Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Adviseer uw gebiedscommissie!

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Alexandre Furtado plaatst terzijdes bij de gebiedscommissies.

DBS februari
DBS februari

Sinds afgelopen week zijn de gebiedscommissies geïnstalleerd en aan het werk. Dit had u kunnen weten, want vorige maand tijdens de gemeenteraadsverkiezingen stond er op dat handige stembiljet ook een lijst met kandidaten die uw directe woonomgeving gaan vertegenwoordigen. Terwijl wij het hier nog met pen en papier moeten doen, heeft in India de digitale revolutie inmiddels al wel plaatsgevonden. Maar dat terzijde.
Interessant is om te zien hoe in uiterlijk opzicht de gekozen leden ook daadwerkelijk een afspiegeling lijken te zijn van het gebied dat ze gaan vertegenwoordigen. Zie bijvoorbeeld het contrast tussen Hillegersberg-Schriebroek en Charlois. Wel weer leuk om te zien dat een voormalig klasgenoot onderdeel uitmaakt van een van de veertien commissies. Maar ook dat terzijde.
Waar het om draait, is waar zij zich de komende tijd mee bezig gaan houden en hoe ik als bewoner van een deelgemeente (of moet ik nu gebied zeggen?) daarbij betrokken word. Volgens bericht van de gemeente zullen de gebiedscommissieleden met zoveel mogelijk bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties praten om te achterhalen wat er leeft in de wijk. Vervolgens zullen ze een vierjaren-gebiedsplan opstellen (dat geen vier jaren behelst, want het kan elk jaar aangepast worden als u het er niet mee eens bent). Besluiten zullen de gebiedscommissies uiteindelijk niet nemen, want dat doet opperhoofd gemeente. Maar ze kunnen er wel op los adviseren. Net nu er volgens het FD behoefte is aan minder adviseurs. Dat ook terzijde.
Daarnaast zal er in alle gebieden een pot met maar liefst 7,6 miljoen euro beschikbaar zijn voor bewonersinitiatieven. Ik vraag mij trouwens af of zo’n pot er niet altijd is geweest. Allee, een alternatieve manier dus om alsnog jouw stadsgebiedsinitiatief erdoor te krijgen. Dus kom maar op met die wildwaterbanen in de duinen van Hoek van Holland. Of zou dat gebied eigenlijk onder het waterschap vallen? Daar kunt u trouwens volgend jaar in maart ook op stemmen. Maar ook dat weer terzijde.
De eerste gebiedscommissievergaderingen zijn al eind april. Sluit u aan of uit (wat trouwens niet hoeft te betekenen dat u buitengesloten wordt)? De vraag is welke keuze het gros van de bewoners zal maken na een historisch lage opkomst bij de afgelopen verkiezingen en een nog lager opkomst voor de eerste gebiedscommissies.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Het is echt een gemiste kans dat deze ellende niet gewoon opgeheven is.

  Deelgemeenten, en nu die impotente commissies (“Besluiten zullen de gebiedscommissies uiteindelijk niet nemen”) houden zich vooral bezig met het equivalent van in welke kleur je de voordeur mag schilderen.
  “Maar je hebt daar dan wel inspraak in, hoor! Kijk ons eens betrokken zijn bij de Burger! Dank ons!”

  Dat is hoe de politiek dichterbij de burger wil komen: Besluiten (nu: adviseren) over wat je vroeger zelf wel uit kon maken, en waar je niemand mee in de weg zat.

  Mag ik een nieuwe naam voor de gebiedscommisies voorstellen?

  Betuttelraad.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures