Ga naar de inhoud

Politiek Rotterdam over…een nieuw poppodium

Nu de verkiezingscampagnes in hun allerlaatste fase zijn aanbeland, wordt het tijd dat u uw keuze bepaalt. Vers Beton helpt daarbij. De laatste twee dagen brengen wij voor u in kaart hoe de partijen in Rotterdam over 6 belangrijke verkiezingsthema’s denken. In aflevering 1: hoe denkt politiek Rotterdam over een nieuw poppodium?

Poppodium op straat
Poppodium op straat

Met weemoed wordt er teruggedacht aan de legendarische concerten in Nighttown of de beginnende bandjes in Waterfront. Voor een beetje band van formaat moet je tegenwoordig richting Amsterdam, Den Haag, Tilburg of Eindhoven. De stad Rotterdam verdient een poppodium, toch?! Niet alle partijen zijn daarvan overtuigd…

De voorstanders

D66 is de grote pleitbezorger van een nieuw poppodium in de stad. In het verkiezingsprogramma is het een belangrijk punt: ‘Investeer in een middelgroot podium voor livemuziek.’ D66 vindt dat de gemeente de bouwontwikkeling en exploitatie van een nieuwe live-muziekfaciliteit moet ondersteunen. De SP sluit zich hierbij aan. De sociale partij vindt dat popmuziek meer ruimte moet krijgen in Rotterdam. Het voortbestaan van huidige podia moet worden bestendigd en er moet een middelgroot podium terugkomen. Ook CDA vindt dat er een groter poppodium hoort bij Rotterdam. ‘Initiatieven vanuit de markt worden daarom door ons van harte toegejuicht’, zegt de partij. Ze gaan verder niet in op de rol die de gemeente hierin zou moeten spelen. Geld, steun, vastgoed?

De twijfelkonten

GroenLinks is niet per se tegen, maar ook geen directe voorstander. De groene partij zegt: ‘Investeringen in culturele gebouwen maken de binnenstad levendig.’ Ze noemen de ontwikkeling van het voormalige Lantaren/Venster aan de Gouvernestraat als prioriteit. Er wordt niet over een nieuw poppodium gerept, maar uit dit standpunt blijkt dat ze ook niet tegen zijn.
De PvdA wil investeren in cultureel ondernemerschap en ziet in Rotterdam een stad waar culturele initiatieven gefaciliteerd worden. Er worden hier voorbeelden gegeven van evenementen (ART Rotterdam, Dance Parade of nieuwe festivals). Ook dit partijprogramma lijkt openingen te bieden om te onderhandelen over een nieuw poppodium. Het zou immers als een cultureel initiatief gezien kunnen worden.
De VVD is onduidelijk. Ze staan voor een veelzijdig cultureel klimaat waar ruimte is voor vernieuwing en experimenten. Als het maar aansluit bij het merk Rotterdam: ‘Die initiatieven krijgen alle steun en ruimte.’ De VVD vindt wel dat de gemeente terughoudend moet zijn in de financiële ondersteuning van de cultuursector. Maar wat als het podium in hun ogen de stad versterkt?

De absolute tegenstanders

ChristenUnie-SGP vindt dat er de laatste jaren te veel geld is gegaan naar gebouwen. Er moet niet meer worden geïnvesteerd in faciliteiten voor cultuur, maar in de kunst zelf. Leefbaar is ook duidelijk tegen. Zij noemen het nieuwe poppodium een dogma en zien niks in het idee. ‘Liever dan het zelf initiëren van een nieuw poppodium continueren we het door ons opgerichte fonds voor muziekcafés.’
Conclusie: het leeft, maar in de debatten kwam het onderwerp nagenoeg niet naar voren. Reden? De meeste partijen willen wel een poppodium, maar zijn bang hun vingers eraan te branden. Er is in het verleden immers zoveel gebeurd rond de poppodia. Toch lijken er wel mogelijkheden bij de linkse en middenpartijen als ‘de markt’ met een goed initiatief komt. Wie biedt? Tenzij Eerdmans met vlag en wimpel de verkiezingen wint. Dan zal een nieuw poppodium toch voornamelijk een droom blijven van Jos Verveen, en wellicht van vele anderen.
Komende woensdagavond organiseren een aantal Vers Betonners met onder andere ZUS Architects in  BAR de officiële afterparty van de Rotterdamse verkiezingsdag.  Kom ook!

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam