De collectieven Observatorium en De Urbanisten zien de komst van het nieuwe collectiegebouw van Boijmans helemaal niet als een probleem. Ze hebben namelijk een lumineus idee. Er hoeft slechts één punt te veranderen, en het voorgestelde pand van MVRDV is geen spelbreker meer, maar een medespeler. Het Museumpark moet uitbreiden. En drastisch ook.
In hun optiek zou het straatgedeelte van het Museumpark ook groen moeten worden, evenals de Jongkindstraat, die langs het Chabotmuseum naar de Rochussenstraat loopt. Voor geen enkele automobilist zijn deze verbindingen een halszaak. Op die manier begint het Museumpark voortaan direct na het bruggetje aan het eind van de Witte de Withstraat. En op deze wijze, zo redeneren zij, liggen de musea voortaan niet aan het park maar in het park. En dan maakt een nieuw pand dus ook niet meer uit.
Tijdens Museumnacht presenteerden zij hun plan met een serie hagen van riet (eerlijk geknipt nabij Zestienhoven) met verderop een grote vuurkorf en een cirkel van kapotgeslagen stenen. Een kleine ingreep, met toch direct een fraai resultaat. De schrijver van dit stuk ziet het parkidee kortom wel zitten, onder één voorwaarde. Dat er een mooi klassiek hek komt bij de ingang. Waar in de zomernachten, net als in Nescio’s “Titaantjes”, zich een groep ophoudt: ‘Hele zomernachten stonden we tegen het hek te leunen en urenlang te boomen’.
Een club jonge mensen, lummelend en dromend van een schitterend bestaan: geen zichzelf respecterend stadspark zou zonder moeten willen.
Tekst: Vincent Cardinaal
Al één reactie — discussieer mee!
Rotterdam staat al enige tijd voor de opgave om de verdichting van de binnenstad samen te laten gaan met de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Het idee dat de bereikbaarheid met de auto in en rond de stad richtinggevend is lijkt daarbij langzaam te verdwijnen. Dat wat voor auto’s was, wordt voor mensen. Deze tendens zie je in steden over de hele wereld opduiken en het is goed dat ook Rotterdam hierin wil meegaan. Tot nu toe is er echter nog geen straat echt ‘uitgegaan’. De lokatie museumpark, de ontwikkelingen rondom het collectiegebouw van Boijmans van Beuningen en de aanstaande verkiezingen, lijken bij uitstek gelegenheid te bieden om dit experiment aan te gaan. Een straat/ruimte die wordt teruggeven aan de mensen om te wandelen en verblijven te midden van een aantal bijzondere gebouwen en instituten en waar je naast de inwoners en omwonenden ook de bezoeker aan Rotterdam kunt ontvangen precies tussen het nieuwe Centraal Station en de aanlegplaats van de steeds vaker terugkerende Cruiseschepen. Kun je van de ‘ruimte’ van het Museumpark ook een ‘plek’ maken?