Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Nieuw is dus niet altijd beter

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Bart van der Zande betoogt dat de herontwikkeling van De Kuip de stad meer oplevert dan een gaaf opgeknapt voetbalstadion.

DBS februari
DBS februari

Als Rotterdammer word ik enthousiast van de toekomst. De keren dat ik de stad heb staan promoten met een gebouw dat er nog niet stond, een winkel die er nog niet was of een evenement dat zijn eerste editie nog moest beleven, zijn al lang niet meer op twee handen te tellen. In mijn ervaring was nieuw altijd beter en klonken argumenten uit de toekomst altijd harder door. Het is ook zeker niet toevallig dat we de afgelopen tijd de internationale media haalden met gebouwen die nog maar net of zelfs helemaal niet af zijn.
We zijn nou eenmaal een wederopbouw stad, correctie, een opbouwstad. Want vier dagen na het bombardement is ervoor gekozen om niet alles weder op te bouwen, maar te gaan voor helemaal nieuw. Deze ene keuze lijkt diep in ons DNA te zijn gaan zitten, aangezien de stad sindsdien zonder al teveel protest en in een razend tempo nieuw heeft gebouwd, jong en oud heeft gesloopt en weer door is gegaan met nog meer nieuwbouw. Want nieuw is altijd beter.
Daar lijkt nu een einde aan te komen. Gyz la Rivière liep voorop in zijn queeste tegen de eeuwige stadsvernieuwing en leerde ons dat niet alleen de fascisten maar (juist) ook de modernisten en de stadsvernieuwers de stad hebben vernietigd. En hoewel La Rivière mij zeer aansprak, was het voor mij nog vooral inspiratie. Het keerpunt kwam dit jaar pas, toen De Kuip werd gered.
Als Feyenoord-fan voel je je nauw verbonden met De Kuip. Toch hoorde ik lange tijd bij de mensen die voor nieuwbouw gingen. Want nieuw is altijd beter, en als Feyenoord-fan wilde ik toch vooral het beste voor de club. Ook de directie en bouwconcern Volker Wessels leken te leunen op de Rotterdamse vernieuwingsdrift met hun plannen voor een geheel nieuw stadion. Een kritische houding van het nostalgische deel van de fans hadden ze nog wel verwacht, maar dat een serieuze tegenbeweging zoals Red de Kuip zou opkomen, was toch wel wat anders. Een beweging die zowaar een zeer serieus alternatief wist te bieden, met als uitgangspunt de herontwikkeling van het oude.
Inmiddels gaat de nieuwbouw niet meer door en wordt er gekozen tussen twee plannen die, voor een aanzienlijk lager bedrag, voortbouwen op het oude. Met vernieuwende ambities en innovatieve oplossingen. De als protestbeweging gestarte Red de Kuip staat nu, inmiddels gesteund door Besix, in de ‘finale’ tegenover BAM. Beiden met een mooi plan. Of het plan van Red de Kuip nou wint of niet, het is voor mij ook het toonbeeld geworden van een nieuw bewustzijn in Rotterdam. En hoewel ik me nog steeds blind kan staren op de toekomst van onze stad, begint mijn respect voor het verleden te groeien.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Boijmans: er zijn nog genoeg hordes te nemen

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Ervan uitgaande dat het Boijmans in 2030 weer opengaat, is de verbouwing nu grofweg halverwege. Voor het eerst sinds het museum vijf jaar geleden de deuren sloot, ligt er een plan met een deugdelijke doorrekening. Tussen gemeente, museumdirectie en Mecanoo is, na veel gesteggel, de kou weer uit de lucht. Waar komt dat nieuwe optimisme vandaan?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • NOFX stoeit regelmatig met ska, maar wat als Fat Mike & co. daadwerkelijk een skapunkband zouden zijn? Dan kom je ongeveer uit bij P.O. Box. Met een strak koppel blazers krijgt het luchtkoper vrij baan in de uplifting songs van dit Franse zestal.

    Venue: Roodkapje
    Datum:
  • Met het ontbreken van het Baroegpand organiseren we DDD dit jaar in afgeslankte vorm. Dit doen we in het kleine maar reuzegezellige Soundville dat op een steenworp afstand van Baroeg ligt. Bij deze mini-editie ligt de nadruk op één van onze kernwaardes, namelijk opkomende Nederlandse doom bands een podium bieden. En we hebben drie fantastische acts voor je in petto.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam