Ga naar de inhoud

Wie blaast Kralingen wat leven in?

Dat veel hoogopgeleiden Rotterdam verlaten na hun studie, is de schuld van het oersaaie Kralingen, waartoe zij veroordeeld zijn. Is er überhaupt leven achter de kubuswoningen? Elsbeth Grievink en Tom van Odijk betwijfelen het.

Rotterdam Kralingen
Rotterdam Kralingen

Terwijl binnen de Rotterdamse Ruit Centrum, Noord, Zuid en West floreren, zijn de verleidingen in Oost ver te zoeken. Als je vanaf het Oostplein een denkbeeldige lijn noordwaarts zou trekken, grofweg tot aan het Noordplein, houd je twee delen over: het leuke deel van de stad, vol voormalige gribusbuurten die tot bruisende hotspots zijn opgewaardeerd. En het ingeslapen Kralingen, waar je niet komt als je er niet woont of studeert. Waarom zou je? Behalve een ijsbaan en een arboretum valt er weinig te beleven.
Hoe heeft de wijk, die ooit bekend stond als de beste buurt van Rotterdam, het tot de sufste weten te schoppen? Wat doet dat met het beeld dat al die hoogopgeleiden, die daar wonen, van onze stad hebben? En, wat kunnen we er aan veranderen?

Weinig fun

Oké, oké, er is heus wel íets te doen in Oost. Kralingen heeft het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. Af en toe wordt er in het weekend een snuffelmarkt georganiseerd en in de zomer is er het CHIO. Maar de rest van de tijd moet men het hebben van wat aardige restaurants rondom de Oudedijk, een paar stoffigbruine studentencafés aan de Oostzeedijk en, zoals gezegd, de ijsbaan en het arboretum.
Tot zover de fun in Kralingen, de wijk waar studenten als eerste kennis mee maken als ze aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gaan studeren. Vol goede zin zoeken zij een kamer in Kralingen, lekker dicht bij de universiteit, want ze hebben gehoord dat het dé studentenbuurt is.
Wat een teleurstelling, als na een paar weken blijkt dat er in de wijde omtrek nauwelijks fatsoenlijke kroegen zijn. Van lieverlee gaan ze feestjes geven in het eigen studentenhuis, waarmee ze de buurman uit zijn slaap houden. Overlastcoördinatoren en wijkagenten hebben hun handen steeds voller in Kralingen.

Zorgenkind

Wie had dat gedacht? Het rijke pareltje van de stad wordt zorgenkind.
Misschien heeft het allemaal te maken met de ietwat conservatieve inborst van de Kralinger in combinatie met de crisis. Terwijl de Kralinger zijn voortuin stond aan te harken, broedde de creatieve centrumbewoner op nieuwe manieren om te overleven. Hij begon festivals te organiseren, startte illegale barretjes met zelfgestookte cider en lanceerde nieuwe winkelconcepten.
Het Zwaanshals, de Zaagmolenkade en het Pijnackerplein in Noord. Het Deliplein en het Afrikaanderplein op Zuid. De Nieuwe Binnenweg in West. De Witte de Withstraat in het Centrum: ze zijn de laatste jaren allemaal uitgegroeid tot heuse high streets, straten die zoveel publieke functies clusteren, dat ze de aantrekkingskracht van een heel gebied liften. Kralingen ontbeert zo’n high street.

Rotterdam Kralingen
Rotterdam Kralingen

Afgestudeerden vertrekken

Op zich is dat prima. Dan ís Oost maar saai. En toch is er een probleem. Veel van de Rotterdamse studenten – waarvan het gros in Kralingen woont – verlaat Rotterdam als ze klaar zijn met hun studie. Het Kralingen waar ze vier jaar lang wonen, geeft ze een totaal vertekend beeld van de stad. Een ingeslapen beeld. Geef ze eens ongelijk dat ze vertrekken zodra dat kan.
‘Maar ze kunnen toch zó naar het centrum fietsen?’ zul je zeggen. Ja, op zich wel. Maar overschat die mogelijkheid niet. Studenten fietsen niet graag. En liever gaan ze ook niet met de metro of de tram, want de laatste gaat al om middernacht. Het liefst komen ze hun wijk nauwelijks uit (bron: gesprekken met Rotterdamse studenten waar Elsbeth Grievink verslag van deed in het kader van RDAM ELIXER). En dus zal het in Kralingen zelf moeten gebeuren.

Satellietstadje

Binnenkort hebben de studenten al helemaal geen reden meer om naar het centrum te komen. Dit voorjaar wordt op de EUR een enorme campus geopend, waar ze álles wat hun studentenhartje begeert op een dienblaadje aangereikt krijgen. Barretjes, een supermarkt, een podium voor theater en debat, studie- en werkplekken, een parkeergarage en een complete Food Plaza vol lunchrooms en restaurants.
Een soort stad in een stad, dus. Buiten studie-uren the place to be, zegt de EUR er zelf alvast over. Wij zijn minder enthousiast. We vrezen dat deze campus de afstand tussen de studenten (lees: de hoogopgeleiden die we zo graag willen behouden voor Rotterdam) en de rest van de stad nog veel groter maakt dan die al is.
In plaats van de studenten richting centrum te manoeuvreren, worden ze nog meer geïsoleerd in een soort satellietstadje, waar ze alleen met andere studenten te maken hebben. Daar leiden ze het leven van passagiers op een cruiseschip. Als alles inclusive is, waarom zou je van de boot afgaan, als deze aanmeert bij een stad? Segregatie in plaats van integratie, lijkt het beleid als het op onze studenten aankomt. En niet zo’n beetje ook.
De EUR en de campus liggen diep in Rotterdam-Oost. Voordat de studenten zich in het centrum aan festivals, bioscopen, musea, dakakkers en nieuwe koffiebarren kunnen laven, moeten ze eerst een behoorlijke afstand afleggen om er te komen. Een route die bovendien weinig inspirerend is. De Gerdesiaweg, wie rijdt daar uit vrije wil overheen? Kortom: de studenten zijn té geïsoleerd in een té saai deel van de stad, waar ze maar moeilijk van Rotterdam kunnen leren houden. Zo bekeken is het bijna een stedenbouwkundige misdaad, die nieuwe campus.

Rotterdam Kralingen
Rotterdam Kralingen

De Wereld van Avenue Concordia

Kunnen wij het als stad nu schudden met die hoogopgeleiden in ons centrum? Nou, de barrière tussen ‘ons’ en de Woudestein-studenten is op één manier te slechten: blaas dat oersaaie Oost asjeblieft wat leven in! Laat de good vibes van het centrum op een organische manier overvloeien in Kralingen. Bijvoorbeeld door de katalysators uit het centrum eens los te laten op Oost. En, geïnspireerd door de buurt zelf, nieuwe initiatieven te ontwikkelen die ervoor zorgen dat Noord, West en Zuid op bezoek gaan in Oost en dat Oost meekrijgt wat er in de rest van de stad gebeurt.
Wij zien het wel voor ons: een Swanmarket die zich langs de Sophiakade slingert, als Parijse boekenstalletjes langs de Seine. Een Dag van de Romantische Muziek in Park Rozenburg. Een ‘Wereld van Avenue Concordia’. Een ‘Nacht van de Corpsknaap’.  Een ‘Ruud Lubbers’ Wijsje’ door de Lambertweg. Zelfs het Stukafest (het studentenkamerfestival) laat Kralingen op dit moment links liggen, laten we daar eerst eens wat aan veranderen. Wie denkt er met ons mee? Misschien kunnen we De Parade, tijdens de bouw van het nieuwe Boijmans Depot op het Museumpark, naar het Kralingse Bos verhuizen?
We gaan het nog druk krijgen, als we dit allemaal gaan doen. Wie weet komen we dan ook nog eens in het arboretum, om uit te puffen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam bouwt wegens ruimtegebrek huizen te dicht bij drukke wegen, vooral huurwoningen

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  In de regio Rotterdam worden bijna 2.000 woningen te dicht bij een drukke weg gebouwd. Daarvan is 70% bestemd voor huur. Vanwege gezondheidsschade door luchtvervuiling raadt de GGD het af om te bouwen op dit soort plekken. Toch lijkt het onontkoombaar. “Er is een enorme wooncrisis. De vraag is meer hoe er dan gebouwd wordt.”

 • Van loze beleidskreten naar ruimtelijke rechtvaardigheid – deze experts weten hoe

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Van ‘ruimtelijke rechtvaardigheid’ had Saskia Klaassen nog nooit gehoord. Maar ook een woontoren, plein of renovatieproject kan onrechtvaardig zijn, leerde ze op een conferentie in Oase. Een rechtvaardige stad houdt rekening met álle bewoners, ook de kwetsbare die minder hard schreeuwen. Hoe bereik je die ongehoorde stemmen?

 • Sociale woningbouw in de Tweebosbuurt: hoe ‘sociaal’ is de Roseknoop?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Eindelijk, na alle luxe woontorens weer sociale woningbouw! De Roseknoop is een groot gebouw aan de rand van de Afrikaanderwijk waar ook oud-bewoners van de Tweebosbuurt wonen. Een zorgvuldig ontworpen project, maar past het wel bij de huidige woonbehoefte? Wat vinden bewoners zelf? En wat is ‘sociaal’?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures