Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Adviseer uw gebiedscommissie!

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Alexandre Furtado plaatst terzijdes bij de gebiedscommissies.

DBS februari
DBS februari

Sinds afgelopen week zijn de gebiedscommissies geïnstalleerd en aan het werk. Dit had u kunnen weten, want vorige maand tijdens de gemeenteraadsverkiezingen stond er op dat handige stembiljet ook een lijst met kandidaten die uw directe woonomgeving gaan vertegenwoordigen. Terwijl wij het hier nog met pen en papier moeten doen, heeft in India de digitale revolutie inmiddels al wel plaatsgevonden. Maar dat terzijde.
Interessant is om te zien hoe in uiterlijk opzicht de gekozen leden ook daadwerkelijk een afspiegeling lijken te zijn van het gebied dat ze gaan vertegenwoordigen. Zie bijvoorbeeld het contrast tussen Hillegersberg-Schriebroek en Charlois. Wel weer leuk om te zien dat een voormalig klasgenoot onderdeel uitmaakt van een van de veertien commissies. Maar ook dat terzijde.
Waar het om draait, is waar zij zich de komende tijd mee bezig gaan houden en hoe ik als bewoner van een deelgemeente (of moet ik nu gebied zeggen?) daarbij betrokken word. Volgens bericht van de gemeente zullen de gebiedscommissieleden met zoveel mogelijk bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties praten om te achterhalen wat er leeft in de wijk. Vervolgens zullen ze een vierjaren-gebiedsplan opstellen (dat geen vier jaren behelst, want het kan elk jaar aangepast worden als u het er niet mee eens bent). Besluiten zullen de gebiedscommissies uiteindelijk niet nemen, want dat doet opperhoofd gemeente. Maar ze kunnen er wel op los adviseren. Net nu er volgens het FD behoefte is aan minder adviseurs. Dat ook terzijde.
Daarnaast zal er in alle gebieden een pot met maar liefst 7,6 miljoen euro beschikbaar zijn voor bewonersinitiatieven. Ik vraag mij trouwens af of zo’n pot er niet altijd is geweest. Allee, een alternatieve manier dus om alsnog jouw stadsgebiedsinitiatief erdoor te krijgen. Dus kom maar op met die wildwaterbanen in de duinen van Hoek van Holland. Of zou dat gebied eigenlijk onder het waterschap vallen? Daar kunt u trouwens volgend jaar in maart ook op stemmen. Maar ook dat weer terzijde.
De eerste gebiedscommissievergaderingen zijn al eind april. Sluit u aan of uit (wat trouwens niet hoeft te betekenen dat u buitengesloten wordt)? De vraag is welke keuze het gros van de bewoners zal maken na een historisch lage opkomst bij de afgelopen verkiezingen en een nog lager opkomst voor de eerste gebiedscommissies.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures