Ga naar de inhoud

Wie blaast Kralingen wat leven in?

Dat veel hoogopgeleiden Rotterdam verlaten na hun studie, is de schuld van het oersaaie Kralingen, waartoe zij veroordeeld zijn. Is er überhaupt leven achter de kubuswoningen? Elsbeth Grievink en Tom van Odijk betwijfelen het.

Rotterdam Kralingen
Rotterdam Kralingen

Terwijl binnen de Rotterdamse Ruit Centrum, Noord, Zuid en West floreren, zijn de verleidingen in Oost ver te zoeken. Als je vanaf het Oostplein een denkbeeldige lijn noordwaarts zou trekken, grofweg tot aan het Noordplein, houd je twee delen over: het leuke deel van de stad, vol voormalige gribusbuurten die tot bruisende hotspots zijn opgewaardeerd. En het ingeslapen Kralingen, waar je niet komt als je er niet woont of studeert. Waarom zou je? Behalve een ijsbaan en een arboretum valt er weinig te beleven.
Hoe heeft de wijk, die ooit bekend stond als de beste buurt van Rotterdam, het tot de sufste weten te schoppen? Wat doet dat met het beeld dat al die hoogopgeleiden, die daar wonen, van onze stad hebben? En, wat kunnen we er aan veranderen?

Weinig fun

Oké, oké, er is heus wel íets te doen in Oost. Kralingen heeft het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. Af en toe wordt er in het weekend een snuffelmarkt georganiseerd en in de zomer is er het CHIO. Maar de rest van de tijd moet men het hebben van wat aardige restaurants rondom de Oudedijk, een paar stoffigbruine studentencafés aan de Oostzeedijk en, zoals gezegd, de ijsbaan en het arboretum.
Tot zover de fun in Kralingen, de wijk waar studenten als eerste kennis mee maken als ze aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gaan studeren. Vol goede zin zoeken zij een kamer in Kralingen, lekker dicht bij de universiteit, want ze hebben gehoord dat het dé studentenbuurt is.
Wat een teleurstelling, als na een paar weken blijkt dat er in de wijde omtrek nauwelijks fatsoenlijke kroegen zijn. Van lieverlee gaan ze feestjes geven in het eigen studentenhuis, waarmee ze de buurman uit zijn slaap houden. Overlastcoördinatoren en wijkagenten hebben hun handen steeds voller in Kralingen.

Zorgenkind

Wie had dat gedacht? Het rijke pareltje van de stad wordt zorgenkind.
Misschien heeft het allemaal te maken met de ietwat conservatieve inborst van de Kralinger in combinatie met de crisis. Terwijl de Kralinger zijn voortuin stond aan te harken, broedde de creatieve centrumbewoner op nieuwe manieren om te overleven. Hij begon festivals te organiseren, startte illegale barretjes met zelfgestookte cider en lanceerde nieuwe winkelconcepten.
Het Zwaanshals, de Zaagmolenkade en het Pijnackerplein in Noord. Het Deliplein en het Afrikaanderplein op Zuid. De Nieuwe Binnenweg in West. De Witte de Withstraat in het Centrum: ze zijn de laatste jaren allemaal uitgegroeid tot heuse high streets, straten die zoveel publieke functies clusteren, dat ze de aantrekkingskracht van een heel gebied liften. Kralingen ontbeert zo’n high street.

Rotterdam Kralingen
Rotterdam Kralingen

Afgestudeerden vertrekken

Op zich is dat prima. Dan ís Oost maar saai. En toch is er een probleem. Veel van de Rotterdamse studenten – waarvan het gros in Kralingen woont – verlaat Rotterdam als ze klaar zijn met hun studie. Het Kralingen waar ze vier jaar lang wonen, geeft ze een totaal vertekend beeld van de stad. Een ingeslapen beeld. Geef ze eens ongelijk dat ze vertrekken zodra dat kan.
‘Maar ze kunnen toch zó naar het centrum fietsen?’ zul je zeggen. Ja, op zich wel. Maar overschat die mogelijkheid niet. Studenten fietsen niet graag. En liever gaan ze ook niet met de metro of de tram, want de laatste gaat al om middernacht. Het liefst komen ze hun wijk nauwelijks uit (bron: gesprekken met Rotterdamse studenten waar Elsbeth Grievink verslag van deed in het kader van RDAM ELIXER). En dus zal het in Kralingen zelf moeten gebeuren.

Satellietstadje

Binnenkort hebben de studenten al helemaal geen reden meer om naar het centrum te komen. Dit voorjaar wordt op de EUR een enorme campus geopend, waar ze álles wat hun studentenhartje begeert op een dienblaadje aangereikt krijgen. Barretjes, een supermarkt, een podium voor theater en debat, studie- en werkplekken, een parkeergarage en een complete Food Plaza vol lunchrooms en restaurants.
Een soort stad in een stad, dus. Buiten studie-uren the place to be, zegt de EUR er zelf alvast over. Wij zijn minder enthousiast. We vrezen dat deze campus de afstand tussen de studenten (lees: de hoogopgeleiden die we zo graag willen behouden voor Rotterdam) en de rest van de stad nog veel groter maakt dan die al is.
In plaats van de studenten richting centrum te manoeuvreren, worden ze nog meer geïsoleerd in een soort satellietstadje, waar ze alleen met andere studenten te maken hebben. Daar leiden ze het leven van passagiers op een cruiseschip. Als alles inclusive is, waarom zou je van de boot afgaan, als deze aanmeert bij een stad? Segregatie in plaats van integratie, lijkt het beleid als het op onze studenten aankomt. En niet zo’n beetje ook.
De EUR en de campus liggen diep in Rotterdam-Oost. Voordat de studenten zich in het centrum aan festivals, bioscopen, musea, dakakkers en nieuwe koffiebarren kunnen laven, moeten ze eerst een behoorlijke afstand afleggen om er te komen. Een route die bovendien weinig inspirerend is. De Gerdesiaweg, wie rijdt daar uit vrije wil overheen? Kortom: de studenten zijn té geïsoleerd in een té saai deel van de stad, waar ze maar moeilijk van Rotterdam kunnen leren houden. Zo bekeken is het bijna een stedenbouwkundige misdaad, die nieuwe campus.

Rotterdam Kralingen
Rotterdam Kralingen

De Wereld van Avenue Concordia

Kunnen wij het als stad nu schudden met die hoogopgeleiden in ons centrum? Nou, de barrière tussen ‘ons’ en de Woudestein-studenten is op één manier te slechten: blaas dat oersaaie Oost asjeblieft wat leven in! Laat de good vibes van het centrum op een organische manier overvloeien in Kralingen. Bijvoorbeeld door de katalysators uit het centrum eens los te laten op Oost. En, geïnspireerd door de buurt zelf, nieuwe initiatieven te ontwikkelen die ervoor zorgen dat Noord, West en Zuid op bezoek gaan in Oost en dat Oost meekrijgt wat er in de rest van de stad gebeurt.
Wij zien het wel voor ons: een Swanmarket die zich langs de Sophiakade slingert, als Parijse boekenstalletjes langs de Seine. Een Dag van de Romantische Muziek in Park Rozenburg. Een ‘Wereld van Avenue Concordia’. Een ‘Nacht van de Corpsknaap’.  Een ‘Ruud Lubbers’ Wijsje’ door de Lambertweg. Zelfs het Stukafest (het studentenkamerfestival) laat Kralingen op dit moment links liggen, laten we daar eerst eens wat aan veranderen. Wie denkt er met ons mee? Misschien kunnen we De Parade, tijdens de bouw van het nieuwe Boijmans Depot op het Museumpark, naar het Kralingse Bos verhuizen?
We gaan het nog druk krijgen, als we dit allemaal gaan doen. Wie weet komen we dan ook nog eens in het arboretum, om uit te puffen.

Al 39 reacties — discussieer mee!

 • Mooi stuk. Zelf ben ik na mijn studie blijven wonen in Kralingen en vertoef dan nu al 7 jaar aan de Oostzeedijk.
  Dat studenten uit Kralingen wegtrekken na hun studie is niet zo heel gek en ook niet erg. Je studentenkamer wordt te klein en je budget wordt groter.
  Jammer is wel dat veel oud-studenten op hun zoektocht naar iets nieuws stuiten op beperkt geschikt woonaabod in het centrum of andere hippe stadsdelen. De Calypso bij Centraal is een heel goede zet geweest van de stad. Veel oud-studenten wonen daar. Maar verder is er niet veel aanbod dat aansluit bij de eisen van een “yup”. Verder sluit het studieaanbod van de universiteit (voornamelijk economie, rechten, bedrijfskunde en geneeskunde) niet helemaal aan bij het baanaanbod van de stad. Op zich dat is niet zo heel erg, want met het OV en de ICDirect/Fyra ben je zo in de andere grote steden. Maar, zorg wel voor leuke appartementen complexen in Rotterdam waar oud-studenten graag zouden willen wonen.

  Terug op Kralingen: het zou uiteraard leuker kunnen: de gemeente zou moeten stimuleren dat de kroegjes en restaurantjes en snackbars gewoon wat tafeltjes buiten zetten. Wat terrasjes en mensen op de straat zou goed doen. Zou een quick win kunnen zijn.
  En wat te denken van van Oostplein? Qua oppervlakte van het water tot aan het gemaal veel vierkante meters, dat gesplitst door een paar mini pleintjes, een weg, 2x een tramrails en een stukje groen. Kunnen we hier niet een geweldig horecaplein van maken waar student & stad elkaar ontmoeten?

 • Muziekcentrum MiXin’Music – Kralingen Sinds januari 2014 kent Kralingen ter opvulling van het gat wat de SkvR destijds heeft achtergelaten een nieuw muziekcentrum: MiXin’Music. Hier kan jong en oud muzieklessen volgen en ook écht muziek maken!

  Alhoewel het centrum pas net opgezet is door initiatiefnemer Mi Sun Hiltermann kent MiXin’Music in totaal al over de 100 leerlingen. Mi Sun Hiltermann is zelf al ruim 20 jaar een “Kralingsche” en begrijpt het gemis van een muziekschool in Kralingen als geen ander. En om de drempel laag te houden en niet alleen Kralingers van muziekles te laten genieten, liggen de prijzen van de privé- en groepslessen van deze zelfstandige docenten ver onder door het KNTV gestelde gemiddelde.

  Het muziekcentrum is een collectief van zelfstandige muziekdocenten en -praktijken die met elkaar samen werken onder 1 dak. Het verzamelpunt van MiXin’Music bevindt zich op adres: Weteringstraat 275.

  Alhoewel de eerste babystapjes zijn gezet, groeit MiXin’Music gestaag en ontwikkelen alle toekomstplannen zich erg snel. Zo heeft MiXin’Music in de toekomst op het oog om alles met muziek in 1 centrum te krijgen!

  Voor meer informatie over MiXin’Music en de muzieklessen zie: http://www.mixinmusic.nl

 • Vreselijke suggestieve onzin
  Ik bewaar mijn volledige reactie voor http://www.uitgeweest.nl maar ik vind dat Vers Beton er nu eens werk van moet gaan maken om redactie te gaan voeren op dit soort publicaties. Wat heb je aan dit soort idiote, volledig niet onderbouwde, kletsverhaaltjes? Is het bedoeld om te prikkelen? Is er echt niets anders te bedenken? Want er zijn zat vraagstukken die het juist wel verdienen om behandeld te worden? Mijn keuze om alleen voor uitgeweest.nl te gaan schrijven is blijkbaar een hele goed geweest.

  Jammer hoor, want in enkele jaren tijd zie ik Vers Beton afzakken naar het niveau van digitale pulp of nog lager. Werk aan de winkel dametje Eeva Liukku, want als je niet oppast ben je straks kapitein op een zinkend schip.

   • Kralingen gecorrigeerd
    Nou Eeva Liukku, gezien de reacties waren er nog wat meer mensen die wat commentaar hadden op het betreffende artikel over Kralingen. Maar ik heb die van mij toegevoegd. Je kan het vinden op http://uitgeweest.nl/2014/03/08/kralingen-parel-van-rotterdam/
    Ik snap echt niet wat je nu wilt door zo redactie te voeren. Met opiniestukken, is echt niets mis. Je mag best knoerthard je mening geven maar “feiten” verzinnen is blijkbaar voor jullie ook helemaal ok. Als Inge vindt dat aperte onjuistheden moeten worden voorkomen, helemaal met hem eens trouwens, dan zet je toch actief een redactie in om dat voorkomen? Daar is een redactie óók voor. Zeker zulke eenvoudig verifieerbare zaken als studentenaantallen kan je snel controleren. Ik laat mijn stukken ook door andere lezen voordat ik iets naar buiten breng.
    Ik nodig daarom iedereen die hier aan deze discussie heeft bijgedragen graag uit om te reageren op mijn bijdrage.

  • Even afgezien van de nogal nare vorm waarin je je kritiek geeft: Vers Beton is een platform waarop (ook) opiniestukken verschijnen. Je kunt het oneens zijn met de schrijvers, zeker, maar gebruik dat juist om met hen in gesprek te gaan in de reacties. Je zult de eerste noch de laatste zijn die waardevolle aanvullingen geeft en zo het totaalbeeld verbetert.

   Het wordt wat anders als er aperte fouten in bovenstaand stuk staan. En hoewel er ongetwijfeld méé gebeurt dan de schrijvers melden (zie ook de reacties onder het artikel), is het beeld voor mij alvast heel herkenbaar (zie ook dit artikel).

   Maar goed. Bewijs hun ongelijk! Werk mee! Leuk! We staan altijd open voor gastbijdragen!

   PS Kun je nog één keer het adres noemen van je website? Ik ben het weer vergeten, merk ik.

 • Goed om te zien dat er veel reacties zijn, bedankt daarvoor. We snappen dat, vanuit het perspectief van de Kralinger, ons lijstje fun in Kralingen niet compleet is. En dat het er fijn wonen is. Dat is ook niet de essentie van ons betoog. We zullen onze stelling hier iets aanscherpen.

  Voor ons, niet-Kralingers, is Oost op het gebied van stedelijke programmering een blinde vlek: terwijl wij (woonachtig in West) vrije tijd doorbrengen in alle kwartieren in de stad, zijn we tot onze eigen stomme verbazing maar zelden in Kralingen. Is het aanbod daarvoor te wijkgebonden? Of te inwisselbaar? Of ligt het aan de communicatie, en richten de Kralingse initiatieven zich vooral op de directe omgeving?

  Dat wij niet getriggerd worden om naar Kralingen te komen, vinden we, als liefhebber van stedelijke cultuur, zonde. In onze optiek zouden alle kwartieren een bijdrage mogen leveren aan de grootstedelijkheid van Rotterdam. Dat dit niet gebeurt is tot daaraan toe. Maar als je dan ook nog de EUR-studenten angstvallig bijeen houdt in een campus, ver buiten het centrum, is werkelijk alle kans op kruisbestuiving verkeken.
  Wat Niels schrijft, klopt ons inziens helemaal: studenten vinden na hun studie misschien een baan in een andere stad, maar als de liefde voor Rotterdam groot genoeg is, blijven ze allicht. Dan maar forensen. Hét moment om die liefde te laten ontstaan en groeien, is tijdens hun studie. In Kralingen.

  • De hypothese dat studenten die in Kralingen studeren en wonen nooit verder de stad inkomen, daarom niet verliefd zouden worden op de stad en daarom weer weggaan na hun studie blijft erg zwak onderbouwd en wat mij betreft grote onzin.

   Het probleem zit, nogmaals, heel ergens anders. Namelijk in het grotendeels ontbreken van de woonmilieus voor net afgestudeerden en jonge gezinnen. En niet onbelangrijk: van de mensen die aan de EUR studeren wonen er sowieso bijzonder weinig in Rotterdam vergeleken met andere universiteitssteden. Die komen dus sowieso niet in de stad. De uitdaging ligt dus in het creëren van die woonmilieus voor studenten, starters en jonge hoogopgeleide gezinnen. Kralingen daar de schuld van geven omdat het geen spannende wijk zou zijn…, nou ja, mijn punt is duidelijk denk ik.

  • Prima dat jullie je stelling nog wat aanscherpen maar daar gaat het mij niet om. Iedereen heeft het recht op een mening en mag een bepaalde wijk, qua uitgaansleven waardeloos vinden. Dat is jullie recht. Helemaal goed, maar zeg dat dan gewoon.
   Nee, jullie gaan er dan een verhaal omheen verzinnen om die mening veel meer gewicht te geven. Dat vind ik allesbehalve correct. Ik heb mijn reactie gegeven via http://uitgeweest.nl/2014/03/08/kralingen-parel-van-rotterdam/ en ik nodig jullie uit om daar op te reageren. Wel een beetje opletten hoor….feiten en meningen moet je uit elkaar houden.

 • Ieder stadsdeel zijn bijdrage aan de stad. Kralingen biedt een woonmilieu dat verder ontbreekt in Rotterdam. En dan nog zijn er op kruipafstand meer dan genoeg zaakjes om te bezoeken. Een festival erbij *duimomhoog* maar de redenering dat studenten er weghollen uit de stad volg ik niet. Onderzocht of zomaar idee? Wel onderzocht is dat buitenlandse studenten liefst dichtbij campus verblijven terwijl NLers graag de stad opzoeken. Kan me er alles bij voorstellen dat je daar als Universiteit op inspeelt als je graag buitenlands talent wilt trekken. Tot slot. Kralingen hier en daar wat opknappen en verder lekker zo laten. Beetje contrast in de stad is prima

 • Ik vind het wel een interessante veronderstelling dat door de vernieuwing van de campus er minder kruisbestuiving is tussen campus en de stad. De campus is m.i. nu een mooie en aantrekkelijke plek geworden. Er is een leuk cafe (terras op het zuid-westen), betaalbaar & lekker restaurant, een Starbucks, en sinds kort ook supermarkt. Als werknemer – en vele collega’s en studenten met mij – hoef ik in principe de campus niet meer af. Je kunt daardoor ook beargumenteren dat de campus heeft geprobeerd juist de verbinding met de stad te leggen: een omkering is van de eigenlijke stellingname. Kom de campus dus eens ontdekken!

  Dat neemt overigens niet weg dat vele werknemers (en studenten?) liever in de stad zouden werken(/studeren) dan op de campus – juist omdat die relatie met de stad als zwak wordt ervaren.

 • Volgens dit artikel: http://www.nu.nl/economie/3712896/rotterdamse-economie-blijft-druk-staan.html is het aantal hoogopgeleiden in de Rotterdamse bevolking de afgelopen 10 jaar toegenomen van 26% naar 37%. Dat zou een toename van meer dan 60.000 hogeropgeleiden in 10 jaar zijn. Nu zou ik deze bewering graag onderbouwd zien met harde onderzoekscijfers, maar als dit waar is, lukt het dus wel degelijk en bovendien heel goed om hoger opgeleiden aan de stad de binden.

  Ik denk het in ieder geval wel te merken in de stad met meer en drukkere horeca en een almaar levendiger wordend centrum. Afgelopen vrijdag weer een tour met een oud Rotterdammer over de Witte de With gemaakt en zijn mond viel open van het aantal nieuwe zaken daar!

 • Even voor alle duidelijkheid: reageerder ‘Tom’ is niet een van de auteurs van het initiële stuk over Kralingen. Wij distantiëren ons dan ook van de inhoud van zijn reactie.

 • Woehaha, leuk prikkelend stukje met kern van waarheid (erg kort door de bocht maar dat mag in een column 😉 Jammer van al die zure en uberserieuze reacties. Als jullie al die energie en schrijf- en argumentatiekunsten steken in nieuwe artikelen dan valt er veel te smullen.

  Maar goed, los van of Kralingen nu suf is of niet (stiekem wil bijna iedere Rotterdammert er wel wonen als je de kans krijgt), als wij echt van die luie studentes hebben die te beroerd zijn om 2 km naar het centrum te fietsen dan worden het later sowieso nooit echte Rotterdammerts 😉

  Heb in Groningen gewoond. Bijna alleen maar saaie wijken, maar wij gingen gewoon hup met zn allen naar de plekken waar het wel gebeurde. Ik moet toegeven dat Groningen een gouden troef had: halve liters bier voor 3 gulden (1998). Gewoon de bierprijs verlagen in het centrum bij wijze van City Marketing ;-))

 • Prikkelend stuk, maar ik heb toch wat aanvullingen vanuit het Oosten:
  Kunstroute Kralingen, Jazz optredens in Gallerie Kralingen, het Waterloofestival, Cafe de Pui, Stobbe, het Rijk van Kralingen zijn supergezellige kroegen die naast veel goede,drukke restaurants dit buurtje levendigheid brengen.

  En gisteren hoorde ik dat het Kralingse Bos Festival gaat plaatsvinden op Koningsdag. Hiervoor is sinds 1970 geen vergunning meer uitgegeven.

  Neemt niet weg dat het altijd meer kan, meer terras s avonds op de oude dijk als de zon daar onder gaat, meer muziek op straat. Maar ook hier geldt de vraag: moet het aanbod de vraag creeren?

  Leuke tips, suggesties, anyone?

  Ps. De huisfeestjes hier worden vooral gegeven door internationale studenten, zij zijn toch moeilijker in de stad te houden…

 • Ik heb aan de VU in Amsterdam gestudeerd en vergeleken met Buitenveldert en Uilenstede is Kralingen een bruisende metropool. Het verschil is dat wij als VU-studenten wel gewoon de stad ingingen.

  Ik moet zeggen dat het fietsgevoel op die route ook beter is dan tussen Kralingen en Rotterdam Centrum. In Amsterdam heb je echt de ‘stad bij neonlichtnacht’-vibe, waar je in Rotterdam altijd een ijzige wind tegen blijkt te hebben en de omgeving grauw is.

 • Ik vind het vooral een heel negatief stuk over gewoon een schitterende wijk van Rotterdam. Nee, niet zo hip and happening als Katendrecht of rond het Noordplein, maar moet dat dan ook meteen?

  De Kralingse Plas wordt in het artikel afgedaan onder de noemer “oké, er valt heus wel wat te beleven”. Studenten zouden niet van fietsen houden en daardoor Kralingen niet uitkomen. De Oudedijk kent “een paar aardige restaurants” maar niet meer dan dat en de Oostzeedijk bestaat volgens de auteurs uit louter “stoffige kroegen”.

  Om de boel even in het juiste perspectief te plaatsen: Die Kralingse Plas, een paar jaar terug nog benoemd als beste buitenruimte van Nederland wordt door honderden, en op warme zonnige dagen zelfs door duizenden mensen bezocht om te wandelen, picknicken, barbecuen, of te ravotten in het vorig jaar geopende klimbos. En studenten fietsen misschien wel het meest van ons allemaal. Bij elk studentenblok staan de fietsen rijen dik om dagelijks heen en weer te pendelen tussen uni en kot of kroeg en zijn daardoor niet afhankelijk van de metro die rond middernacht er mee ophoudt.

  En wie zich een beetje heeft verdiept in Kralingen de afgelopen jaren, weet dat er steeds meer restaurantjes op de Oudedijk komen, zoals KOM de Soepwinkel, of een van de betere Sushi-restaurants uit de stad of Rivero’s voor een bakkie koffie om er maar een paar te noemen. Evengoed geldt dat op de Oostzeedijk, waar honderden studentenwoningen worden en onlangs zijn gerealiseerd en waar verrassende restaurants en cafés zijn te vinden.

  Bijzonder jammer dus dat de auteurs met bar weinig kennis van zaken over Kralingen en over studenten schrijven, terwijl al die leuke dingen die hier te doen zijn veel meer de aandacht verdienen. Neemt niet weg dat het altijd nóg leuker kan, dus laat die Swan Market a/d Sophiakade maar komen. Zeker nu dit stukje Kralingen-West momenteel een metamorfose ondergaat met de bouw van ‘De Weg naar Kralingen’.

 • De vraag is inderdaad of het aanbod de vraag moet creëren. Misschien willen de Kralingers helemaal niet iets nieuws en wilds? Niet graag genoeg in elk geval om zelf iets te beginnen blijkbaar. Als ze verhuizen is het wellicht naar een nieuwbouwwijk of een stad met wel een oud centrum 🙂

  Tip: Ik zie op de Witte de With wel eens mensen uit Oost! Dus als je ze zoekt, ze komen soms wel veilig Kralingen uit hoor!

 • Wat een ongelooflijk onzinstuk is dit. Ik ben geboren en getogen kralingse en ik woon hier met heel veel plezier. Mijn werk is in de Witte de Withstraat en op een of andere vreemde manier weet ik daar altijd te komen. Oh ja, ik heb een auto natuurlijk dus dan heb je makkelijk praten, maar weet je af en toe pak ik ook gewoon de fiets, ja ik ben een durfal hoor. Kralingen is niet ongelooflijk bruisend, maar weet je misschien willen we dat ook niet, daar hebben we toch het centrum voor, op slechts 10 minuten fietsafstand. Hoe dichtbij wil je het hebben??? Lekker uit eten doe ik meestal in Kralingen, aanbod zat. Curries, Hua Hin, van Straalen om maar wat te noemen. Een lekkere borrel in het Rijk of in de Pui, keuze zat. Hoekzicht zit vol studenten en Stobbe ook. Stefan en Nienke hebben de andere mogelijkheden al genoemd. Zo en nu ga ik mijn leven wagen en ik stap op de fiets om even naar de markt te gaan, kost me toch zeker 8 minuten.

 • De relatie van een saai kralingen met het relatief hoge percentage vertrekkers na de studie is in dit stuk natuurlijk zeer zwak onderbouwd. Zou de grauwe uitstraling van hen Lijnbaangebied niet veel erger zijn? Of het feit dat de juiste woonmilieus voor pas afgestudeerden schaars is? En natuurlijk het feit dat ze gewoon elders een baan vinden omdat daar simpelweg meer werkgelegenheid is.

  Als je mensen wilt vasthouden in de stad moet je zorgen voor perspectief om goed werk en goede woningen. En niet festivals uit andere wijken wegkapen naar Kralingen. Volgens mij is er weinig mis met die wijk.

 • Ik denk dat veel mensen weinig bekend zijn met buurten waar ze niet wonen, en dat is geen schande. Laatst had ik een ‘ontdektour’ op Zuid (Afrikaanderwijk, Bloemhof) en werd daar ook positief verrast wat daar allemaal gebeurt en te beleven is.

  Dat geldt net zo voor Kralingen, natuurlijk valt er nog genoeg te verbeteren, maar ondertussen valt er al van alles te beleven en te genieten hier, met als nieuwste attractie het heropende Oostelijk Zwembad bijvoorbeeld. Dat is zo leuk aan het wonen en leven in een stad, elke dag weer verrassend 🙂

 • Met name wetenschappelijk onderzoek en daaraan gerelateerde artikelen zijn gebaat bij onderbouwingen die gestoeld zijn op cijfers en tabellen. In mindere mate geldt dit voor opiniestukken, waarin een eigen opinie tot uitdrukking wordt gebracht dan wel geprobeerd wordt de meningsvorming van de lezers te stimuleren.
  In bovenstaand opiniestuk gaat het dan ook nog eens om een gevoel dat er speelt. Iets dat niet alleen ons, maar meer mensen in Rotterdam bezighoudt. Dat is onze ervaring. En nee, dat kunnen we niet met een cijfer of tabel onderbouwen. Maar moeten we de uitdaging daarom niet meer aangaan en de discussie hierover dan maar niet meer voeren?
  
Sommige lezers bleven hangen op onze bewering dat “het gros” van de studenten in Kralingen woont. Toegegeven: daarmee gingen we kort door de bocht om ons punt te maken. Maar het exacte aantal studenten dat daadwerkelijk ergens woont, fietst, feest, studeert, werkt of slechts op bezoek is, is hier niet van het grootste belang. Het blind navigeren op cijfers is sowieso een heikele onderneming. Ook onderzoekers maken gebruik van bepaalde aannames. Worden in een “volkstelling” bijvoorbeeld ook de studenten meegeteld die door huisjesmelkers onder het kopje “duurzaam huishouden” van een woning worden voorzien? Daarbij komt dat statistieken in ieders voordeel kunnen worden geïnterpreteerd, dat is niets nieuws.
  Maar gelukkig maken juist mensen de stad en niet cijfers en tabellen.
  Kralingen is voor veel Rotterdammers van oudsher dé studentenwijk, en dat is met geen tabelletje te bewijzen. Velen die wij gesproken hebben, herkennen het gevoel dat Kralingen een blinde vlek is voor niet-Kralingers, en dat Rotterdam nog lang niet optimaal kan oogsten van haar universiteit en hogescholen.

  De soms eindeloze verbeten feitenretoriek in reacties op artikelen op Vers Beton zorgt er ons inziens dan ook voor dat sommige discussies bij voorbaat worden doodgeslagen. En een Mensa-lidmaatschap is blijkbaar ook geen garantie om ergens inhoudelijk op te kunnen reageren, maar dat terzijde. Een aanvulling is prima, en draagt iets bij aan de discussie. Maar het lijkt wel of sommigen er alleen op uit zijn om iemand om de oren te kunnen slaan met een weetje in plaats van zich te verdiepen in de essentie van een stuk. Met welk doel eigenlijk? Je kwetsbaar opstellen en op zoek gaan naar de essentie, dát kan zorgen voor een boeiende discussie over een onderwerp dat bij menigeen leeft.
  De discussie op Vers Beton over Kralingen was dan misschien wel levendig, maar inhoudelijk is deze nooit van de grond gekomen en dat vinden we wel erg jammer.

 • Als een opinie wordt gebaseerd op feitelijke onjuistheden en de onderbuik dan is het logisch dat mensen daar over vallen. Dat de discussie dan daar over gaat is logisch, zeker als blijkt dat mensen die onderbuikgevoelens niet delen. Dat is niet de schuld van de reagerende mensen, maar van de schrijvers die dan gewoon wat beter hun best moeten doen om met op zijn minst wat meer overtuigende onderbuikgevoelens en feiten te komen. Een half uurtje op google en je hebt een 10 keer zo goed stuk met als gevolg een betere discussie.

  Zoals ik al eerder zei is het een nogal forse stelling die wordt gedaan die zelfs naar een stadsbreed probleem wordt getild maar de onderbouwing is gewoon veel te mager, de gelegde verbanden te simplistisch.

  PS. die blinde vlek herken ik als bewoner van het centrum niet. Ik kom vaker in Kralingen dan in Delfshaven.

 • Tom, alleen al die eerste regel uit jouw stuk (Dat veel hoogopgeleiden Rotterdam verlaten na hun studie, is de schuld van het oersaaie Kralingen, waartoe zij veroordeeld zijn.) maakt dat ik zin heb om je van onderen uit de zak te geven. Dat je dan vervolgens komt huilebalken dat het niveau van de discussie je niet aanstaat bevestigt alleen maar dat jij diegene bent die conclusies trekt op basis waarnemingen en interpretaties daarvan die je voornamelijk zelf zo ervaart.

 • Meningen en feiten
  Nogmaals: keer op keer wordt dezelfde fout gemaakt. Ook in bovenstaande reactie ga je ook gewoon door. Jouw meningen zijn geen feiten, dat is de crux, en dat zou je moeten oefenen. Het stuk wat je hebt geschreven is geen opiniestuk maar een verzameling verzinsels. En dan gaat het niet alleen over studentenaantallen. Je wilt ons niet zozeer duidelijk maken dat jij Kralingen saai/duf vindt maar je wilt poneren dat Kralingen saai/duf is. Ergens voel je waarschijnlijk aan dat je daar argumenten voor nodig hebt, argumenten die je niet kunt vinden en daarom maar gaat verzinnen. Dat is m.i. een teken van armoede, oprechte excuses dat ik het zo zeg. Maar als daar dan vervolgens doorheen wordt geprikt valt het hele verhaal in duigen en dan valt er niet meer inhoudelijk te reageren want er staat nog slechts een mening zonder argumenten. Boeiend!? Nee, niet echt.
  Maar goed, dat maakt mij eigenlijk allemaal niet uit. Sowieso denk ik niet dat ik jou uit je eigen groef krijg. Daarnaast voeg ik weinig toe aan hetgeen hier al over is geschreven.

  Wat ik dus wel zeer kwalijk vindt is dat een zogenaamde eindredactie van Vers Beton zo’n stuk laat passeren. Van beide eindredacteuren krijg ik wel een paar sneren (zie hierboven). Ok, vervolgens reageer ik dan inderdaad op de inhoud mét argumenten en dan is het plotseling hééél stil uit die hoek. Zeker van die Eeva Liukku valt mij dat tegen want als je meedraait in het debating-wereldje zou je eigenlijk beter moeten weten. Ach, waarschijnlijk vinden ze roeptoeteren daar ook helemaal ok.

 • Fijne Ed, beste kerel, even over je op-de-man/vrouw-aanvallen: ik heb je begin vorige week gemaild hierover, en je een aanbod gedaan. Want als jij het beter kan, dan bieden we daar graag ruimte voor op Vers Beton. Nooit reactie op gehad.

  Een beetje waar je deze schrijvers van beschuldigt dus: wel iets als feiten stellen, maar voorbijgaan aan de waarheid. Ach, zo blijkt maar weer: we zijn allemaal maar mensen.

  Je hebt zeker een punt als je zegt dat de eindredactie op moet letten. We hebben dit ook, naar aanleiding van jouw kritiek, intern besproken. Want er zit inderdaad een wereld van verschil tussen een mening en een waarheid, en die twee moeten idealiter correleren.

  En nogmaals, je vorm van schrijven is echt verschrikkelijk aanstootgevend en puberaal. ‘Die Eeva Liukku’, ‘zogenaamde eindredactie’, ‘ach, waarschijnlijk vinden ze’: als je vooral niet serieus genomen wilt worden, dan heb je de perfecte vorm gevonden voor je betoog.

  Hee, Ed, we mailen!

 • Beste Inge,
  Over het algemeen respecteer ik een ieders mening en personen kwetsen wil ik al helemaal niet. En dat laatste met nadruk! Ik geloof trouwens dat ik de inhoud jouw bijdrage hierboven niet helemaal snap maar dat is dan een gebrek wat aan mijn kant ligt.

  Mooi dat jullie als eindredactie mijn kritiek oppikken want dat had ik nog niet vernomen, en blijkbaar moet ik daar verschrikkelijke aanstootgevend vorm (?) van schrijven voor hanteren. Het zij zo.

  Ik ben benieuwd of de kwaliteit van jullie artikelen blijvend zal verbeteren. Ik zal het in ieder geval volgen en eventueel zal ik weer reageren. Het is absoluut zeker een extra inspanning die door jullie moet worden verricht. Ik ben mij daarvan terdege bewust en het levert soms stevige discussies op met de auteurs “been there, done that”. Maar daar voer je tenslotte ook redactie voor.

  Ik heb trouwens viavia vernomen dat jullie (mogelijk willen) samengaan/fuseren met andere blogs over Rotterdam. Misschien kan jij of Eeva daar wat meer over vertellen. Ben benieuwd.

  Geniet in ieder geval van deze mooie zondag.

 • Mooi! Blijf ons vooral volgen en ons aanspreken als het niet goed gaat. Het zou alleen fijn zijn als je daarbij niet op de persoon speelt. We lezen alles, dus de vorm hoeft niet per se altijd tegen de scheenbenen. En mailen mag ook altijd!

  En ik ben extreem benieuwd wie je verteld heeft dat we gaan fuseren. Voor mij is dat nieuw. Ik zou ook niet weten met wie. Kun je daar meer over vertellen? Mag ook per e-mail ([email protected]) als het gevoelig ligt.

 • Zal ik zeker doen! Maar ik ga beslist niet uitsluiten dat ik er soms stevig inga, ook tegen personen. Als mensen daar niet tegen kunnen, jammer dan. Mijn vizier staat open en men mag rustig ook kritiek om mijn argumenten hebben.
  Waarom ik dat zo doe? Ik krijg bijna letterlijk huiduitslag van roeptoeterrij, kletspraatjes en zogenaamde ‘meningen’ gebaseerd op onderbuikgevoelens, zonder dat in de verte ook maar één geldig argument in zicht is. Verdieping is tegenwoordig bijna een vies woord, althans zo ervaar ik dat. Dit is zeker al zo’n 10 á 12 jaar aan de gang. Ik ga daar op mijn manier tegenin. Als jullie het daar niet mee eens zijn, prima, gooi mij dan maar van jullie site af. Van mij geen klacht daarover, dat is dan jullie keuze.
  Veel kan eenvoudig worden voorkomen door goed redactiewerk en daarmee bedoel ik niets meer dan datgene wat jullie al hebben voorgenomen. Dus echt prima actie zo!!

  Ik heb niet op je mail (jouw aanbod) gereageerd omdat je buiten de publieke discussie om probeerde mijn eigen artikel over Kralingen van Uitgeweest.nl naar Vers Beton (groter bereik) over te hevelen. Dat mag je natuurlijk proberen maar…nee, aan zoiets zal ik nooit meewerken. Mijn artikel is bijna door zo’n 650 verschillende IP-adressen benaderd dus ik vind dat bereik groot zat.

  Dank voor je heldere reactie over die voorgenomen fusie! De adjunct-hoofdredacteur van Vers Beton ontkracht het gerucht bij deze. Jij bent voluit in de positie om dat te doen en dat neem ik nu dus gewoon voor waar aan. Alle discussie/correspondentie hierover is verder zinloos, want het is niet waar.

 • Ik zeg het nog één keer, dan stop ik ermee: kritiek is prima, op de man spelen is onnodig. We zijn slim genoeg om je kritiek te begrijpen als het geuit wordt zonder psychologische oorlogsvoering.

  Rest toch de vraag: waar kwam het gerucht vandaan? Als we het effectief willen ontkrachten, dan is het handig wat de bron is. Is het kameraad Hans van Vandaag & Morgen? Die schijnt weleens iemand ingefluisterd te hebben dat we samen gaan, wat ongeveer net zo aannemelijk is als dat Ajax en Feyenoord voortaan samen verder gaan onder de naam Ajanoord of Feyejax.

  Wel pakkende namen trouwens.

  (ik snap trouwens de retorica van wat je wilt doen door het zo dramatisch mogelijk aan te zetten, want wie weet als we alsnog iets anders doen! maar nee, ongeacht wie ik ben, er is op dit moment geen enkel plan voor een fusie, en zo’n plan is er ook nooit geweest.)

 • Inge,

  Als dat “op de man spelen” een probleem is dan vraag me ik me toch erg sterk af hoe dit stuk van Vincent Cardinaal over Ted Langenbach door de keuring is gekomen.

  Ergens anders las ik Vers Beton nog zoekende is, maar volgens is het wel duidelijk dat het hier vooral om de zogenaamde “intellectuele discussie” te doen is. In die wereld zien ze het als uitdaging om zaken die in eerste instantie onzinnig lijken net zo lang om te draaien tot er iets voor te zeggen valt. Geen hobby van de doorsnee reageerder op internet vermoed ik.

  Maar laten we even wel wezen, dit stuk over Kralingen is natuurlijk vooral gebaseerd op egocentrisch en simplistisch beredeneerde onzin. Aangezien we hier in Rotterdam zitten moet je dat ook gewoon zo kunnen zeggen zonder dat iemand komt zeuren dat de toon van zo’n reactie hem niet aanstaat. Kun je wel vinden dat elk standpunt er één is om fijn over te gaan zitten debatteren, maar als redactie mag je de kritiek dat iemand met veel en dure woorden verpakte onzin staat te verkopen toch ook wel aantrekken.

  Dat het hier om het hogere debat gaat en niet om de inhoud lees je ook in jullie manifest. Daarin staat: “Je – goed gefundeerde – reacties zijn daarom altijd welkom” maar langs die meetlat worden de artikelen op Vers Beton zelf niet altijd gelegd. Je eigen stuk over die fietsenstalling onder het Stationsplein is daar een goed voorbeeld van. Op z’n Rotterdam gezegd is dat gewoon een zeikstuk.

  Met een redactie van 41 man, compleet met hoofd, adjunct, eind en beeldredacteuren (eigenlijk heel ouderwets allemaal) er hooguit 10 artikelen per week uit poepen, waarvan een aantal stukken van gastredacteuren, ga je het denk ik ook niet redden in deze tijd. De meeste stukken zijn dan ook vooral geschreven puur vanuit de interesse en de mening van de schrijver en zijn daardoor niet echt informatief of interessant.

  Ik weet niet wat jullie ambitie is om er ooit nog eens een duurzaam verdienmodel aan over te houden, maar vooralsnog blijft het allemaal vooral steken in intellectueel hobbyen hier.

 • Joop, ben je van Rijnmond.nl afgetrapt en zoek je hier je heil? Kom nou eens met een eigen stuk hier op Versbeton en niet op de uitgeweest site uitgebreide reacties posten op een artikel van Versbeton. Jouw betekenis van het ‘Rotterdammer zijn’ is het vooral het onbeschoft op de man spelen, dat is bedenkelijk. Wellicht kan je een stuk schrijven over een van je passies; Rijkswaterstaat, de vliegsport of tennissen (ABN-AMRO world tennis tournament).Het mooie is zodra je het structureel niet eens bent met Versbeton die site niet perse hoeft te bezoeken.

 • Haha Tineke, classic! Ik sluit me hier volledig bij aan. Studenten zouden niet fietsen? Wat een mop. Op basis van een gesprek met zo ongeveer twaalf studenten? Reuze representatief inderdaad. Oh, en het Afrikaanderplein, als bruisend centrum van de wijk? Want daar zitten zulke goede restaurants en leuke café’s?! Ja, ik denk dat studenten het daar enorm naar hun zin zullen hebben.

  Als Erasmusstudent ben ik enorm blij met de verbouwing van de campus, en blijf ik beduidend langer hangen dan vroeger. Trouwens, is het niet tegenstrijdig om te zeggen dat er in Kralingen niks te doen is, maar vervolgens af te geven op de Erasmus dat ze de studenten uit het centrum weghouden?

  Grappig ook die foto, als je een ander perspectief had genomen had je volgens mij het Student Hotel gezien (opvallend afwezig in het stuk). Tendentieus en onzinnig artikel, wat mij betreft.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures