Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Brandgrenzen verleggen

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: De angst om iets te vergeten.
De geschiedenis is een onbetrouwbaar loeder. Of misschien is het juist andersom – en is het de mens die met zijn selectieve brein de historie constant geweld aandoet. Het wordt helemaal complex als er een breedgedragen trauma op tafel komt. In Nederland in het algemeen en Rotterdam in het bijzonder is de Tweede Wereldoorlog nog altijd het heetste hangijzer. Zie de discussie rond het al dan niet verplaatsen van ‘De Verwoeste Stad’, van Ossip Zadkine. De ene drogreden buitelt over de andere heen, met als doel de geschiedenis op de ‘juiste wijze’ naar de hand te zetten.
Het beeld van Zadkine memoreert het bombardement van de Duitsers, dat in mei 1940 tot de capitulatie van heel Nederland leidde, en de binnenstad van Rotterdam tot een ruïne herdefinieerde. Het is geenszins het enige bombardement dat het land trof, denk bijvoorbeeld aan dat van de geallieerden op het Haagse Bezuidenhout, vlak voor de bevrijding in maart 1945. De Britten namen een groot risico bij het bombarderen van Duitse V2-installaties en legden en passant een woonwijk in de as.
Ook Rotterdam kent een zogeheten ‘vergeten bombardement’. Op 31 maart 1943 vlogen Amerikaanse bommenwerpers op Rotterdam, met als doel de havengebieden rondom Marconiplein te treffen. Daar slaagden zij in, maar onzorgvuldigheid leidde ook tot veel slachtoffers in de nabijgelegen woongebieden. De nabestaanden van deze trieste passage hebben zich altijd benadeeld gevoeld ten opzichte van het ‘grote’ bombardement. Begrijpelijk. Zij konden het ook niet helpen dat de geschiedschrijving hun doden lager in de pikorde heeft gezet dan die van ‘de Blitz’. Deze sentimenten spelen nog altijd, 71 jaar later. In 1993 kwam er al een monument aan het Gijsingplantsoen in West, en nu wil een actiegroep een ’tweede brandgrens’.
Tja. De vraag is wat we ermee opschieten. Voor zij die het zich aantrekken is het fijn. Maar laat ons ook realiseren dat het een spiegeltje zal zijn dat hun licht op een andere donkere zone zal laten schijnen. En daar wordt het estafettestokje weer overgenomen. De angst om te vergeten, om je niet te identificeren met een groep of beweging, is immens in onze samenleving. De stelregel is: ik herinner, dus ik besta. De toekomst is tenslotte al ongewis genoeg.
Tekst: Vincent Cardinaal

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures