Ga naar de inhoud

Het nieuwe stationsplein heeft Kabouter Buttplug nodig

Het nieuwe Centraal Station mag dan een succes zijn, het stationsplein ervoor is vooral oersaai. Het heeft een element van chaos of wansmaak nodig, vindt Ferrie Weeda, en Kabouter Buttplug is daarvoor de ideale kandidaat. 
VB_Metro_Eva_DEF
Komende donderdag opent Willem-Alexander het nieuwe Centraal Station. Het is een complex van internationale allure geworden, waarop Rotterdammers terecht trots zijn. Een kluwen van reizigersstromen en verkeersaders is omgevormd tot een overzichtelijke OV-terminal, met een gewaagde vormgeving. Functioneel én spannend – het station past helemaal bij het huidige Rotterdam.
Maar dan het nieuwe stationsplein. Wat een kale klinische bedoening is dat. Een vlakte van natuursteen waaraan ze in Pyongyang nog een puntje kunnen zuigen. Overzichtelijk, uniform en smetteloos, maar vooral heel erg leeg en saai. Verkeer streng gescheiden, paaltjes strak in het gelid. De vlakte wordt afgebakend door verhoogde eilandjes van strakgemaaid gras, omzoomd door glimmende natuurstenen randen. Om de indruk te versterken dat je een heilstaat onder autoritair regime betreedt, marcheren stadswachten in rechte lijnen over het plein, alert op passanten met afwijkend gedrag.
Is dit dan de entree voor de meest dynamische en contrastrijke stad van Nederland? Je gaat bijna het oude, chaotische stationsplein van de jaren ’90 missen. Het oversteken van dat plein vereiste een bijna bovenmenselijke inspanning, met hindernissen als in je gezicht brakende heroïnejunks, opdringerige hordes Jehova-getuigen, barricades van fietswrakken, plotseling opduikende trams en ontelbare barrières in de vorm van hokjes, reclameborden, portacabins, bergen zwerfafval en zieltogende verkoopstalletjes met salmonella-loempia’s en broodjes perronworst.
Okay. Het oude stationsplein was misschien iets té representatief voor het Rotterdam van de jaren ’90. Maar je wist tenminste wel dat je in een echte stad was aangekomen. De stad is nu braver dan toen, dus ik gun de gemeente z’n entree van Interlaken aan de Maas. Maar voeg wel op z’n minst één element van chaos of wansmaak toe. Ik denk niet dat Zadkines ‘Verwoeste stad’ daarvoor geschikt is, maar Kabouter Buttplug lijkt me een uitstekende kandidaat.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de woontoren Huis op Zuid weten huurders van elkaar hoeveel ze verdienen

    • Architectuurkritiek

    Voor bewoners ten noorden van de Maas draagt Rotterdam-Zuid nog altijd het stigma van arm en achtergesteld. Nieuwbouw moet de aantrekkingskracht vergroten, zoals de woontoren ‘Huis op Zuid’. Zorg-, politie- en onderwijspersoneel met een niet al te platte beurs kreeg voorrang op een huurwoning. Is dat voor herhaling vatbaar? En wat heeft het gebouw allemaal te bieden?

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam