Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Dirk kom terug

Van de week stond de Zwart Janstraat op zijn kop vanwege de opening van de Fenerbahçe fanshop. Dirk Kuijt opende de winkel, maar moest op een gegeven vluchten via de achtertuin van de ouders van stuurvrouwe Tara. Zij breekt een lans voor Dirk, als hij ooit weer terug wilt komen naar Feyenoord.

DBS februari
DBS februari

Ik ben al tien jaar heimelijk verliefd op Dirk Kuijt. Mijn vriendinnen vonden dit gegeven dusdanig lachwekkend dat ze ooit de lelijkste foto die ze konden vinden in een weerzinwekkende zelfgemaakte lijst stopten als cadeau. Deze heb ik onlangs, nadat ik hem een decennium lang had meeverhuisd, weggedaan. Zijn afscheidsposter hangt nog altijd fier op de deur van mijn studeerkamer. Graziano Pellè is geen straf om naar te kijken, maar het gevoel dat ik krijg van Dirk zijn vrolijke twinkeloogjes is onbetaalbaar.
Maandag stond hij ineens in de achtertuin van mijn ouderlijk huis, op de Gerard Scholtenstraat. Door de massale toestroom van Fenerbahçe-fans moest hij vertrekken via de achterdeur. (Nadat hij eerst had geprobeerd om de massa voor de deur van de winkel tot bedaren te brengen, brave borst als hij is.) Wat een wereldstad is Rotterdam toch. De eerste Europese fanshop van Fenerbahçe, gewoon in het Oude Noorden. Van het interview dat hij die dag gaf aan Rijnmond kreeg ik een brok in mijn keel. “Iedereen weet dat mijn hart bij Feyenoord ligt. Hopelijk ligt in de toekomst de weg nog open. Dat ik een Feyenoordman ben en blijf, dat zal altijd zo wezen.”
Voor mij is Dirk Kuijt de belichaming van Feyenoord: doorzettingsvermogen, kracht en onvoorwaardelijke liefde. Martin van Geel mag dan wel vinden dat de deur niet altijd open blijft voor Dirk, van mij mag hij terugkomen. Anytime.
Bovendien kan hij iets wat veel politici niet lukt: een brug vormen tussen twee groepen in de samenleving die nochtans redelijk langs elkaar heen leven: Turkse en autochtone Nederlanders. Uit de volgende reactie op PowNed blijkt dat geen overbodige luxe. “Kan je nagaan hoeveel Turken hier wonen als een fanshop al rendabel lijkt te zijn. Willen we meer of minder buitenlanders? Nou, ik in ieder geval minder of liever geen één.” De toon past binnen de landelijke berichtgeving, die voornamelijk negatief was gericht op de ‘Turkse relschoppers’.
Deze Spartaan op RTV Rijnmond ziet het anders: “Wees blij dat ze voor Fenerbache zijn, de meeste allochtonen die niets met Rotterdam hebben, maar er wel wonen, zijn voor 020.” Met Dirk Kuijt in de spits krijgen we dat nieuwe stadion denk ik in no time uitverkocht. Daarom zeg ik: Dirk, kom terug! (En liever sneller dan later, als het even kan.)

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Activist Benji de Levie: “Juist Rotterdam moet zich uitspreken tegen de waanzin in Gaza”

    • Human interest

    Activist Benji de Levie zat ooit tweeëneenhalve maand in een Israëlische gevangenis. Hij maakt zich al bijna vijftig jaar hard voor de Palestijnse zaak. “Als je wegkijkt heb je een bepaalde schuld. Ik ga die niet dragen.”

  • De langzame wederopstanding van een probleemstraat

    • Misdaad

    Ooit waren het chique winkelstraten, de afgelopen decennia hadden de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk een minder goede reputatie. Tot 2019, toen Alliantie Hand in Hand startte met een make-over en 63 winkelpanden kocht om meer grip te krijgen op de straat. Vers Beton maakte de tussenstand op.

  • Fotograaf Stacii Samidin: “Ik kom niet als fotograaf, maar als persoon”

    • Human interest

    Stacii Samidin heeft zijn eerste fotoboek gepubliceerd. Met rauwe, eerlijke beelden geeft hij outsiders een stem. Hij vertelt over zijn jeugd, levenswerk en eerste fotoboek. “Mijn fotografie is een spiegel van mezelf.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Lomp, ranzig, groovy en vooral heavy death thrash en vuige death metal met een dikke punksaus eroverheen.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Wil jij jouw ervaring inzetten om ruimte voor de creatieve sector in Rotterdam mogelijk te maken? Ben jij goed met cijfers en wil je deze skills inzetten samen met een betrokken en gedreven team? Werk jij met plezier aan het voortdurend verbeteren van bedrijfsmatige processen in een kleine, maar groeiende organisatie? Dan is SKAR dè plek voor jou! 

  • Bekijk alle vacatures