Ga naar de inhoud

Ahmed, toon wat lef!

Iedere maandag verschijnt er een opiniestuk van Vers Beton in gratis krant Metro. Deze week: hoofdredacteur Eeva Liukku betreurt dat Ahmed Aboutaleb zich niet persoonlijk heeft uitgesproken over de kwestie-Wilders. Zij had graag gezien dat hij, zoals bij de Wijnbar, op de bres was gesprongen.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Burgemeester Aboutaleb heeft de meest veilige positie ingenomenen ten opzichte van de “minder, minder” uitspraken van Wilders. Hij heeft zich niet uitgesproken als burgemeester. Hij is er voor álle Rotterdammers, zo schreef hij vorige week in Metro. Hij steunt hen die zich gekwetst voelen maar hij is er ook voor “diegenen die applaudisseren als zulke uitspraken worden gedaan”.
Deze neutraliteit is wat mij betreft onnodig formeel en een gemiste kans voor de burgervader van Rotterdam. Andere burgemeesters in Nederland, zoals in Nijmegen, Amsterdam en Breda spraken zich wél uit, liepen mee in een protestmars of deden zelfs aangifte.
Eerder schreef Aboutaleb een mooie brief aan de bedreigers van de eigenaresse van de Wijnbar. Daar werd hij om geroemd. Waarom kiest hij dan nu voor een formele positie? Waarschijnlijk omdat De Wijnbar geen (partij)politieke kwestie is, en de uitspraken van de leider van de PVV wel.
Toch denk ik dat veel Rotterdammers dit verschil niet zullen begrijpen. Racisme heeft namelijk niets met partijpolitiek te maken. Wat blijft hangen is: kennelijk mag hij wel zijn nek uitsteken om Marokkanen terecht te wijzen en niet om ze bij te staan.
Er speelt ook iets anders mee, wat niet altijd uitgesproken is. Omdat hij een burgemeester is met een Marokkaanse achtergrond kan men hem makkelijk verwijten dat hij zich laat meeslepen door zijn emoties. Hij zegt zijn persoonlijke emoties daarom nu “in te slikken”. Dat is een absurde gedachte. Omdat je persoonlijk bent getroffen kun je plots geen positie innemen als burgemeester? Zijn achtergrond hoort toch geen enkele rol te spelen? Het roept de vraag op of een autochtone burgemeester wel een uitspraak had gedaan.
Ik had graag gezien dat de burgemeester het lef had gehad om op te staan tegen racisme. Dat hij op de bres was gaan staan voor de inclusieve samenleving waar Rotterdam voor staat: in een havenstad zijn we allemaal aangespoeld, om nooit meer weg te gaan.

Al 12 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam