Ga naar de inhoud

"Er is maar één Jansen"

Vers Beton werkt samen met Anders Nog Iets?, een project over Rotterdamse ondernemers die de stad verrijken met hun passie en hun ambacht. Deze editie: Meubelstoffeerderij Jansen overleefde de opkomst van Ikea en meubelboulevard. Het familiebedrijf uit Hillegersberg restaureert al meubels sinds 1930.

Meubelstoffeerder Rob Jansen
Meubelstoffeerder Rob Jansen

De meubelstoffeerderij aan de Straatweg in Hillegersberg is een begrip. Al is het alleen maar om de intrigerende leus ‘Er is maar één Jansen, ook úw stoffeerder’, die zowel op het bedrijfspand als op het busje ervoor prijkt. Vakman Rob (63) heeft de zaak van zijn vader voortgezet. De oprichter én bedenker van de reclameslogan voorzag al vóór de oorlog meubels van een nieuw uiterlijk.
Achter de wervende tekst gaat een zaak van 150 vierkante meter schuil. In de grote, wat chaotisch ogende ruimte staat het vol met stalen en rollen stof, vulmateriaal en veringen. In het midden verricht Rob zijn ambachtelijke handwerk: meubilair herstellen, opnieuw bekleden en soms een likje beits. Met als hulpmiddelen onder meer een set gereedschap, een nietmachine en een naaitafel.
Meubelstoffeerderij Jansen
Meubelstoffeerderij Jansen

Stoffeerder Jansen ‘klapt’ zijn bril in tweeën, die heeft hij op bij de arbeid. Het bijzondere exemplaar (bijeen te houden op de neus door magnetische werking) is beter bestand tegen ongelukjes dan een normale bril. Met een grijns: “Ik ben niet zo sterk met brilletjes. Vroeger ging er nog wel eens eentje stuk als ik die weg legde.”

Mond-tot-mond reclame

Jansen senior begon de zaak in 1930 in de nabijgelegen Philips Willemstraat. Na enkele verhuizingen zit de meubelstoffeerderij nu op de Straatweg. Een plek die de aandacht trekt. Rob: “Veel passerende mensen, ook in de tram, zien mijn zaak. Maar de meeste klanten heb ik van recommandatie, mond-tot-mondreclame. Behalve uit de buurt ook uit de B-dorpen, Alexanderpolder en Ommoord. Ik heb vooral particuliere klanten, niet alleen ouderen maar ook dertigers.”
Rob Jansen heeft nog genoeg te doen, misschien ook wel omdat hij een uitstervend ras is. „Vroeger zaten er ook veel stoffeerders in Crooswijk of het Oude Noorden, nu niet meer. Ik ben op mijn vijftiende bij mijn vader begonnen, kijken of het wat voor me was. Ik vond het leuk. Elke week is het wat anders, andere stoelen of banken. Dus niet zoals bij een meubelmaker als Gispen heel veel zelfde modellen. Maandag ga ik meestal op bezoek voor het halen, vrijdag is het dan klaar.”
Rob levert maatwerk, dat maakt zijn arbeid volgens hem zo mooi. Op zijn advies kan de klant bijvoorbeeld kiezen tussen een verend zitkussen of een hard zitvlak. Bij zijn rondje op maandag neemt hij stalen met stoffen mee. „Nu is velours met fantasiemotief bijvoorbeeld populair.”

‘Als de romp maar goed is’

De ambachtsman is net wat verweerde barkrukken en een in slechte staat verkerende bruinlederen, ooit sierlijke Lodewijk fauteuil onder handen aan het nemen. „Het leuke is vooral dat je meubels zó weghaalt (en hij wijst op de krukken en de oude stoel) en ze als nieuw terug brengt.” Vooral de fauteuil lijkt een lastige klus. Jansen: “Als de romp maar goed is. Daar valt in dit geval wel wat van te maken.”
Jansen ondervindt weinig hinder van de tijdsgeest, waarin veel goederen een hoge omloopsnelheid kennen. “Als mensen bijvoorbeeld een eethoek hebben die ze bevalt en er is één stoel kapot, dan vinden ze het vaak zonde alles te veranderen. Dan schakelen ze mij in.” Hij wijst ook op het sentiment, de nostalgie die vaak aan meubilair kan kleven. Mensen die daarom geen afstand kunnen doen van hun bank of stoel kloppen ook bij Jansen aan.
De meubelstoffeerder werkt in zijn eentje sinds zijn broer én compagnon in 1991 overleed. Met zijn tweeën hadden ze de zaak van pa overgenomen. Rob vindt de eenzame arbeid niet vervelend. “Ik kan goed alleen werken. Zo heb ik ook nooit de radio aanstaan. Ik ben hier eigenlijk de directeur maar ook de werkster die alles moet opruimen. Alleen voor het sjouwen heb ik hulp nodig.”
Anders nog iets? logo_andersnogiets11 Vers Beton werkt samen met Anders nog iets?, een project van
Annemarie Mosterd over ondernemers die de stad verrijken met hun passie en hun ambacht. Als consument betuigen wij vaak de liefde voor de buurtwinkel of ondernemer, maar met de voeten óf de wielen kiezen we vaak anders. Op www.andersnogiets010.nl worden de markante, sociaal betrokken ondernemers die er nog zijn, in het daglicht gezet. Volg ze ook via Facebook
.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures