Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Niet aan het park, maar in het park

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: Niet aan het park, maar in het park.

De collectieven Observatorium en De Urbanisten zien de komst van het nieuwe collectiegebouw van Boijmans helemaal niet als een probleem. Ze hebben namelijk een lumineus idee. Er hoeft slechts één punt te veranderen, en het voorgestelde pand van MVRDV is geen spelbreker meer, maar een medespeler. Het Museumpark moet uitbreiden. En drastisch ook.

In hun optiek zou het straatgedeelte van het Museumpark ook groen moeten worden, evenals de Jongkindstraat, die langs het Chabotmuseum naar de Rochussenstraat loopt. Voor geen enkele automobilist zijn deze verbindingen een halszaak. Op die manier begint het Museumpark voortaan direct na het bruggetje aan het eind van de Witte de Withstraat. En op deze wijze, zo redeneren zij, liggen de musea voortaan niet aan het park maar in het park. En dan maakt een nieuw pand dus ook niet meer uit.

Tijdens Museumnacht presenteerden zij hun plan met een serie hagen van riet (eerlijk geknipt nabij Zestienhoven) met verderop een grote vuurkorf en een cirkel van kapotgeslagen stenen. Een kleine ingreep, met toch direct een fraai resultaat. De schrijver van dit stuk ziet het parkidee kortom wel zitten, onder één voorwaarde. Dat er een mooi klassiek hek komt bij de ingang. Waar in de zomernachten, net als in Nescio’s “Titaantjes”, zich een groep ophoudt: ‘Hele zomernachten stonden we tegen het hek te leunen en urenlang te boomen’.

Een club jonge mensen, lummelend en dromend van een schitterend bestaan: geen zichzelf respecterend stadspark zou zonder moeten willen.
Tekst: Vincent Cardinaal

Al één reactie — discussieer mee!

 • Rotterdam staat al enige tijd voor de opgave om de verdichting van de binnenstad samen te laten gaan met de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Het idee dat de bereikbaarheid met de auto in en rond de stad richtinggevend is lijkt daarbij langzaam te verdwijnen. Dat wat voor auto’s was, wordt voor mensen. Deze tendens zie je in steden over de hele wereld opduiken en het is goed dat ook Rotterdam hierin wil meegaan. Tot nu toe is er echter nog geen straat echt ‘uitgegaan’. De lokatie museumpark, de ontwikkelingen rondom het collectiegebouw van Boijmans van Beuningen en de aanstaande verkiezingen, lijken bij uitstek gelegenheid te bieden om dit experiment aan te gaan. Een straat/ruimte die wordt teruggeven aan de mensen om te wandelen en verblijven te midden van een aantal bijzondere gebouwen en instituten en waar je naast de inwoners en omwonenden ook de bezoeker aan Rotterdam kunt ontvangen precies tussen het nieuwe Centraal Station en de aanlegplaats van de steeds vaker terugkerende Cruiseschepen. Kun je van de ‘ruimte’ van het Museumpark ook een ‘plek’ maken?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam