Ga naar de inhoud

Isabel leeft zonder geld

Nul euro heeft Isabel Rupschus (28) te besteden komend jaar. En dat vindt ze helemaal niet erg. Twaalf maanden gaat de jonge ondernemer rondkomen van de Dam. Een uitdaging, heet dat in een understatement. Vers Beton volgt Isabel in haar euroloze bestaan.

Isabel Rupschus
Isabel Rupschus

 
“Eigenlijk was ik best een verwende student”, zegt Isabel. “Tijdens mijn studie commerciële economie betaalden mijn ouders mijn appartement, mijn telefoonrekening en mijn benzine. Ze gaven me een toelage van 800 euro, daarnaast leende ik maximaal bij en had ik talloze bijbaantjes. Al met al had ik destijds netto 2500 euro te besteden en toch kwam ik altijd geld tekort. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik.”
Ziehier het verhaal van Isabel Rupschus, 28 jaar, ondernemer en vanaf 1 april totaal eurovrij. Ze leeft van de Dam, de Rotterdamse ondernemersvaluta waarmee diensten en goederen onderling uit te ruilen zijn. Op dit moment staat er 50 Dam op haar rekening. De Dam gaat uit van de veronderstelling dat iedereen iets kan dat van toegevoegde waarde is voor een ander. Het is een zelfvoorzienend systeem. Tot nu toe had nog niemand geprobeerd van de Dam te leven. Immers, de basis in het leven – onderdak, voeding – kosten nu eenmaal geld. Isabel is de eerste Rotterdammer die de sprong in het diepe waagt. Voor Vers Beton beantwoordt ze maandelijks vragen over haar bezigheden, de praktische obstakels die ze moet overwinnen en de idealen die ze in de praktijk wil brengen. Dit is aflevering één, waarin Isabel zichzelf en haar onderneming uitgebreid voorstelt.
Isabel, wat is je gemoedstoestand? “Het waren turbulente weken. Geen euro’s uitgeven, vind ik tot nu toe helemaal niet moeilijk. Vertrouwen dat het allemaal goed komt soms wel. Go with the flow, zo wil ik leven. Ik heb al mijn zekerheden losgelaten. En dat opent mogelijkheden en kansen. Daar moet ik op leren vertrouwen.”
Waar besteed je de meeste tijd aan? “Binnen een week heb ik op de Coolsingel een koffie- annex lunchtent uit de grond gestampt. Al drie jaar heb ik het over mijn eigen huiskamerrestaurantje en sinds ik zonder euro’s leef, is het werkelijkheid geworden. Dat heeft me nog geen Dam of euro gekost, trouwens. Wel heb ik al een stapeltje facturen liggen van investeringen, T-shirts met logo, drukwerk, de huur van de koffiemachine, eten en drank bijvoorbeeld. Mijn bedrijf ga ik voeren in euro en in Dam, heb ik besloten. Als mensen enkel koffie in Dam kunnen betalen, zou mijn klantenbestand wel heel klein zijn. Het streven is om binnen een jaar de hele onderneming op Dam te laten draaien. Dat gaat nu al redelijk goed. Mijn koffiemachine huur ik in Dam en een gedeelte van het eten koop ik in Dam. Dit probeer ik uit te breiden. Een andere manier om weinig te investeren, is dat alles in het aanschuifLOKAAL te koop is. De stoelen, de tafels, de schilderijen, de plantjes op de tafels en alle andere spullen die je ziet staan.
“In het aanschuifLOKAAL betalen klanten naar waarde. Er is geen prijskaart. Mensen geven wat ze de koffie en lunch waard vinden. Wel leuk om de reacties te zien die deze constructie teweeg brengt. De meeste klanten zijn het niet gewend en voelen zich nog een beetje onwennig. Aankomende vrijdag is de officiële opening.”
Isabel Rupschus
Isabel Rupschus

Heb je ook wat verdiend? “Mijn Damsaldo is de laatste weken niet veel veranderd. Ik denk dat ik ongeveer 40 Dam heb uitgegeven aan drankjes en uit eten gaan. Het is nog niet mogelijk om in Dam naar de kroeg te gaan, maar dit heb ik opgelost door met vrienden te ruilen of vrienden die een Damrekening hebben in Dam te betalen voor mijn biertje. Zoveel is er eigenlijk niet veranderd in die zin. Ik kan eten, leuke dingen doen en ik heb nu mijn eigen bedrijf. Wel ben ik de laatste tijd vaak uitgenodigd om bij mensen te komen eten. En mijn avondeten was vaak een boterham. Zo heb ik redelijk wat Dammetjes bespaard.”
Waar woon je? “Momenteel in mijn huis, tot 1 mei. Daarna ga ik wonen in huizen van mensen die op vakantie zijn. De eerste week van mei heb ik onderdak, maar daarna is het een groot vraagteken. Mocht er nog iemand op vakantie gaan en mij in ruil voor een schoongemaakte woning als oppas willen; mail me! Ik hoop niet dat ik over een maand in een doos woon.”
Wat zijn de plannen? “Komende maand ben ik erg benieuwd hoe druk het bij het aanschuiflOKAAL wordt. Daarnaast maak ik met een vriendin bedrijfsfilmpjes voor Rotterdamse ondernemers. Dat worden persoonlijke promotiefilmpjes die het gezicht achter het bedrijf laten zien. Want zaken doe je met mensen, niet met bedrijven.”
Wat beschouw je als een mislukking? “Ik kan niet stoppen met roken! Tot nu toe koop ik sigaretten van mensen met een Damrekening. Ik schijn altijd maar een excuus te kunnen verzinnen om niet te stoppen. Heel laf van mezelf.”
Waar heb je teveel van? “Enthousiasme! Waar ik ook kom, of het nu een feestje, etentje of een ander soort bijeenkomst is, ik vind het heerlijk om te vertellen over de Dam en het aanschuifLOKAAL. Iedere week komen er weer nieuwe ideeën bij. De andere kant van de medaille is tijdgebrek. Ik heb het nog nooit zo druk gehad. Wel met allemaal leuke dingen.”
Waar hoop je op voor de komende maand? “Onderdak dus. Ik werk vijf dagen in de week in mijn koffietent. Verder hoop ik op iets meer structuur in mijn leven.”
De volgende aflevering van Isabels experiment verschijnt in de week van 19 mei op Vers Beton.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures