Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Iedere maandag verschijnt er een opiniestuk van Vers Beton in gratis krant Metro. Ook op Tweede Paasdag. Deze week maakt Dore van Duivenbode zich zorgen over het hellend vlak genaamd de Bijstand. Dat er eisen worden gesteld is te begrijpen, maar volgens Van Duivenbode begint men onderhand te tornen aan de waardigheid van mensen.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

“Mevrouw, bent u zover?” Stilte. “Oké, dan kom ik nu binnen.” Het gordijn wordt opzij geschoven. Daar staat ze, moeder van drie. Naakt. Ze zegt niets. Hoeft ook niet, dat examen heeft zij gisteren al afgelegd. Bij ‘kofschip’ ging het mis. “Wilt u uw mond openen?” De man buigt voorover en ruikt. “Ja hoor, prima. En de armen, kunt u die omhoog doen?” Zijn neusvleugels trillen. Hij noteert een kruis op zijn clipboard, knikt en trekt het gordijn weer achter zich dicht. Verhit en bezweet van de schaamte graait zij haar spullen bij elkaar en loopt zij het Werkplein uit, Delfshaven in.
De hygiënetest. Wordt het in 2017, net na de verkiezingen, een vereiste om te verifiëren of bijstandsgerechtigden hygiënisch genoeg zijn om met toekomstige collega’s in één ruimte te verkeren? Het zou mij niet verbazen. Nu al diende staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) het wetsvoorstel ‘Geen Nederlands, geen bijstand’ in. Spreek je binnen een jaar geen Nederlands, dan wordt je gekort op de bijstandsuitkering. Mogelijk zelfs tot honderd procent. Ook in Rotterdam. De taal leren kan hier één van de afspraken zijn die bijstandsgerechtigden met de werkconsulent maken om aan het werk te gaan. Afspraken negeren betekent sowieso korting.
Dit alles ongeacht de persoon die jij bent. Het gaat niet om jouw leven. Het sociale vangnet zoals de bijstand is een belangrijk recht. Net als het naar eigen inzicht invullen van het privéleven. Onze economie is blijkbaar zodanig in gevaar dat hieraan gesjord mag worden. Een levensstandaard hoog genoeg voor gezondheid wordt kostbaar. Niet alleen voor de staat, ook voor jou. Gevlucht naar Nederland, waar het je niet lukt zowel de kinderen op te voeden als te werken. Je zult jouw zelfbeschikking er voor op moeten geven. Om maar niet over de richel van het bestaansminimum te geraken. Je balanceert op het randje.
In 2017 de hygiënetest. Ik zie het gebeuren. Ben je schoon genoeg? Dan wacht die gouden pot onderaan de regenboog; een baan speciaal voor jou.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode (1985) is freelance journalist voor print media, online en voor televisie.
Zij maakt portretten, reportages en documentaires voor onder meer NRC, Vrij Nederland, VPRO, IFFR en RTV Rijnmond.

Profiel-pagina