Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Mariniers in de Maastunnel

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: fietsfileleed in de Maastunnel noopt tot spierballenvertoon.
Ze draaien weer, de zuidelijke roltrappen, maar voor hoe lang? Haperende roltrappen in de Maastunnel zorgden vorige week wederom voor een fietsfile van jewelste. In de liften kan maar één fietser tegelijk omhoog en dus hadden de tweewielige Rotterdammers maar twee opties: wachten of tillen.
Bij dat tillen kreeg de argeloze fietser afgelopen week hulp van mariniers van de Van Ghentkazerne. Ludiek bedoeld, best handig en o ja, het is leuk facebooken, zo’n potige militair. Wethouder Alexandra van Huffelen was er ook en bekeek het geheel met een mengeling van gêne en trots.
Die schaamte is begrijpelijk, want de kilometerstand waarbij groot onderhoud absolute noodzaak wordt, hebben de monumentale trappen allang achter de kiezen.
Bij de oplevering in 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog(!), was de Maastunnel een technisch hoogstandje. Het is de oudste afgezonken tunnel in Nederland en de eerste ondergrondse tunnel met rechthoekige elementen in plaats van ronde. De Maastunnel maakte Nederland tot mondiale afzinkspecialist. Toch iets om trots op te zijn.
Ook voor de stad was de architectonische parel van grote betekenis door eindelijk een rechtstreekse verbinding te leggen tussen Rotterdam en Rotterdam Zuid. Sociaal en economisch gezien een onbetwistbare vooruitgang.
Nu is de Maastunnel een rijksmonument, en het renoveren en onderhouden daarvan aan speciale regels gebonden. Vandaar dat de gemeentelijke spierballen wat langzamer rollen dan diezelfde gemeente zou willen. Ja, er kwam een aanbesteding. Daarop volgden offertes die zo hoog waren, dat het budget de uitvoering ervan niet toestond. ‘Dan doen we het zelf’, besloot de gemeente. Deze zomer is het zover. Na 71 jaar krijgen de antieke roltrappen de tlc die ze verdienen. Het is te hopen dat de gemeentelijke spierballen genoeg kracht hebben om ze rap en blijvend naar hun oude niveau te tillen.
Tekst: Margot Smolenaars

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam