Ga naar de inhoud

Warm bad in Lombardijen

Vers Beton schrijft elke maand een column in de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. Tegen iedereen die onder een steen heeft gelegen en nooit buiten het centrum komt zegt Fay: ‘ga eens naar de Baroeg!’
Toen ik vijftien was, ging ik voor het eerst echt uit. Het was iets waar ik in de jaren daarvoor al hevig naar verlangde: zonder ouderlijk toezicht uitgaan. Dit uitgaan vond plaats in de Baroeg en ik vond het de hemel op aarde. Omdat ik in Rotterdam Noord woonde, was de ligging van het podium aan de andere kant van de stad niet ideaal. Met de tram erheen betekende automatisch vroeg weer naar huis. Met een groep vrienden fietsten we dus door weer en wind de Erasmusbrug over, langs de Kop Van Zuid die toen nog gedeeltelijk een kale vlakte was, naar de Spinozaweg. En ik was niet de enige. De Baroeg trekt al meer dan dertig jaar bezoekers uit stad en land, die allemaal de weg weten te vinden naar Lombardijen.

Fay van der Wall
Fay van der Wall

Wat maakt de Baroeg zo bijzonder? Op de eerste plaats de muziek. De Baroeg bedient een niche. Het is momenteel zelfs de enige plek in Nederland die exclusief programmeert voor liefhebbers van alternatieve en harde muziek. Het podium weet daardoor grote namen binnen dat genre te trekken. Als vijftienjarige vond ik er vooral herkenning. Op de middelbare school waren niet zo veel mensen die ook immer in het zwart gehuld gingen en naar Cradle of Filth luisterden. In de Baroeg was iedereen een beetje meer zo als ik. Een warm bad.
Jeugdsentiment daargelaten, de Baroeg is op dit moment een van de langst en best draaiende poppodia van de stad. Het heeft een internationale reputatie, een klein leger aan loyale vrijwilligers en een eigen jaarlijks openluchtfestival, Baroeg Open Air. Ik denk dat de tactiek van de Baroeg zomaar eens de toekomst van alle poppodia kan zijn: specialiseer, zoek je niche en wees daar de beste in. In deze postmoderne tijd bestaat er toch geen enkele definitie van ‘popmuziek’ meer.
Maar wat heb jij, lezer van de Uitagenda hier nu aan? Grote kans dat je niet in het bijzonder geïnteresseerd bent in industrial, gothic, of black metal. Ik kan alleen maar aanraden: ga er eens kijken. Bijvoorbeeld op 25 april. Dan treedt de band Battles of 1977 op waar Rudeboy in speelt, die de dertigers onder ons vast nog wel kennen van de Urban Dance Squad. Drink een biertje, ervaar iets nieuws en maak wellicht vrienden. Het zal de fietstocht waard zijn. Gewoon bijtijds met de tram naar huis kan trouwens ook.

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

  • Kunst en Cultuur

  Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam