Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Nieuw is dus niet altijd beter

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Bart van der Zande betoogt dat de herontwikkeling van De Kuip de stad meer oplevert dan een gaaf opgeknapt voetbalstadion.

DBS februari
DBS februari

Als Rotterdammer word ik enthousiast van de toekomst. De keren dat ik de stad heb staan promoten met een gebouw dat er nog niet stond, een winkel die er nog niet was of een evenement dat zijn eerste editie nog moest beleven, zijn al lang niet meer op twee handen te tellen. In mijn ervaring was nieuw altijd beter en klonken argumenten uit de toekomst altijd harder door. Het is ook zeker niet toevallig dat we de afgelopen tijd de internationale media haalden met gebouwen die nog maar net of zelfs helemaal niet af zijn.
We zijn nou eenmaal een wederopbouw stad, correctie, een opbouwstad. Want vier dagen na het bombardement is ervoor gekozen om niet alles weder op te bouwen, maar te gaan voor helemaal nieuw. Deze ene keuze lijkt diep in ons DNA te zijn gaan zitten, aangezien de stad sindsdien zonder al teveel protest en in een razend tempo nieuw heeft gebouwd, jong en oud heeft gesloopt en weer door is gegaan met nog meer nieuwbouw. Want nieuw is altijd beter.
Daar lijkt nu een einde aan te komen. Gyz la Rivière liep voorop in zijn queeste tegen de eeuwige stadsvernieuwing en leerde ons dat niet alleen de fascisten maar (juist) ook de modernisten en de stadsvernieuwers de stad hebben vernietigd. En hoewel La Rivière mij zeer aansprak, was het voor mij nog vooral inspiratie. Het keerpunt kwam dit jaar pas, toen De Kuip werd gered.
Als Feyenoord-fan voel je je nauw verbonden met De Kuip. Toch hoorde ik lange tijd bij de mensen die voor nieuwbouw gingen. Want nieuw is altijd beter, en als Feyenoord-fan wilde ik toch vooral het beste voor de club. Ook de directie en bouwconcern Volker Wessels leken te leunen op de Rotterdamse vernieuwingsdrift met hun plannen voor een geheel nieuw stadion. Een kritische houding van het nostalgische deel van de fans hadden ze nog wel verwacht, maar dat een serieuze tegenbeweging zoals Red de Kuip zou opkomen, was toch wel wat anders. Een beweging die zowaar een zeer serieus alternatief wist te bieden, met als uitgangspunt de herontwikkeling van het oude.
Inmiddels gaat de nieuwbouw niet meer door en wordt er gekozen tussen twee plannen die, voor een aanzienlijk lager bedrag, voortbouwen op het oude. Met vernieuwende ambities en innovatieve oplossingen. De als protestbeweging gestarte Red de Kuip staat nu, inmiddels gesteund door Besix, in de ‘finale’ tegenover BAM. Beiden met een mooi plan. Of het plan van Red de Kuip nou wint of niet, het is voor mij ook het toonbeeld geworden van een nieuw bewustzijn in Rotterdam. En hoewel ik me nog steeds blind kan staren op de toekomst van onze stad, begint mijn respect voor het verleden te groeien.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures