Ga naar de inhoud

Simpel maakbaarheidsideaal vergroot kloof burger en politiek

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. De PvdA en Leefbaar geloven heilig in de maakbare samenleving. Allemaal prima, maar het wordt problematisch als ze ook nog gaan simplificeren, aldus Ties Joosten.
VB_Metro_Eva_DEF
Rotterdam-Zuid is een schijtbuurt. Tenminste, als je de PvdA en Leefbaar Rotterdam moet geloven. Bij verschillende verkiezingsdebatten schetsten zij de afgelopen weken een beeld van Zuid als ‘Aleppo aan de Maas’. PvdA-lijsttrekker Karakus kent – althans, dat zegt hij – duizenden en duizenden kinderen die als ze jarig zijn niet naar school durven omdat ze geen geld hebben voor een traktatie. Volgens zijn evenknie Joost Eerdmans van leefbaar moeten Zuiderlingen tijdens het boodschappen doen ‘bukken voor de kogels’.
De oplossing voor al deze ellende is natuurlijk uw stem op de partij die de megasupervreselijk grote problemen heeft benoemd. De weg van Aleppo naar Eden is slechts één rood gekleurd cirkeltje lang. Het is de ultieme retoriek van de maakbaarheidsidealisten die Leefbaar en de PvdA in hun diepste wezen allebei zijn: ‘U bent arm. U bent laagopgeleid. Uw wijk is kut. Stem op ons.’
Uit talloze onderzoeken blijkt dat als bewoners ergens een hekel aan hebben, het een negatieve framing van hun wijk is. Het zal u ook maar gebeuren, dat u plots in Vogelaars top-40 van Slechte Wijken woont. Politici en journalisten komen enkel nog langs om problemen rond armoede en onveiligheid te vinden en, als het even kan, uit te vergroten. Familie en vrienden krijgen een vertekend beeld en blijven weg.
Als de stofwolken na komende woensdag zijn opgetrokken zullen de problemen weer naar hun oorspronkelijke complexe en weerbarstige vorm terugkeren. De politiek zal ze met beperkte middelen zo goed en zo kwaad als het kan proberen op te lossen – wie weet gaan Leefbaar en de PvdA dat zelfs wel samen doen – maar van de versimplificeerde maakbaarheidsretoriek zal weinig over blijven. En op Zuid zal blijken dat de weg naar Eden over een weer wat breder geworden kloof tussen burger en politiek voert. Niemand durft te zeggen dat het de Zuiderling voor een groot deel zélf is, die deze weg moet bewandelen.
Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in Metro besproken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam