Ga naar de inhoud

Méér! Méér! Méér!

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. Het ‘minder, minder, minder’ van Wilders heeft extreem veel stof doen opwaaien. Inge Janse ziet het anders – wijken zijn juist gebaat bij een grotere hoeveelheid ‘allochtonen’. Meer, meer, meer! – zo stelt hij.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Ja, er zullen wat monden openvallen als de Rotterdamse gemeenteraad met zijn plannen komt voor de komende regeringsperiode. Eén van de onderdelen behelst als het goed is namelijk een nieuwe versie van de Rotterdamwet. Met daarin, jawel, de harde eis dat elke wijk een minimaal niveau aan multiculturalisme heeft. Dus geen rem op armlastige Polen, Marokkanen, zigeuners en Antillianen, maar juist een stok achter de deur om deze groepen vertegenwoordigd te krijgen in Rotterdam, óók in wijken als Hillegersberg en Veerhaven.
De aanleiding hiervoor: zeven studies die de afgelopen tien jaar plaatsvonden in de Verenigde Staten, Europa en Zuid-Afrika door een groep psychologen van de universiteit van Oxford. Hun conclusie: simpelweg wonen in een wijk met een hoge mate van culturele diversiteit zorgt ervoor dat je toleranter wordt voor andere culturen. Passieve tolerantie, noemen ze dat.
En ja, de onderzoekers weten zeker dat hun resultaten niet verstoord worden door boomknuffelende GroenLinks-stemmers die er expres voor kiezen om gezellig boven een belhuis, shoarmatent en Poolse supermarkt te gaan wonen, spreken van zelfredzaamheid van de medemens als hun autoradio voor de veertiende keer gejat is, en een vuilniszak in de achtertuin van de bovenbuurvrouw op 45e zien als een uiting van postmoderne kunstontwikkeling. Nee, jij, ik, iedereen wordt er beter van. Sterker nog: zelfs racisten worden toleranter in hun opvattingen als ze maar lang genoeg in een gemengde wijk wonen.
Ik neem aan dat onze nieuwe gemeenteraad, in al zijn wijsheid, hier lering uit trekt en er werk van gaat maken. Wijken krijgen dus geen inkomenseis, maar een allochteneis. Contact tussen culturen wordt serieus bevorderd. En dat vier jaar lang in Rotterdam, het stadslaboratorium van Nederland. Het zal een interessant moment opleveren als in 2018 Geert Wilders in De Ballentent zijn toehoorders de bekende vraag stelt, en uit honderden kelen “Méér! Méér! Méér!” hoort.
Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties kunnen volgende week worden gepubliceerd in Metro.

Al 33 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam