Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: Niet aan het park, maar in het park.

De collectieven Observatorium en De Urbanisten zien de komst van het nieuwe collectiegebouw van Boijmans helemaal niet als een probleem. Ze hebben namelijk een lumineus idee. Er hoeft slechts één punt te veranderen, en het voorgestelde pand van MVRDV is geen spelbreker meer, maar een medespeler. Het Museumpark moet uitbreiden. En drastisch ook.

In hun optiek zou het straatgedeelte van het Museumpark ook groen moeten worden, evenals de Jongkindstraat, die langs het Chabotmuseum naar de Rochussenstraat loopt. Voor geen enkele automobilist zijn deze verbindingen een halszaak. Op die manier begint het Museumpark voortaan direct na het bruggetje aan het eind van de Witte de Withstraat. En op deze wijze, zo redeneren zij, liggen de musea voortaan niet aan het park maar in het park. En dan maakt een nieuw pand dus ook niet meer uit.

Tijdens Museumnacht presenteerden zij hun plan met een serie hagen van riet (eerlijk geknipt nabij Zestienhoven) met verderop een grote vuurkorf en een cirkel van kapotgeslagen stenen. Een kleine ingreep, met toch direct een fraai resultaat. De schrijver van dit stuk ziet het parkidee kortom wel zitten, onder één voorwaarde. Dat er een mooi klassiek hek komt bij de ingang. Waar in de zomernachten, net als in Nescio’s “Titaantjes”, zich een groep ophoudt: ‘Hele zomernachten stonden we tegen het hek te leunen en urenlang te boomen’.

Een club jonge mensen, lummelend en dromend van een schitterend bestaan: geen zichzelf respecterend stadspark zou zonder moeten willen.
Tekst: Vincent Cardinaal

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina