Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Doe mij maar een hangmat in het Schouwburgpark

De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurvrouwe Katinka Buters steunt de initiatiefnemers voor een Schouwburgpark. Want het huidige plein is een lachertje. Het mag volgens haar niet eens een plein heten.

DBS februari
DBS februari

Het Schouwburgplein heeft stof doen opwaaien. Normaal zorgt het plein met nat weer slechts voor wat gladde reuring: mensen gaan er finaal op hun plaat. Dit keer echter is er een nieuwe impuls. Sinds begin april manifesteren zich via Facebook twee Rotterdammers, Joris de Longh en Arjan Verschoor, respectievelijk beeldend kunstenaar en projectmanager, om het nu vaak lege plein te veranderen in een aangename groene oase.
Laat het eens bezinken. Want misschien is het niet zo’n slecht idee. We hebben in het centrum weinig oude bomen, vanwege het bombardement (of, meer nog misschien, vanwege het nooit meer terugplaatsen). Het stedelijk refrein van ‘staal, glas en beton’ kennen wij maar al te goed. Een mooie combinatie hoor, maar een beetje afwisseling mag ook wel.
De term ‘plein’ blijkt geen beschermde titel te zijn in Rotterdam. In Barcelona, Rome, Parijs zijn de pleinen groot, met rondom een colonnade voor schaduw. Een fontein of een boom, een bankje. Het gaat vanzelf leven. Hier noemen we zelfs een kruising of een rotonde een plein, zoals het Hofplein en Oostplein. En ook het Schouwburgplein. Het heet wel een ‘plein’, maar valt het werkelijk onder de definitie?

Al 5 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam