Ga naar de inhoud

Eerst de taalwet, dan de hygiënewet?

Iedere maandag verschijnt er een opiniestuk van Vers Beton in gratis krant Metro. Ook op Tweede Paasdag. Deze week maakt Dore van Duivenbode zich zorgen over het hellend vlak genaamd de Bijstand. Dat er eisen worden gesteld is te begrijpen, maar volgens Van Duivenbode begint men onderhand te tornen aan de waardigheid van mensen.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

“Mevrouw, bent u zover?” Stilte. “Oké, dan kom ik nu binnen.” Het gordijn wordt opzij geschoven. Daar staat ze, moeder van drie. Naakt. Ze zegt niets. Hoeft ook niet, dat examen heeft zij gisteren al afgelegd. Bij ‘kofschip’ ging het mis. “Wilt u uw mond openen?” De man buigt voorover en ruikt. “Ja hoor, prima. En de armen, kunt u die omhoog doen?” Zijn neusvleugels trillen. Hij noteert een kruis op zijn clipboard, knikt en trekt het gordijn weer achter zich dicht. Verhit en bezweet van de schaamte graait zij haar spullen bij elkaar en loopt zij het Werkplein uit, Delfshaven in.
De hygiënetest. Wordt het in 2017, net na de verkiezingen, een vereiste om te verifiëren of bijstandsgerechtigden hygiënisch genoeg zijn om met toekomstige collega’s in één ruimte te verkeren? Het zou mij niet verbazen. Nu al diende staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) het wetsvoorstel ‘Geen Nederlands, geen bijstand’ in. Spreek je binnen een jaar geen Nederlands, dan wordt je gekort op de bijstandsuitkering. Mogelijk zelfs tot honderd procent. Ook in Rotterdam. De taal leren kan hier één van de afspraken zijn die bijstandsgerechtigden met de werkconsulent maken om aan het werk te gaan. Afspraken negeren betekent sowieso korting.
Dit alles ongeacht de persoon die jij bent. Het gaat niet om jouw leven. Het sociale vangnet zoals de bijstand is een belangrijk recht. Net als het naar eigen inzicht invullen van het privéleven. Onze economie is blijkbaar zodanig in gevaar dat hieraan gesjord mag worden. Een levensstandaard hoog genoeg voor gezondheid wordt kostbaar. Niet alleen voor de staat, ook voor jou. Gevlucht naar Nederland, waar het je niet lukt zowel de kinderen op te voeden als te werken. Je zult jouw zelfbeschikking er voor op moeten geven. Om maar niet over de richel van het bestaansminimum te geraken. Je balanceert op het randje.
In 2017 de hygiënetest. Ik zie het gebeuren. Ben je schoon genoeg? Dan wacht die gouden pot onderaan de regenboog; een baan speciaal voor jou.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Het Wereldmuseum Rotterdam zoekt een Brandmanager voor 36 uur per week. Als ervaren marketeer ben je samen met collega brandmanagers verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie van tentoonstellingen en publieksprogramma’s.

  • Bekijk alle vacatures