Ga naar de inhoud

Anita is terug!

David Bades kunstwerk Anita is per vandaag terug op de Westblaak. Het werk is controversieel. Toen het vorig jaar beschadigd raakte als gevolg van een auto-ongeluk gingen er zelfs stemmen op om ‘het er maar bij te laten zo’. Vers Beton vroeg drie redacteuren naar hun opvatting.

Anita van David Bade, gezien door de ogen van Evalien Lang, van IkRotterdam.
Anita van David Bade, gezien door de ogen van Evalien Lang, van IkRotterdam.

Een ode aan Anita

Als je op de Antillen bent opgegroeid dan leef je met kleur. Op de eilanden sta je op met de kleur van de zee aan je voeten en de zon boven je hoofd. Eenmaal in Nederland neem je een plek in tussen het grauwe beton en schik je je naar de bouwdrift van onze steden. Uit de combinatie van die twee uitersten is Anita geboren. Vormloos, associatief en vooral kleurrijk.
Waar veel beelden in de Rotterdamse binnenstad zich camoufleren in stadse kleuren verzet maker David Bade zich hiertegen. De plek op het Eendrachtsplein was leidend voor de vorm van de sculptuur. De voet gemaakt van een zak puin en een pallet, de restanten van de bouw.
De poëtische samenstelling van de puinzak met erotische onderlaag ontroert mij. Erotisch omdat ze de naam draagt van een vrouw, Anita. Dat zij een auto moest vangen is misschien toeval maar in het ongeluk schuilt de ware aard van dit werk. Net zoals rampspoed overvalt dit beeld je. Op de ondergrond van blauw-rood vormgegeven door 75B is ook deze dame een vraag. Anita wil gebruikt worden, zij is mijn favoriete prostituee, exotisch. Zij vraagt mij of ik wil dansen, samen over de Westblaak.
Gino van Weenen

Anita: Giving Art A Bad Name

Jaren toerde ik voor Rotterdam ByCycle en Archiguides met groepen door de stad. Ik nam Spaanse toeristen op sleeptouw, Britse journalisten, middelbare scholieren uit Venlo en clubjes Vinexvrouwen uit Woerden. Rotterdam is geen makkelijke stad om te verkopen, vooral niet aan Nederlanders. Je moet eerst busladingen vol vooroordelen over moderne architectuur, wonen in een appartement en Rotterdam-Zuid eruit slaan voordat Nederlanders het enigszins begrijpen. Als het lukt, dan begint het te dagen op de Willemskade, met uitzicht op de Wilhelminapier en de Erasmusburg. Goh, toch best leuk, zo’n moderne stad zonder trapgevels, hoorde je ze fluisteren. Op de laatste terugrit van de Willemskade naar het Centraal Station kon ik ze laten zien dat we ook nog eens een prachtige moderne kunstroute hebben. Kijk, een échte Picasso! Zelfs Vinexvrouwen uit Woerden zijn daarvan onder de indruk.
Vervolgens stonden we dan te wachten bij het stoplicht bij de Westblaak. Je kon de klok er op gelijk zetten. “Wat is dat?” vroegen ze altijd, wijzend naar Anita. “Dat is, eh, kunst,” zei ik al starend naar de grond. “Wat?” “Ja, kunst.” En toen waren we weer terug af bij alle vooroordelen over moderne kunst en de moderne stad.
Eeva Liukku

Ingeklapt sapbarretje

Ik dacht jaren dat het een ingeklapt sapbarretje was. En toevallig ook altijd gesloten op de momenten dat ik erlangs fietste. Totdat ik eens iets langer dan twee seconden mijn aandacht erop richtte. Dat was toen ik er langs liep en me verbaasde dat die sapbar echt supervaak dicht was. Zie ik daar ineens een hoofd uit een jutezak omhoog steken, met gladde, golvende blauwe haren. Dat uitsteeksel is een arm, en ze blijkt Anita te heten. Ze is op missie, de stille wereldveroveraar die geen gewag maakt van haar ambities. Ze is er niet voor de burgemeester, de filmacteurs, de minister-president, eigenlijk tout bekend Nederland. Ze staat daar voor mij en alle andere onopvallende mensen met hun eigen bescheiden levensdoelen. Ben zo blij dat je weer terug bent, Anita.
Fiona Fortuin

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Rappers, rockers, hooligans en een mannenkoor – een zinderende geschiedenis van het Zuiderpark

  • Kunst en Cultuur

  Wat hebben The Strokes, Wu-Tang Clan, The Cure, Ramones en The Smashing Pumpkins met elkaar gemeen? Allen speelden ze in het Zuiderpark. Dit stukje Rotterdam heeft enorme muzikale waarde, misschien wel meer dan mensen denken. Een voorpublicatie uit het boek ‘Rotterdam laat je horen!’

 • Westerkade werpt nieuw licht op beeld ‘For you my love ©’

  • Kunst en Cultuur

  Het grote bronzen kunstwerk For you my love © van beeldhouwer Hulya Yilmaz is eindelijk weer te zien in de openbare ruimte, op de Westerkade. Het beeld stond vanaf 2003 vlak naast de entree van Museum Boijmans Van Beuningen, maar verdween in 2019 bij de start van de renovatie van het museum.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures