Ga naar de inhoud

Simpel maakbaarheidsideaal vergroot kloof burger en politiek

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. De PvdA en Leefbaar geloven heilig in de maakbare samenleving. Allemaal prima, maar het wordt problematisch als ze ook nog gaan simplificeren, aldus Ties Joosten.
VB_Metro_Eva_DEF
Rotterdam-Zuid is een schijtbuurt. Tenminste, als je de PvdA en Leefbaar Rotterdam moet geloven. Bij verschillende verkiezingsdebatten schetsten zij de afgelopen weken een beeld van Zuid als ‘Aleppo aan de Maas’. PvdA-lijsttrekker Karakus kent – althans, dat zegt hij – duizenden en duizenden kinderen die als ze jarig zijn niet naar school durven omdat ze geen geld hebben voor een traktatie. Volgens zijn evenknie Joost Eerdmans van leefbaar moeten Zuiderlingen tijdens het boodschappen doen ‘bukken voor de kogels’.
De oplossing voor al deze ellende is natuurlijk uw stem op de partij die de megasupervreselijk grote problemen heeft benoemd. De weg van Aleppo naar Eden is slechts één rood gekleurd cirkeltje lang. Het is de ultieme retoriek van de maakbaarheidsidealisten die Leefbaar en de PvdA in hun diepste wezen allebei zijn: ‘U bent arm. U bent laagopgeleid. Uw wijk is kut. Stem op ons.’
Uit talloze onderzoeken blijkt dat als bewoners ergens een hekel aan hebben, het een negatieve framing van hun wijk is. Het zal u ook maar gebeuren, dat u plots in Vogelaars top-40 van Slechte Wijken woont. Politici en journalisten komen enkel nog langs om problemen rond armoede en onveiligheid te vinden en, als het even kan, uit te vergroten. Familie en vrienden krijgen een vertekend beeld en blijven weg.
Als de stofwolken na komende woensdag zijn opgetrokken zullen de problemen weer naar hun oorspronkelijke complexe en weerbarstige vorm terugkeren. De politiek zal ze met beperkte middelen zo goed en zo kwaad als het kan proberen op te lossen – wie weet gaan Leefbaar en de PvdA dat zelfs wel samen doen – maar van de versimplificeerde maakbaarheidsretoriek zal weinig over blijven. En op Zuid zal blijken dat de weg naar Eden over een weer wat breder geworden kloof tussen burger en politiek voert. Niemand durft te zeggen dat het de Zuiderling voor een groot deel zélf is, die deze weg moet bewandelen.
Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in Metro besproken.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Bekijk alle vacatures