De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurvrouwe Katinka Buters steunt de initiatiefnemers voor een Schouwburgpark. Want het huidige plein is een lachertje. Het mag volgens haar niet eens een plein heten.
Het Schouwburgplein heeft stof doen opwaaien. Normaal zorgt het plein met nat weer slechts voor wat gladde reuring: mensen gaan er finaal op hun plaat. Dit keer echter is er een nieuwe impuls. Sinds begin april manifesteren zich via Facebook twee Rotterdammers, Joris de Longh en Arjan Verschoor, respectievelijk beeldend kunstenaar en projectmanager, om het nu vaak lege plein te veranderen in een aangename groene oase.
Laat het eens bezinken. Want misschien is het niet zo’n slecht idee. We hebben in het centrum weinig oude bomen, vanwege het bombardement (of, meer nog misschien, vanwege het nooit meer terugplaatsen). Het stedelijk refrein van ‘staal, glas en beton’ kennen wij maar al te goed. Een mooie combinatie hoor, maar een beetje afwisseling mag ook wel.
De term ‘plein’ blijkt geen beschermde titel te zijn in Rotterdam. In Barcelona, Rome, Parijs zijn de pleinen groot, met rondom een colonnade voor schaduw. Een fontein of een boom, een bankje. Het gaat vanzelf leven. Hier noemen we zelfs een kruising of een rotonde een plein, zoals het Hofplein en Oostplein. En ook het Schouwburgplein. Het heet wel een ‘plein’, maar valt het werkelijk onder de definitie?
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek
Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.
Al 5 reacties — discussieer mee!
Een niet-onsympathiek initiatief. Maar de vraag is of het zou kunnen. Er zit een parkeergarage onder het plein en dat maakt het planten van bomen, en misschien ook van gras, lastig. Het opstapje, dat de heren willen verwijderen, heeft volgens mij ook met die parkeergarage te maken.
Verder: een fontein is er al. Soms. Een bedriegertjesfontein die er altijd is, da’s een beetje tegenstrijdig.
Het heuveltje, de banken en de boardwalk, alles van hout eigenlijk, zou ik ook niet willen missen. Het minst geslaagd vind ik het rubber en het groenige vlak met de tatoeages bij Pathe; als dat gras zou kunnen worden, graag.
En die hangmatten: goed idee!
Het zou vooral wat meer regenbestendig mogen zijn.
Ik steun elk plan van Katinka Buters van harte! Eindelijk een eind aan dat gezeur over dat zwakke dak van die parkeergarage. Een wereldstad met een zwak plein, het zou niet moeten mogen. Een krachtige stad behoeft sterke pleinen met weerbarstige parkeergaragedaken. We leven toch niet in een ontwikkelingsland?
En doe die bioscoop ook van het plein. als je dan toch bezig bent.
Architecten kennende zal er wel een afkoopsom voor ‘hun’ intellectuele eigendom moeten komen. Vraag me af of dat ongetwijfeld onmalse bedrag in de begroting is opgenomen.
Visionair of influencer? Anno 2021/2022 gaan we het gewoon doen zoals je voorstelt: https://openrotterdam.nl/schouwburgplein-moet-duurzamer-fietsvriendelijker-en-multicultureler-worden/