Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Alexandre Furtado plaatst terzijdes bij de gebiedscommissies.

DBS februari
DBS februari

Sinds afgelopen week zijn de gebiedscommissies geïnstalleerd en aan het werk. Dit had u kunnen weten, want vorige maand tijdens de gemeenteraadsverkiezingen stond er op dat handige stembiljet ook een lijst met kandidaten die uw directe woonomgeving gaan vertegenwoordigen. Terwijl wij het hier nog met pen en papier moeten doen, heeft in India de digitale revolutie inmiddels al wel plaatsgevonden. Maar dat terzijde.
Interessant is om te zien hoe in uiterlijk opzicht de gekozen leden ook daadwerkelijk een afspiegeling lijken te zijn van het gebied dat ze gaan vertegenwoordigen. Zie bijvoorbeeld het contrast tussen Hillegersberg-Schriebroek en Charlois. Wel weer leuk om te zien dat een voormalig klasgenoot onderdeel uitmaakt van een van de veertien commissies. Maar ook dat terzijde.
Waar het om draait, is waar zij zich de komende tijd mee bezig gaan houden en hoe ik als bewoner van een deelgemeente (of moet ik nu gebied zeggen?) daarbij betrokken word. Volgens bericht van de gemeente zullen de gebiedscommissieleden met zoveel mogelijk bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties praten om te achterhalen wat er leeft in de wijk. Vervolgens zullen ze een vierjaren-gebiedsplan opstellen (dat geen vier jaren behelst, want het kan elk jaar aangepast worden als u het er niet mee eens bent). Besluiten zullen de gebiedscommissies uiteindelijk niet nemen, want dat doet opperhoofd gemeente. Maar ze kunnen er wel op los adviseren. Net nu er volgens het FD behoefte is aan minder adviseurs. Dat ook terzijde.
Daarnaast zal er in alle gebieden een pot met maar liefst 7,6 miljoen euro beschikbaar zijn voor bewonersinitiatieven. Ik vraag mij trouwens af of zo’n pot er niet altijd is geweest. Allee, een alternatieve manier dus om alsnog jouw stadsgebiedsinitiatief erdoor te krijgen. Dus kom maar op met die wildwaterbanen in de duinen van Hoek van Holland. Of zou dat gebied eigenlijk onder het waterschap vallen? Daar kunt u trouwens volgend jaar in maart ook op stemmen. Maar ook dat weer terzijde.
De eerste gebiedscommissievergaderingen zijn al eind april. Sluit u aan of uit (wat trouwens niet hoeft te betekenen dat u buitengesloten wordt)? De vraag is welke keuze het gros van de bewoners zal maken na een historisch lage opkomst bij de afgelopen verkiezingen en een nog lager opkomst voor de eerste gebiedscommissies.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Alexandre-Furtado-Melville-Damage-Playground-PMS-Mathijs-Labadie-II-003

Alexandre Furtado Melville

Alexandre (1988) Furtado Melville is autodidact art director, fotograaf, schrijver, ontwerper, curator van Gemaal op Zuid en consultant bij Studio Narrative. Hij woont op Rotterdam Zuid en heeft nog nooit een prijs gewonnen.
[email protected]

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van red mij niet
  red mij niet

  Het is echt een gemiste kans dat deze ellende niet gewoon opgeheven is.

  Deelgemeenten, en nu die impotente commissies (“Besluiten zullen de gebiedscommissies uiteindelijk niet nemen”) houden zich vooral bezig met het equivalent van in welke kleur je de voordeur mag schilderen.
  “Maar je hebt daar dan wel inspraak in, hoor! Kijk ons eens betrokken zijn bij de Burger! Dank ons!”

  Dat is hoe de politiek dichterbij de burger wil komen: Besluiten (nu: adviseren) over wat je vroeger zelf wel uit kon maken, en waar je niemand mee in de weg zat.

  Mag ik een nieuwe naam voor de gebiedscommisies voorstellen?

  Betuttelraad.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.