Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Doe mij maar een hangmat in het Schouwburgpark

De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurvrouwe Katinka Buters steunt de initiatiefnemers voor een Schouwburgpark. Want het huidige plein is een lachertje. Het mag volgens haar niet eens een plein heten.

DBS februari
DBS februari

Het Schouwburgplein heeft stof doen opwaaien. Normaal zorgt het plein met nat weer slechts voor wat gladde reuring: mensen gaan er finaal op hun plaat. Dit keer echter is er een nieuwe impuls. Sinds begin april manifesteren zich via Facebook twee Rotterdammers, Joris de Longh en Arjan Verschoor, respectievelijk beeldend kunstenaar en projectmanager, om het nu vaak lege plein te veranderen in een aangename groene oase.
Laat het eens bezinken. Want misschien is het niet zo’n slecht idee. We hebben in het centrum weinig oude bomen, vanwege het bombardement (of, meer nog misschien, vanwege het nooit meer terugplaatsen). Het stedelijk refrein van ‘staal, glas en beton’ kennen wij maar al te goed. Een mooie combinatie hoor, maar een beetje afwisseling mag ook wel.
De term ‘plein’ blijkt geen beschermde titel te zijn in Rotterdam. In Barcelona, Rome, Parijs zijn de pleinen groot, met rondom een colonnade voor schaduw. Een fontein of een boom, een bankje. Het gaat vanzelf leven. Hier noemen we zelfs een kruising of een rotonde een plein, zoals het Hofplein en Oostplein. En ook het Schouwburgplein. Het heet wel een ‘plein’, maar valt het werkelijk onder de definitie?

Al 5 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam