Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Dirk kom terug

Van de week stond de Zwart Janstraat op zijn kop vanwege de opening van de Fenerbahçe fanshop. Dirk Kuijt opende de winkel, maar moest op een gegeven vluchten via de achtertuin van de ouders van stuurvrouwe Tara. Zij breekt een lans voor Dirk, als hij ooit weer terug wilt komen naar Feyenoord.

DBS februari
DBS februari

Ik ben al tien jaar heimelijk verliefd op Dirk Kuijt. Mijn vriendinnen vonden dit gegeven dusdanig lachwekkend dat ze ooit de lelijkste foto die ze konden vinden in een weerzinwekkende zelfgemaakte lijst stopten als cadeau. Deze heb ik onlangs, nadat ik hem een decennium lang had meeverhuisd, weggedaan. Zijn afscheidsposter hangt nog altijd fier op de deur van mijn studeerkamer. Graziano Pellè is geen straf om naar te kijken, maar het gevoel dat ik krijg van Dirk zijn vrolijke twinkeloogjes is onbetaalbaar.
Maandag stond hij ineens in de achtertuin van mijn ouderlijk huis, op de Gerard Scholtenstraat. Door de massale toestroom van Fenerbahçe-fans moest hij vertrekken via de achterdeur. (Nadat hij eerst had geprobeerd om de massa voor de deur van de winkel tot bedaren te brengen, brave borst als hij is.) Wat een wereldstad is Rotterdam toch. De eerste Europese fanshop van Fenerbahçe, gewoon in het Oude Noorden. Van het interview dat hij die dag gaf aan Rijnmond kreeg ik een brok in mijn keel. “Iedereen weet dat mijn hart bij Feyenoord ligt. Hopelijk ligt in de toekomst de weg nog open. Dat ik een Feyenoordman ben en blijf, dat zal altijd zo wezen.”
Voor mij is Dirk Kuijt de belichaming van Feyenoord: doorzettingsvermogen, kracht en onvoorwaardelijke liefde. Martin van Geel mag dan wel vinden dat de deur niet altijd open blijft voor Dirk, van mij mag hij terugkomen. Anytime.
Bovendien kan hij iets wat veel politici niet lukt: een brug vormen tussen twee groepen in de samenleving die nochtans redelijk langs elkaar heen leven: Turkse en autochtone Nederlanders. Uit de volgende reactie op PowNed blijkt dat geen overbodige luxe. “Kan je nagaan hoeveel Turken hier wonen als een fanshop al rendabel lijkt te zijn. Willen we meer of minder buitenlanders? Nou, ik in ieder geval minder of liever geen één.” De toon past binnen de landelijke berichtgeving, die voornamelijk negatief was gericht op de ‘Turkse relschoppers’.
Deze Spartaan op RTV Rijnmond ziet het anders: “Wees blij dat ze voor Fenerbache zijn, de meeste allochtonen die niets met Rotterdam hebben, maar er wel wonen, zijn voor 020.” Met Dirk Kuijt in de spits krijgen we dat nieuwe stadion denk ik in no time uitverkocht. Daarom zeg ik: Dirk, kom terug! (En liever sneller dan later, als het even kan.)

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Voedselbossen als oplossing voor de landbouwcrisis

  • Stadsecologie

  Voedselbossen. Je hoort steeds vaker over deze eetbare oases waar de natuur haar gang gaat en een zelfstandig ecosysteem wordt. Waar de één een verwilderde tuin ziet en de ander al gruwt bij een overwoekerd tuinpad, ziet Coöperatie Ondergrond kansen. “Voedselbossen vereisen een andere manier van eten en denken. En geduld.”

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures