieuze identiteit.

   • Lucette, bespaar ons AUB de procedures van dat de secretaris het besluit heeft genomen. Dat men het gemunt had op de Ibn Ghaldoun was vanaf het begin duidelijk. Onder geen enkel beding mocht van de christen het islamitisch onderwijs in Rotterdam slagen. Want het slagen van de islam-onderwijs zou het einde betekenen van een groot deel openbaar en christelijke scholen. Fokor en CVO hebben jarenlang Ibn Ghaldoun het werken onmogelijk gemaakt. Een van de voorbeelden is bijvoorbeeld het huisvesten van Ibn Ghaldoun in bijna vervallen gebouwen. Toen Ibn Ghaldoun bekend maakte een tweede nieuw gebouw te willen bouwen bij Marconiplein begonnen de problemen voor Ibn Ghaldoun. CVO en Fokor begonnen met lobbyen en brachten de toenmalig CDA-wethouder Leonard Geluk in stelling, die zette Ibn Ghaldoun onder druk om geen tweede vestiging bij Marconiplein te beginnen en zorgde er ook voor dat de financiering vanuit Den Haag niet rond kwam. Om de druk op te voeren kwamen de verhalen over ongeoorloofde Mekkareizen en financiering naar buiten. De media werden ingelicht en iedereen die het wilde weten kreeg het te horen. Al snel haalde Ibn Ghaldoun de voorpagina’s. Ook adviseerde Geluk ouders om kinderen op die school in te schrijven. Iets wat hij later van de rechter terug moest nemen. In 2013 kregen zij uiteindelijk hetgeen waarnaar zij verlangde, namelijk de examendiefstal.

    De affaire Ibn Ghaldoun was één grote vieze politieke spelletje. De school had nooit mogen sluiten dit omdat simpelweg een paar leerlingen de diefstal hadden gepleegd en de school nooit is veroordeeld voor nalatigheid. Bij een andere school zou dit afgedaan zijn als een incident en was men tot de orde van de dag overgegaan.

    Het zou me niet verbazen als islampartij Nida straks ook te maken krijgt met dit soort spelletjes. Kijk maar naar Van Doorn van de islamitische Partij van de Eenheid in Den Haag en Amsterdam. Zij maken bekend dat zij aan de verkiezingen in Amsterdam meedoen en als snel wordt een proces door het OM tegen hem opgestart.

    De Partij van de Eenheid vond het schokkend hoe de Officier van Justitie de rechtszaak een heel duidelijke politiek lading gaf. De feiten waar de heer Van Doorn werd verdacht waren volledig ondergeschikt aan het politieke verhaal van de Officier,die zei: “indien wij een straf hadden kunnen eisen van minimaal een jaar gevangenisstraf, dan hadden wij ook geëist dat de heer Van Doorn het passief kiesrecht zou verliezen, aangezien wij van mening zijn dat de heer Van Doorn geen raadslid zou mogen zijn.”

    Zegt me genoeg denk ik.

   • Okay ik zal je de procedures besparen ook al zijn die de reden dat de school zo lang open gebleven is. De wethouders in Rotterdam wilden de school al eerder sluiten, zo had ik begrepen.

    Ik sprak de directeur van de school, Bart Renders, die daarvoor inspecteur was, een tijdje geleden. Hij zegt dat de kwaliteit van de leerkrachten al van meet af aan onvoldoende was. Een aantal beschikte niet over de diploma’s om les te mogen geven, en beheerste de Nederlandse taal niet.

    De reis naar Mekka is gemaakt van rijksgeld dat daar niet aan uitgegeven had mogen worden. Ook was er geld betaald aan een imam waarvan niet aantoonbaar was dat hij daadwerkelijk les gegeven had.

    Dat geld moest de school terug betalen. Daardoor ontstond een schuld die opgelopen is tot een miljoen euro of meer.

    Ik denk dat deze twee gebreken (kwaliteit leerkrachten en oneigenlijk gebruik van rijksgeld) voldoende waren de school te sluiten, in een veel eerder stadium.

    Waarom de inspectie niet direct heeft ingegrepen is mij een raadsel. Deze informatie was namelijk al tijden voor handen.

   • Ben ik niet met jou eens. Je reageert niet eens op mijn beweringen dat de school jaren lang het werken is onmogelijk gemaakt vanuit de besturen en de politiek.

    Renders is in dit geheel niet onpartijdig geweest. Renders kon dan toch gewoon in de jaren als inspecteur de school dwingen de leraren te vervangen of om te scholen. Maar in plaats daarvan heeft mijnheer Renders een dik vet betaalde baan als directeur geaccepteerd.

    Heb zelf op een katholieke school gezeten en er werd ook een reis naar Rome georganiseerd en werden wij (waarvan de meesten moslimkinderen) naar allerlei kerken gebracht. De christen mogen wel schoolreisjes naar Rome organiseren, maar de moslims niet naar Mekka. Wilders is daar tenminste eerlijk in en zegt ‘gewoon geen moslims’. Hypocrieten ten top.

    Wat de imam betreft is het gewoon één grote onzin. De imam fungeerde als ‘maatschappelijk medewerker’ bij hem kon je terecht voor sociale vraagstukken denk hierbij aan problemen in thuissituatie en gedragsproblemen etc. Vaak bezocht hij ook de leerlingen thuis en wist hij de ouders te overtuigen van het belang van onderwijs, vooral van meisjes die vaak thuis gehouden werden en niet meer naar school mochten. Dus wat dat betreft was zijn ‘functie’ van waarde voor de samenleving.

    Kort samengevat ging het nooit om kwaliteit of schulden. De school moest gewoon dicht vanwege de islamitisch identiteit en omdat het een bedreiging vormde voor openbaar en christelijk onderwijs. Zodat zij wel reizen kunnen blijven organiseren naar Rome en Barcelona.

   • Of Renders als inspecteur bij Ibn Ghaldoun geweest is, weet ik niet. Ik had dat althans zo niet begrepen. Hij had juist veel kritiek op de inspecteurs die in zijn ogen jaren lang misstanden hebben waar genomen terwijl ze deze niet gerapporteerd hebben.

    Voor wat betreft de illegaal betaalde imam: er waren geen bewijzen van zijn diensten aanwezig. Dan houdt het op. De school moet geoormerkt geld wel uitgeven aan de doelen waarvoor het rijk het de school heeft toegekend.

    Uiteindelijk bedroeg de schuld een miljoen euro (of meer) en waren er betalingsproblemen waardoor de school de docenten hun salarissen niet op de afgesproken data kon betalen.

    In mijn ogen waren de problemen met de organisatie en financiën zo groot geworden dat ze niet meer op te lossen waren binnen de bestaande situatie. Ik zie niet in wat dat met religie te maken heeft.

    Voor wat betreft de Rome-reis: Die organiseren scholen voor leerlingen die Grieks en Latijn hebben. Vaak gaan klasgenoten die de vakken niet volgen ook mee. Het is een onderdeel van de opleiding en de ouders betalen de reis voor hun kinderen zelf.

   • Klein stukkie uit het AD 25/1. @Aziz, waar heb je het over?

    “Bij Nederlands gaat het mis. De docente, een autochtone, wordt niet gepruimd door 6 vwo. Het jaar is nog maar koud begonnen, of ze krijgt opmerkelijke kritiek. ‘Waarom moeten wij Nederlands leren, terwijl we dat misschien niet eens willen gebruiken?’ En: ‘U denkt toch zeker niet serieus dat de Holocaust heeft plaatsgevonden?’

    Als de lerares Nederlands de kinderen De Verbouwing van Saskia Noort laat lezen, staan zes leerlingen van de klas een paar dagen later voor haar neus. Ze weigeren.

    In het boek staat een passage over een vinger die langs een hals naar de borst glijdt. Dat kan niet, vinden ze. Het boek is ‘smerig’, ‘pervers’. Als de docente Het Gouden Ei als alternatief biedt, staat er een paar dagen later een imam voor haar neus. In gebrekkig Nederlands maakt hij duidelijk dat hij hier niet van gediend is.

    De lerares Nederlands mag geen uitdrukkingen gebruiken met het woord ‘hond’ erin. Beledigend, oordelen leerlingen. Ze wordt ‘racistisch en anti-islamitisch’ genoemd. Het gros van de groep is uitgesproken islamiet. Wanneer de docente de klas wil laten analyseren waar het succes van Geert Wilders vandaan komt, breekt er zelfs een staking uit. In de kantine wordt een handtekeningenactie gehouden om de lerares weg te krijgen. Iedereen die niet tekent is ‘een slechte moslim’.

    Als het schoolbestuur er niet van wil weten, worden de ouders in stelling gebracht. Die komen naar de open dag om verhaal te halen. Dan wordt het helemaal bont.

    Een van de ouders schreeuwt tegen de leerkracht. De man maakt haar uit voor racist, zegt dat ze haar zoon ‘seksueel geïntimideerd’ heeft en bedreigt haar. Als hij woest vertrekt, spuugt hij de lerares in het gezicht. Die doet aanvankelijk aangifte bij de politie, maar trekt deze in als er ’s avonds bij haar thuis wordt ingebroken. Als de docente uiteindelijk is weggepest, viert 6 vwo het als een overwinning”

 • Dat Hamit Karakus niet echt charismatisch is en niet zo goed kan debatteren is een reden voor zetelverlies. Maar het is toch vooral de vele problemen, o.a. cliëntelisme, weinig transparantie met Kuip plan, ontslag klokkenluider bij de PvdA waardoor ze (gelukkig) zijn gedecimeerd, omdat ze hierin nooit zeer zelfkritisch zijn geweest. Hier hadden tussentijds veel meer PvdA leden het boetekleed moeten aantrekken. Maar daar zijn ze doorgaans ’te ijdel’ voor, Karakus voorop.

 • Inderdaad het was ook wel duidelijk dat LR de grootste zou worden. In mijn bijdrage waarom ik geen kandidaat voor leefbaar meer wilde zijn heb ik ook nog gezegd dat leefbaar met dit verkiezingsprogramma niet meer dan 15 zetels zou gaan halen. Ook heb ik voorspeld dat dit verkiezingsprogramma NIDA 1 tot 2 zetels zou opleveren.

  De vraag was nooit of LR de verkiezingen zouden gaan winnen. De vraag was met hoeveel zetels. Een ander verkiezingsprogramma had een mogelijke 16 a 17 zetels opgeleverd, was mijn stelling. Afstand nemen van de PVV zou daar aan hebben bijgedragen. Ten tijde van de ledenvergadering van LR werd door mij een motie ingediend die voorstelde om afstand te nemen van de PVV. Deze motie werd ontraden door het bestuur en verworpen. Het feit dat Eerdmans vlak voor de verkiezing alsnog afstand nam van de anti Islam sticker actie was dus mosterd na de maaltijd.

  Ik begrijp de euforie bij LR dan ook niet zo goed. De coalitie verliest 7 zetels en LR haalt daar niet 1 zetel van binnen.
  Dan reist dus de vraag of er feest wordt gevierd omdat de pvda zo zwaar heeft verloren. Als dat zo is is dat naar mijn mening een verkeerd uitgangspunt. LR heeft een vast electoraat van 14 zetels. Dat heeft men gehaald en 4 jaar oppositie heeft derhalve geen enkele winst opgeleverd.

  Al met al wordt formeren lastig en zijn 14 zetels niet voldoende om het LR programma er in zijn geheel door te krijgen.
  En waarschijnlijk is dat maar goed ook.

 • “De lijsttrekker waar iedereen binnen de PvdA op zat te wachten was Marco Florijn”

  Echt? De Marco Florijn van het wachten op je uitkering tot je op straat slaapt? Van de WMO-aanbesteding met al die ontslagen hulpen die voor minder geld konden solliciteren naar hun oude baan en de inzet van ‘vrijwilligers’? Die met de uitstraling van de betweterig interim manager die van buiten komt en wel eens even komt vertellen hoe het allemaal helemaal anders en beter kan?

  Ik denk eerlijk gezegd dat vooral de SP blij geweest zou zijn met Florijn als lijsttrekker van de PvdA.

 • “…..Steeds weer moest hij (Karakus) uitleggen dat hem niets te verwijten viel. Dat hij het wel goed had aangepakt….”
  Really? Daar kon hij iig de onderzoeksjournalisten van NRC, niet de eerste de besten, niet van overtuigen. Afgezien daarvan was het nmm een oerdomme zet van PvdA Rotterdam om een man die bij voorbaat al ‘besmet’ was aan te wijzen als lijsttrekker. Of is het vertrouwen in met name Turkse stemmen overschat?

  Karma is a bitch, recht is geschied (in de volle overtuiging dat Karakus pas is opgestapt na een directief uit Den Haag). Daar de PvdA baantjesmachine natuurlijk ook zijn beste tijd heeft gehad, ben ik benieuwd bij welk vastgoedbedrijf Karakus straks opduikt. Na de crisis.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam