Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurvrouwe Katinka Buters steunt de initiatiefnemers voor een Schouwburgpark. Want het huidige plein is een lachertje. Het mag volgens haar niet eens een plein heten.

DBS februari
DBS februari

Het Schouwburgplein heeft stof doen opwaaien. Normaal zorgt het plein met nat weer slechts voor wat gladde reuring: mensen gaan er finaal op hun plaat. Dit keer echter is er een nieuwe impuls. Sinds begin april manifesteren zich via Facebook twee Rotterdammers, Joris de Longh en Arjan Verschoor, respectievelijk beeldend kunstenaar en projectmanager, om het nu vaak lege plein te veranderen in een aangename groene oase.
Laat het eens bezinken. Want misschien is het niet zo’n slecht idee. We hebben in het centrum weinig oude bomen, vanwege het bombardement (of, meer nog misschien, vanwege het nooit meer terugplaatsen). Het stedelijk refrein van ‘staal, glas en beton’ kennen wij maar al te goed. Een mooie combinatie hoor, maar een beetje afwisseling mag ook wel.
De term ‘plein’ blijkt geen beschermde titel te zijn in Rotterdam. In Barcelona, Rome, Parijs zijn de pleinen groot, met rondom een colonnade voor schaduw. Een fontein of een boom, een bankje. Het gaat vanzelf leven. Hier noemen we zelfs een kruising of een rotonde een plein, zoals het Hofplein en Oostplein. En ook het Schouwburgplein. Het heet wel een ‘plein’, maar valt het werkelijk onder de definitie?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Katinka Buters

Katinka Buters

Profiel-pagina