Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Nieuw is dus niet altijd beter

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Bart van der Zande betoogt dat de herontwikkeling van De Kuip de stad meer oplevert dan een gaaf opgeknapt voetbalstadion.

DBS februari
DBS februari

Als Rotterdammer word ik enthousiast van de toekomst. De keren dat ik de stad heb staan promoten met een gebouw dat er nog niet stond, een winkel die er nog niet was of een evenement dat zijn eerste editie nog moest beleven, zijn al lang niet meer op twee handen te tellen. In mijn ervaring was nieuw altijd beter en klonken argumenten uit de toekomst altijd harder door. Het is ook zeker niet toevallig dat we de afgelopen tijd de internationale media haalden met gebouwen die nog maar net of zelfs helemaal niet af zijn.
We zijn nou eenmaal een wederopbouw stad, correctie, een opbouwstad. Want vier dagen na het bombardement is ervoor gekozen om niet alles weder op te bouwen, maar te gaan voor helemaal nieuw. Deze ene keuze lijkt diep in ons DNA te zijn gaan zitten, aangezien de stad sindsdien zonder al teveel protest en in een razend tempo nieuw heeft gebouwd, jong en oud heeft gesloopt en weer door is gegaan met nog meer nieuwbouw. Want nieuw is altijd beter.
Daar lijkt nu een einde aan te komen. Gyz la Rivière liep voorop in zijn queeste tegen de eeuwige stadsvernieuwing en leerde ons dat niet alleen de fascisten maar (juist) ook de modernisten en de stadsvernieuwers de stad hebben vernietigd. En hoewel La Rivière mij zeer aansprak, was het voor mij nog vooral inspiratie. Het keerpunt kwam dit jaar pas, toen De Kuip werd gered.
Als Feyenoord-fan voel je je nauw verbonden met De Kuip. Toch hoorde ik lange tijd bij de mensen die voor nieuwbouw gingen. Want nieuw is altijd beter, en als Feyenoord-fan wilde ik toch vooral het beste voor de club. Ook de directie en bouwconcern Volker Wessels leken te leunen op de Rotterdamse vernieuwingsdrift met hun plannen voor een geheel nieuw stadion. Een kritische houding van het nostalgische deel van de fans hadden ze nog wel verwacht, maar dat een serieuze tegenbeweging zoals Red de Kuip zou opkomen, was toch wel wat anders. Een beweging die zowaar een zeer serieus alternatief wist te bieden, met als uitgangspunt de herontwikkeling van het oude.
Inmiddels gaat de nieuwbouw niet meer door en wordt er gekozen tussen twee plannen die, voor een aanzienlijk lager bedrag, voortbouwen op het oude. Met vernieuwende ambities en innovatieve oplossingen. De als protestbeweging gestarte Red de Kuip staat nu, inmiddels gesteund door Besix, in de ‘finale’ tegenover BAM. Beiden met een mooi plan. Of het plan van Red de Kuip nou wint of niet, het is voor mij ook het toonbeeld geworden van een nieuw bewustzijn in Rotterdam. En hoewel ik me nog steeds blind kan staren op de toekomst van onze stad, begint mijn respect voor het verleden te groeien.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Zijn de ontwikkelingen rondom het Hofplein het begin van de groene transformatie van het centrum?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Worden met grootschalige bouwprojecten als de woontorens Rotta Nova en Treehouse alle laatste beetjes groen uit het centrum opgeofferd, vraagt centrumbewoner Arlette van den Berg zich af. Ze wandelde mee met Parfum de GroenGroen, dat laat zien dat natuur juist onderdeel is van de veranderende stad.

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Opening exhibition Spiritual Disobedience #1:
    Al Falak Al Majdoub: On wandering machines and song-maps of (no)return
    [الفلك المجذوب: رسائل في المَكِينَات الهائِمة وخرائط الـاـعودة الناغِمة] by AZ OOR.
    Curated by Yusser al Obaidi and Leana Boven

    Venue: Gemaal op Zuid
    Datum:
  • Energie van Rotterdam organiseert 𝑫𝒆 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒕𝒐𝒆𝒌𝒐𝒎𝒔𝒕, een inspirerende én gezellige bijeenkomst voor iedereen die zich graag inzet voor een duurzame en eerlijke toekomst. Dit doen we samen met om | nieuwe energie, Energiecoöperatie Regio Rijnmond (ECRR) en de Rotterdamse energiecoöperaties!  

    Venue: Het Industriegebouw
    Datum:
  • Hard voor kanker is een hard techno evenement dat wij organiseren voor het goede doel: De Roparun.

    Venue: Now & Wow club
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2025. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Volg je de lokale politiek, heb je enige journalistieke ervaring en een vlotte pen? Vers Beton is op zoek naar een freelance redacteur die over lokale politiek wil schrijven.

  • Met veel plezier duiken we elke keer een nieuwe wereld in. Altijd met het doel: onderscheidende communicatie realiseren. We werken met een klein team van specialisten in onze eigen studio in het langste monument van Nederland: de Hofbogen.

  • Bekijk alle vacatures