Ga naar de inhoud

Politiek Rotterdam over…de woningmarkt

Nu de verkiezingscampagnes in hun allerlaatste fase zijn aanbeland, wordt het tijd dat u uw keuze bepaalt. Vers Beton helpt daarbij. De laatste twee dagen brengen wij voor u in kaart hoe de partijen in Rotterdam over 6 belangrijke verkiezingsthema’s denken. In aflevering 3: hoe denkt politiek Rotterdam over de woningmarkt? 

Gebonden aan Rotterdam
Gebonden aan Rotterdam

Met een crisis die de schatkist van de gemeente aanvreet en bijbehorende bezuinigingen op collectieve voorzieningen kan het voor de stad geen kwaad verhoudingsgewijs iets meer (kans)rijke bewoners te hebben – de spreekwoordelijke ‘sterke schouders’- en wat minder (kans)arme bewoners. Twee middelen die de politiek daarvoor heeft zijn het bouwen van woningen voor kansrijke bevolkingsgroepen – minder sociale woningen, meer huisjes met tuin bijvoorbeeld – en de inzet van de Rotterdamwet die kansarmen (op basis van inkomen) weert. Wat zeggen de partijen over woningbouw (voor kansrijken) in hun verkiezingsprogramma’s? En welke partijen willen de Rotterdamwet inzetten om kansarmen te weren?

‘Kansrijke’ woningen in het centrum

D66 constateert dat jonge gezinnen en hoger opgeleiden niet langer naar de Vinex-wijken buiten de stad trekken. Volgens de partij moet er nu doorgepakt worden en wel in de vorm van verdichting van het centrum, met een breed aanbod van werk en wonen. GroenLinks is het helemaal met ze eens. Geen nieuwe wijken aan de rand van de stad meer (Ommoord, Zevenkamp, Nesseland), maar verdichting van het centrum. De verhouding wonenden/werkenden (nu 30.000/80.000) moet in het centrum opgekrikt worden met woningen voor 50.000 inwoner. Een halve volksverhuizing dus.
Beide partijen zijn daarbij tegen de Rotterdamwet omdat deze ofwel niet het beoogde effect heeft (D66) of omdat dat mensen ongeacht hun inkomen vrij moeten zijn om te kunnen wonen waar ze willen (GroenLinks).

Gezins- en koopwoningen

ChristenUnie-SGP ziet al dat geyup in het centrum minder zitten. Geen Manhattan aan de Maas voor deze partij maar wèl meer en vraaggestuurd bouwen voor gezinnen. Kindvriendelijke wijken dus, maar ook een innovatief programma ‘stedelijk bouwen’ dat nieuwe woonvormen stimuleert met hoge dichtheden en veel buitenruimte. Dat doet vooral denken aan minder fraaie Corbusier-achtige wijken in Overschie en op Zuid, maar wie weet…de laatste Bijlmerflat in Amsterdam is tegenwoordig ook weer hip en happening.
Het CDA sluit zich bij ChristenUnie-SGP aan. Er moet volgens deze partij minder sociale huur komen en meer koopwoningen en woningen met een tuin en dan met name in de buitenwijken van Rotterdam en de gebieden aan de rand van het centrum.
Ook de VVD vindt de sociale huursector te groot maar wil in tegenstelling tot het CDA naast prettige woonwijken aan de rand van de stad óók in het centrum fors meer aantrekkelijke woningen voor de hogere inkomens.
Al deze partijen zijn tevens voor de voortzetting van de Rotterdamwet om de instroom van kansarme nieuwkomers richting de slechtste wijken te voorkomen. Sterker nog, de VVD bepleit zelfs tijdelijke uitbreiding van de Rotterdamwet naar alle wijken van de stad (!).

Voor iedereen wat

Aan de andere kant van het politieke spectrum heeft de SP het hoofdstuk Onderdak voor alle Rotterdammers in haar verkiezingsprogramma opgenomen. Dat blijkt alleen over dak- en thuislozen te gaan. De partij pleit daarnaast in haar programma voor gemengde wijken door – ook in nieuwbouwwijken – aandacht te hebben voor gezinnen met kinderen, ouderen, gehandicapten, studenten, starters, doorstromers en nieuwkomers in de wijk. Aandacht voor zo’n beetje iedereen dus.
De PvdA blijft zich vooral inzetten voor betaalbare woningen voor lage – en middeninkomens. Hoewel, de partij wil dat kluswoningen en andere vormen van zelfbouwen worden voortgezet om zo de woningvoorraad in Rotterdam aan te vullen. ‘Sterke schouders’ mogen dus letterlijk zelf hun stedelijke paleisje creeëren.
Opvallend genoeg is de PvdA niet, zoals je misschien wel zou verwachten, net als de SP tegen de Rotterdamwet. PvdA stelt dat de Rotterdamwet met succes de kwetsbare wijken op Zuid heeft ontzien en de partij wil de wet dan ook de komende jaren inzetten. Je vraagt je alleen af wie er dan in de betaalbare woningen voor lage- en middeninkomens moeten wonen die nu nog in Rotterdam-Zuid staan? Slopen om er vrije kavels  voor de (kans)rijken van te maken?

Woning op bestelling

Dat sluit dan mooi aan bij Leefbaar Rotterdam, die wil dat er meer kavels komen waarop Rotterdammers zelf hun droomhuis kunnen bouwen. De partij wil het als om woningbouw gaat de burger aan zet laten. Bij stadsvernieuwing zouden volgens de partij daarom ook vaker Rotterdammers vooraf gevraagd moeten worden waar behoefte aan is, een huis met een tuin of een appartement met balkon bijvoorbeeld (“doe mij maar een vrijstaande villa met twee badkamers, dank u”).
Ook Leefbaar Rotterdam is voor uitbreiding van de Rotterdamwet. Hoewel de partij eerder zei de Rotterdamwet overal in de stad te willen toepassen, staat het niet met zoveel woorden in het verkiezingsprogramma. Een tactische keus?

(Kans)arm/ (kans)rijk

Woningbouw en huisvestingsbeleid zijn middelen om de verhouding (kans)rijken en (kans)armen in je stad een beetje te sturen. Bouw de stad vol koopvilla’s en geen enkele Jan Modaal of Truus Bijstand kan nog in je stad wonen. Bouw de stad vol sociale huurwoningen en je bent het gedeelte bewoners kwijt dat de gemeentekas spekt en zorgt voor de nodige cashflow waar ook relatief armere stadsbewoners van profiteren. Bouw het allebei (door elkaar) en je hebt kans dat de hele middenstand richting Berkel vertrekt. Een lastig dilemma.
De politiek lijkt niet voor niets verdeeld of en zo ja, waar het aantrekkelijk woningaanbod voor de kansrijke Rotterdammer nu precies moet komen. Meer gezinswoningen, (yuppen)appartementen, kluswoningen, vrije kavels – in het centrum, in de schil rond het centrum of juist aan de rand van de stad.  Ook over de vraag of de Rotterdamwet wel of niet  ingezet moet worden om ‘kansarmen’ te weren verschillen de meningen.
Misschien helpt het als kiezer om te bedenken hoeveel de verhouding kansrijk/kansarm je waard is. Wil je om te voorkomen dat rijke Rotterdammers richting dorpen als Berkel, Rhoon en Barendrecht trekken van Rotterdam een ‘Barendrecht-in-het-groot’ maken? Of is diversiteit je ook nog wat waard en zoja, hoeveel?

Komende woensdagavond organiseren een aantal Vers Betonners met onder andere ZUS Architects in  BAR de officiële afterparty van de Rotterdamse verkiezingsdag.  Kom ook!

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures