Ga naar de inhoud

Verbouwing Zuidplein: een gemiste kans

Ursul Schaap verbaast zich over de plannen van Ballast Nedam met het Zuidplein. Volgens hem had de aannemer zich wel wat meer mogen inlezen in de plannen van stedenbouwkundige Vermeiren. Het nieuwe ‘Hart van Zuid’ blijft volgens hem ook na verbouwing een onneembare vesting voor fietsers en wandelaars.

Zuidplein
Zuidplein

Aannemer Ballast Nedam kreeg eind vorig jaar van de gemeente de opdracht om dit gebied in samenwerking met de gemeente de komende twintig jaar te ontwikkelen tot een nieuw Hart van Zuid. Inmiddels zijn de plannen van Ballast Nedam gepubliceerd.
De winst? Een autovrije Gooilandsingel aan de westzijde van het winkelcentrum en een lange trap naar de kooptempel. Verder: een vervangend theater, een vervangend zwembad, meer winkels, een hotel en een uitbreiding van Ahoy’. Er gaat in Zuid geïnvesteerd worden, goed nieuws voor de economische vitaliteit van Zuid.
Het verlies?
Het slechte nieuws is dat het probleem van het Zuidplein niet wordt aangepakt. Het huidige Zuidplein, een gebied zo lang als de Coolsingel, kunnen fietsers en voetgangers bijna onmogelijk doorkruisen van oost naar west. Een centrum dat losstaat van de omliggende wijken is geen centrum, maar een barrière.
In plaats van dit probleem aan te pakken, conformeren de projectplannen zich eraan. De grenzen van het project van Ballast Nedam lopen precies over het midden van de brede verkeerswegen aan de noord- en oostzijde. Aan de westzijde staat een 350 meter lange jarenvijftig flat. Door die lange gesloten bebouwing is het onmogelijk om Zuidplein via de wijk Carnisse gemakkelijk te benaderen of te verlaten.
Kloppen
Stedenbouwkundige Joris Vermeiren bedacht enkele jaren geleden een slimme oplossing voor dit probleem. In zijn plan maakt hij twee doorbraken in de lange gesloten bebouwing aan de westzijde van Zuidplein. Alle straten ten westen, noorden en oosten van het winkelcentrum laat hij langzaam oplopen naar tweehoog, het niveau van de winkels. Winkelcentrum Zuidplein komt als het ware op een heuvel te liggen die gemakkelijk te doorkruisen is voor fietsers en voetgangers. Onder in de heuvel maakt hij ruimte voor de doorgaande wegen, een busstation en méér parkeerruimte.
Bij Ahoy’ heft Vermeiren ook de barrière van de Zuiderparkweg op. Op het dak van die weg maakte hij een voetgangersgebied en bij Ahoy’ een extra vijver. Op de nieuwe ‘Heuvel van Zuid’ krijgt parkachtig groen meer ruimte, dat goed zal zijn voor het leefklimaat op Zuid. Met zo’n oplossing gaat het Hart van Zuid kloppen, omdat het winkelcentrum dan niet langer een barrière is, maar een centrale route. Je fietst en wandelt dan door het winkelgebied omdat het snelste weg is van oost naar west en van noord naar zuid.
Gemiste kans
Ballast Nedam heeft echter het slimme plan van Vermeiren hoogstwaarschijnlijk niet gelezen. En zo dreigt Zuid een kans te missen. Op tweehoog boven een parkeergarage blijft Winkelcentrum Zuidplein een onneembare barrière voor fietsers en voetgangers, midden in een riool van veel te brede verkeerswegen. Jammer. Want het Hart van Zuid heeft behoefte aan een bredere visie, die verder gaat dan het opkalfateren van de treurige, gesloten witte doos met een roze band eromheen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures