Ga naar de inhoud

Isabel leeft zonder geld

Nul euro heeft Isabel Rupschus (28) te besteden komend jaar. En dat vindt ze helemaal niet erg. Twaalf maanden gaat de jonge ondernemer rondkomen van de Dam. Een uitdaging, heet dat in een understatement. Vers Beton volgt Isabel in haar euroloze bestaan.

Isabel Rupschus
Isabel Rupschus

 
“Eigenlijk was ik best een verwende student”, zegt Isabel. “Tijdens mijn studie commerciële economie betaalden mijn ouders mijn appartement, mijn telefoonrekening en mijn benzine. Ze gaven me een toelage van 800 euro, daarnaast leende ik maximaal bij en had ik talloze bijbaantjes. Al met al had ik destijds netto 2500 euro te besteden en toch kwam ik altijd geld tekort. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik.”
Ziehier het verhaal van Isabel Rupschus, 28 jaar, ondernemer en vanaf 1 april totaal eurovrij. Ze leeft van de Dam, de Rotterdamse ondernemersvaluta waarmee diensten en goederen onderling uit te ruilen zijn. Op dit moment staat er 50 Dam op haar rekening. De Dam gaat uit van de veronderstelling dat iedereen iets kan dat van toegevoegde waarde is voor een ander. Het is een zelfvoorzienend systeem. Tot nu toe had nog niemand geprobeerd van de Dam te leven. Immers, de basis in het leven – onderdak, voeding – kosten nu eenmaal geld. Isabel is de eerste Rotterdammer die de sprong in het diepe waagt. Voor Vers Beton beantwoordt ze maandelijks vragen over haar bezigheden, de praktische obstakels die ze moet overwinnen en de idealen die ze in de praktijk wil brengen. Dit is aflevering één, waarin Isabel zichzelf en haar onderneming uitgebreid voorstelt.
Isabel, wat is je gemoedstoestand? “Het waren turbulente weken. Geen euro’s uitgeven, vind ik tot nu toe helemaal niet moeilijk. Vertrouwen dat het allemaal goed komt soms wel. Go with the flow, zo wil ik leven. Ik heb al mijn zekerheden losgelaten. En dat opent mogelijkheden en kansen. Daar moet ik op leren vertrouwen.”
Waar besteed je de meeste tijd aan? “Binnen een week heb ik op de Coolsingel een koffie- annex lunchtent uit de grond gestampt. Al drie jaar heb ik het over mijn eigen huiskamerrestaurantje en sinds ik zonder euro’s leef, is het werkelijkheid geworden. Dat heeft me nog geen Dam of euro gekost, trouwens. Wel heb ik al een stapeltje facturen liggen van investeringen, T-shirts met logo, drukwerk, de huur van de koffiemachine, eten en drank bijvoorbeeld. Mijn bedrijf ga ik voeren in euro en in Dam, heb ik besloten. Als mensen enkel koffie in Dam kunnen betalen, zou mijn klantenbestand wel heel klein zijn. Het streven is om binnen een jaar de hele onderneming op Dam te laten draaien. Dat gaat nu al redelijk goed. Mijn koffiemachine huur ik in Dam en een gedeelte van het eten koop ik in Dam. Dit probeer ik uit te breiden. Een andere manier om weinig te investeren, is dat alles in het aanschuifLOKAAL te koop is. De stoelen, de tafels, de schilderijen, de plantjes op de tafels en alle andere spullen die je ziet staan.
“In het aanschuifLOKAAL betalen klanten naar waarde. Er is geen prijskaart. Mensen geven wat ze de koffie en lunch waard vinden. Wel leuk om de reacties te zien die deze constructie teweeg brengt. De meeste klanten zijn het niet gewend en voelen zich nog een beetje onwennig. Aankomende vrijdag is de officiële opening.”
Isabel Rupschus
Isabel Rupschus

Heb je ook wat verdiend? “Mijn Damsaldo is de laatste weken niet veel veranderd. Ik denk dat ik ongeveer 40 Dam heb uitgegeven aan drankjes en uit eten gaan. Het is nog niet mogelijk om in Dam naar de kroeg te gaan, maar dit heb ik opgelost door met vrienden te ruilen of vrienden die een Damrekening hebben in Dam te betalen voor mijn biertje. Zoveel is er eigenlijk niet veranderd in die zin. Ik kan eten, leuke dingen doen en ik heb nu mijn eigen bedrijf. Wel ben ik de laatste tijd vaak uitgenodigd om bij mensen te komen eten. En mijn avondeten was vaak een boterham. Zo heb ik redelijk wat Dammetjes bespaard.”
Waar woon je? “Momenteel in mijn huis, tot 1 mei. Daarna ga ik wonen in huizen van mensen die op vakantie zijn. De eerste week van mei heb ik onderdak, maar daarna is het een groot vraagteken. Mocht er nog iemand op vakantie gaan en mij in ruil voor een schoongemaakte woning als oppas willen; mail me! Ik hoop niet dat ik over een maand in een doos woon.”
Wat zijn de plannen? “Komende maand ben ik erg benieuwd hoe druk het bij het aanschuiflOKAAL wordt. Daarnaast maak ik met een vriendin bedrijfsfilmpjes voor Rotterdamse ondernemers. Dat worden persoonlijke promotiefilmpjes die het gezicht achter het bedrijf laten zien. Want zaken doe je met mensen, niet met bedrijven.”
Wat beschouw je als een mislukking? “Ik kan niet stoppen met roken! Tot nu toe koop ik sigaretten van mensen met een Damrekening. Ik schijn altijd maar een excuus te kunnen verzinnen om niet te stoppen. Heel laf van mezelf.”
Waar heb je teveel van? “Enthousiasme! Waar ik ook kom, of het nu een feestje, etentje of een ander soort bijeenkomst is, ik vind het heerlijk om te vertellen over de Dam en het aanschuifLOKAAL. Iedere week komen er weer nieuwe ideeën bij. De andere kant van de medaille is tijdgebrek. Ik heb het nog nooit zo druk gehad. Wel met allemaal leuke dingen.”
Waar hoop je op voor de komende maand? “Onderdak dus. Ik werk vijf dagen in de week in mijn koffietent. Verder hoop ik op iets meer structuur in mijn leven.”
De volgende aflevering van Isabels experiment verschijnt in de week van 19 mei op Vers Beton.

Al 52 reacties — discussieer mee!

 • Beste Isabel,

  Jouw jaar is een mooi initiatief om eens te testen hoeveel je met Dam kunt doen. ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat.

  Wist je dat je tegenwoordig zelfs voor hulp bij borstvoeding in Dam kunt betalen? Mocht je behoefte hebben aan advies over borstvoeding, weet je me te vinden!

  Met groet,
  Caroline van nultien borstvoeding

 • Leuk experiment.

  Wel veel succes gewenst. De DAM heeft vast waarde voor alle ondernemers die er gebruik van maken, maar het is natuurlijk belachelijk onpraktisch om alles met de DAM te willen doen. Lief dat vrienden biertjes en wijntjes in de kroeg achteraf willen verrekenen, maar het maakt natuurlijk dat de kosten (tijd, energie) voor simpele transacties gigantisch hoog zijn. Heel succesvolle en drukke ondernemers hebben daar geen tijd voor. Mijn advies zou zijn: vaker vals spelen en laten rollen maar, die euro’s.

 • Geweldig initiatief Isabel en.. heel goed te doen hoor. Ik heb zelfs zo bijna 5 jaar over de hele wereld gereisd… was een fantastische go with the flow leer ervaring. Beetje geld, veel ruilhandel en work exchange ed en inderdaad house sitting. Geweldig veel mensen leren kennen daardoor. Regelmatig kwam ik in een land aan met maar 100 of 200 euro en altijd kwam het goed. Het is zeker een oefening in vertrouwen.. en controle loslaten. Nu alweer bijna een jaar zo ook bezig in Nederland. Leuk te gaan volgen hoe het jouw vergaat!
  Warme groet,
  Delphia

 • Heel mooi, maar Dam of euro, het principe blijft hetzelfde, geld is gestolde energie, je krijgt het als je iets doet en je gebruikt het als je zelf iets wenst te laten doen of wenst te hebben.
  Voor mij blijft het principe hetzelfde , noem het je het wilt, het komt altijd op zelfde neer.
  De kunst is je leven niet te laten beheren en niet jaloers te zijn op wat een ander heeft.
  steek de handen uit de mouwen (in hoeverre je gezondheid het toelaat) en gewoon doen wat je kan.
  Wees meer content met wat je hebt en telt niet constant wat je niet hebt.
  Dat is mijn motto voor het leven.
  ik denk dat het voornaamste is en je zo nooit te “kort” hebt!

 • Mijn eerste reactie is; ” wat schattig”
  Heel snel daarop hoe zit het met de belasting? Ziektekosten? Tandarts?
  Het is lullig om te zeggen maar eerst heeft deze dame 28 jaar geteerd op de zak van pappie en nu ( zeker als er iets mis gaat) op de zak van de belastingbetaler.

 • Isabel, wat geweldig dapper! In het kader -geld maakt niet gelukkig- hoop ik dat je een voorbeeld gaat zijn voor veel anderen. Mocht je in de toekomst een slaapplek nodig hebben, ik hoop vanaf 1 oktober mijn B&B klaar te hebben en hierbij ben je uitgenodigd om een weekje te komen slapen (gratis natuurlijk, maar wel in Amsterdam…)

 • Hoi Isabel, ik heb bewondering voor je. Ik voel hetzelfde over het huidige geldsysteem, wegwerpcultuur, duurzaamheid en met ons vele anderen. Juist omdat je ‘verwend’ bent geweest. En ruim hebt kunnen leven, je geen zorgen hebt hoeven maken om geld, juist daarom vind ik ik ’t extra moedig van je, omdat de stap dan veel groter is. Ik heb ook een tijdje van heel weinig moeten leven en ik moet eerlijk zeggen dat ik daar gelukkiger van werd en vreemd genoeg het ook makkelijker was om te delen! Ik had en heb geen schulden, dat scheelt. Ik ga proberen míjn manier te bedenken om op die manier te kunnen leven. Je bent een enorme inspiratie. Dankjewel. 😀

 • Hoi allemaal, hier Stichting Dam. Mooie reacties allemaal. Soms scherp kritisch, andere lovend en bewonderend. We zetten het Dam-platform in 2013 overeind met acht onafhankelijke stadsgenoten. Wij denken dat de stad gelukkiger wordt als kleine en middelgrote ondernemingen meer financiële armslag krijgen. Hiertoe zetten we een tweede munt in, naast de euro. De euro is mooi maar doet niet wat ie moet doen momenteel: zorgen dat de rest van de samenleving de dingen kan doen die nodig zijn voor een goed draaiende stad. Daarom een tweede systeem ernaast. Dam is monetair gezien anders dan de Euro, Yen of Dollar. Er is geen kleine groep commerciële banken die geld uit het niets creëert en tegen rente terugeist. Rekeninghouders bij ons geven elkaar onderling doorlopend en renteloos kleine kredieten. De som van alle rekeningen is altijd nul. Geen bonussen. Geen rente. Geen rente-op-rente. Dus een geldsysteem dat stabiel blijft ook bij een stationair draaiende economie of zelfs een krimpende. Da’s bijzonder. Dam ging 1 augustus 2013 van start en tot nu openden zo’n 270 mensen een rekening. Isabel is de eerste die uitprobeert of het mogelijk is om een jaar lang van ruilhandel en alleen Dam te leven. Experiment. Haar plek aan de Coolsingel betaalt ze in Dam als pop-up shop. Haar Rotterdamse Ketelbinkie koffie koopt ze in Dam in. Net als haar super quiches voor de lunch. Ik zou het geen aso-actie noemen om dit alles. Ik zelf vind het een bijzondere poging om te laten zien dat geld ook heel anders kan. Komende jaren gaan we een variëteit aan geldsystemen zien. Net als dat je bij de supermarkt inmiddels zeven soorten eieren koopt, terwijl mijn vader er destijds maar ééntje kende. Dam wil daar een parel in tussen die nieuwe geldsystemen zijn. Groet! Harry, Stichting Dam

 • Ergens vind ik dit een vorm van kokketeren met een vorm van armoede waar diegenen die daar niet voor gekozen hebben en die niet kunnen terugvallen op een opleiding of een achtervang dit allemaal niet als een openbaring zullen ervaren. Als je je schuldig voelt over dat je vroeger verwend bent, houdt dat soort oefeningen in ontbering dan voor jezelf.

 • Hoi Joop, hier weer Stichting Dam. Snap wat je zegt. De algemene voorwaarden waar je mee instemt bij opening van een Damrekening staan free-ridergedrag in de weg. Groet! H.

 • Isabel, petje af…
  Ik ben zeer verheugd dat er meer zielen zijn die merken dat het anders kan.
  Aangezien ik zelf ooit vond dat ik de verandering moest “zijn” als ik verandering in deze materiële wereld wilde zien, ben ik in 2007 al volledig uit het systeem gestapt!

  Misschien denk je nu… waar heeft die man het over?
  Wel… Ik noem mijzelf “vrije ondernemer”, volledig buiten het ‘systeem’ van regels en vooral ‘banken en geld’… Ik heb een 2-tal bedrijven:
  Eén bedrijf voor opleidingen, trainingen en bewustzijnscoach, en een 2e onderneming waarin ik zelf met mijn dochter 100% natuurzuivere essences, aurasprays en aanverwante artikelen produceer en distribueer in Nederland en België… Bij mij mogen mensen met ‘geld’ betalen, maar liever in een gelijkwaardige universele energie; en dat werkt prima!

  In die 7 jaar heb ik vooral geleerd dat we zeer goed zonder geld kunnen. Het Universum heeft altijd voor ons gezorgd en dat zal ze altijd blijven doen, zolang we maar durven vertrouwen; Angst is de slechtste raadgever!

  Ik wens je veel succes en wellicht kunnen we later eens verdere ervaringen uitwisselen.
  Een kleurrijke Hartegroet,
  John Breukels – Light Miracles

 • Uiteindelijk is de Dam gewoon een ander betaalmiddel. Er gebeurt hier eigenlijk niets bijzonders, behalve dat iemand besluit om over te stappen op een ander betaalmiddel, dat net als de euro het betaalmiddel binnen een economisch systeem is. Onze euro’s stellen net zo goed productiviteit voor; zo werkt een economie. Het enige wat deze dame doet is zichzelf beperken tot een munteenheid die slechts op kleine schaal geaccepteerd wordt, maar het blijft gewoon een economie gebaseerd op productiviteit en een munteenheid. Kijk deze Southpark-aflevering, die geeft dit principe mooi cynisch weer: http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s13e03-margaritaville

 • Inspirerend initiatief, al ben ik het wel een beetje eens met Tristan. Ik denk zelf ook vaak na over hoe ik minder afhankelijk kan zijn van het ‘systeem’, geld dus. Waar ik bij deze pogingen vaak tegenaan loop is huisvesting. Isabel verblijft in huizen van mensen die op vakantie zijn. Maar als iedereen dit gaat doen is er niemand meer met een huis om in te verblijven als mensen op vakantie gaan (snapt iemand me nog?). En de huurders/eigenaren van de huizen waarin Isabel verblijft betalen hun hypotheek/huur met geld. De kern van het probleem van de kosten van huisvesting is zo dus niet structureel opgelost. Misschien dat iemand anders hier een verfrissende kijk op heeft?

 • Geld is een ruilmiddel en die heeft ze nu ook. Als je dan nog eens gaat teren op de zakken van je naasten door in hun huizen te verblijven, zie ik er geen dapperheid of wat voor positiefs dan ook in, zeker niet als je deze reis begint met een goedgevulde buik en een volle kledingkast met dure kleren en schoenen… het klinkt heel leuk, maar het stelt in mijn optiek niks voor, zeker niet als je alleen bent. Nee, dan de alleenstaande bijstandsmoeders van vandaag: die zijn pas dapper, die doen het met een hongerbedrag en een lege kledingkast en betalen zelf hun huur, gas en water, electra, boodschappen, kleding, ovkosten enzovoorts…das pas een uitdaging!

 • Leuk om te zien dat er zoveel enthousiaste reacties zijn. Ik vind het een geweldig systeem, het klopt zó goed, dat het een hele tijd heeft geduurd voordat ik pas écht begreep dat er zo goed in elkaar steekt.

  Hopelijk gaan we naar een samenleving waar we zelf weer meer de touwtjes in handen gaan krijgen en minder afhankelijk worden van graaiers en onhoudbare op-rente-gebasseerde systemen.

 • Die op rente gebaseerde systemen zegt al heel veel over uw visie op onze samenleving.
  Een samenleving waar solidariteit juist de basis is. Om mensen die werkelijk zwakker zijn, tijdelijk of langdurig, met zijn allen op te vangen.
  Dit is terug naar ieder voor zich.
  Voor veel mensen is dat n mooi sprookje. Waarin ze eindelijk af zijn van graaiers.
  De studie die deze mevr. heeft gedaan, kost geen 1750,- per jaar.
  Die is grotendeels door uw belasti ggeld betaald.
  Een pand op n locatie als waar haar lunchroom zit…betaald ze de huur met Dam? Of is het geld door een andere partij betaald?
  Ik vind het vooralsnog een antisociale actie.
  En wacht vol spanning op antwoord over welke artsen haar behandelen met t ruilmiddel..welke tandartsen etc.

 • Hoezo 0 euro te besteden? Mensen kunnen in haar winkel betalen met euro’s! Lijkt mij dat er een inkomen is bestaande uit euro’s die daarna besteed kunnen worden?! Vragen die veel voorbij komen: hoe doe je dat met zorgverzekering ed zou ik graag beantwoord willen zien. Voor anderen die hier ook tegen aanlopen is dat waardevolle info. Mensen die in de discussie noemen dat er geen verschil is tussen euro’s of dam’s: met Dam’s omzeil je het belasting en geld-systeem. Lijkt mij een goed begin! Het huidige geldsysteem op deze wereld zorgt ervoor dat de geldstroom terecht komt bij de rijken op deze wereld! Laatst kwam er interessante info hieromtrent voorbij ( hou me te goede als de percentages niet helemaal kloppen, ook al zit ik er iets naast dan is het een zeer zorgelijke situatie) de 85 rijkste mensen ter wereld bezitten de helft van het geld op deze aardbol. 1% van de wereldburgers bezit 99% en 99% van de wereldburgers bezit 1%.

  http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/25068_85_rijkste_mensen_bezitten_eveneveel_geld_als_helft_wereldbevolking/

  Een goeie stap in de richting is een basisinkomen.
  http://basisinkomen.nl/wp/wat-is-een-basisinkomen/

 • Wat een onwijs tof idee om dit zo te doen! Jammer dat er niet een soort van Dam in het noorden is. Had hier graag aan meegedaan! Ben zelf ook druk aan het minimaliseren en meer te genieten van alles wat ik al heb en duurzamer te leven door her te gebruiken. Het geeft mij ook enorm veel energie. Heel veel succes het komend jaar! Ik ga je volgen ^^.

  Groetjes,
  Kim

 • Lieve allemaal,

  Ik begrijp jullie reacties. Ik ben in het verleden inderdaad verwend geweest, maar ik geloof ook in een eerlijke samenleving. Ik begrijp ook door dat wat ik nu doe, logeren in huizen van mensen die op vakantie zijn geen structurele oplossing is, maar het geeft mij de kans het aanschuiflokaal (ontmoetingsplek) op te starten waar ik zelf niet meer dan 40 dam per week uithaal om van te leven. Hierdoor kan ik gratis koffie weggeven aan mensen die het nodig hebben. Ik bied mensen een vergoeding in DAM en een tegenprestatie als ik mag leven in hun huis.
  Een goed gevulde kast heb ik allang niet meer, ik heb nog twee reistassen met spullen en that’s all. Ik probeer eigenlijk ook gewoon mijn leven anders in te delen en mijn idealen na te leven. En ik ben nog lang niet waar ik zijn wil en het is nog lang niet perfect, maar als ik niets probeer, zal ik er ook nooit achterkomen.
  Het hele idee van de DAM is juist dat het weer een eerlijk ruilmiddel is zoals geld ooit begonnen is. (ik heb zelf bij een bank gewerkt en het huidige geldsysteem is alles behalve eerlijk). Daarnaast bevordert de DAM ook de lokale economie en sluit grote kapatalistische bedrijven buiten. Tot slot zie ik de DAM als een middel voor mensen om weer te ontdekken wat hun toegevoegde waarde is, iedereen kan iets en niemand hoeft afhankelijk te zijn van de overheid. Alleen jammergenoeg weten mensen niet meer altijd wat hun toegevoegde waarde is.
  Mocht je kritisch tegenover mijn avontuur staan, kom dan gezellig een keertje langs op de coolsingel 71. Ik denk dat een heleboel mensen het niet meer eens zijn met het huidige systeem en ik denk dat we het alleen samen kunnen veranderen.

  Ik hoop tot snel bij het aanschuiflokaal.

  Groetjes Isabel

 • Beter lezen, lijkt mij? Isabel heeft die 2.500 euro netto al lang niet meer, en is het niet juist goed dat iemand die zich realiseert dat ze het leven van een ”verwend nest” geleid heeft, ook stappen durft te nemen om het roer om te gooien? Juist als je durft los te laten, kijk je met andere ogen op het leven terug zoals je dat tot nog toe geleid hebt. Sommige mensen doen daar een heel leven over, anderen kunnen en durven het nooit. Isabel nu wel, en daar kunnen we heel kritisch over zijn en heel cynisch over doen, maar vooralsnog doet ze het toch wel.

 • Ik zie staan in jullie voorwaarden:

  (1) Bij het einde van de overeenkomst moeten Deelnemers een eventueel negatief saldo in Dam aan de Stichting aflossen in euro waarbij een koers geldt dat één Dam één euro waard is.

  …oftewel een systeem dat uiteindelijk alleen werkt bij gratie van de euro, dat nog afgezien dat de stichting dat geld binnen 30 dagen kan opeisen op elk gewenst moment. Nog erger dan een bank dus.

  en

  (3) Naast de in lid 2 genoemde kosten heft de Stichting over een positief saldo in Dam een contributie van 1 % per maand. Het zal per eerste van elke maand worden afgeschreven en worden berekend over het saldo aan het einde van de voorafgaande maand.

  Oftewel de stichting incasseert uiteindelijk zowel bij het in de min staan als in de plus staan, in het laatste geval cummulatief zo’n 11.3% op jaarbasis. Da’s erger dan de meeste credit card maatschappijen rekenen over rood staan.

  Hoe jullie die staan te verkopen als “eerlijker dan de banken” is mij een raadsel.

 • Hoi Kim,

  ik kan me bijna niet voorstellen dat er bij jou in de buurt geen LETS- kringen te vinden zijn! Mag ik vragen waar je vandaan komt?
  En nog leuker misschien, als er in jouw gemeente geen LETS is, begin er dan zelf 1 🙂
  Indien je geïnteresseerd bent, stuur me dan een mailtje en dan kan ik je het handboek ‘Start je eigen LETS-kring’ toesturen!
  mail naar: [email protected]
  Groetjes Dorien

 • Hoi Isabel,

  Wat een geweldig initiatief! Stoer, eerlijk en idealistisch!

  Ik kan enkele kritieken op dit interview wel begrijpen. Niet alles is glashelder uitgelegd (m.i.).
  Wat zou ik alleen graag zien dat enkele mensen die hier reageren i.p.v. veroordelen, aannames doen etc. je vragen zouden stellen, zich in deze materie verdiepen. En waarom altijd die mentaliteit van OF OF en niet EN EN! En de jaloezie en afgunst die in enkele berichten naar voren komt…JAMMUR! Lekker belangrijk hoe rijkelijk haar portemonnee wel of niet gevuld is (toen, nu en dan), wat geldt is toch hoe creatief ze is en de wereld op haar manier een beetje mooier wilt maken! En dat wil ze niet alleen doen, maar met ‘ons’ allemaal! Dus, ben je geïnteresseerd, verdiep je erin en betaal volgende week misschien je kopje koffie wel in Dammetjes 😉 !

  Zelf heb ik, voor ik naar Frankrijk vertrokken ben, een aantal jaren in de Kerngroep van een LETS-kring gewerkt. Nu ben ik enkel nog lid op afstand en vooralsnog gaat dat, met een beetje creativiteit, redelijk! Graag zou ik in het dorp waar ik nu woon een LETS-kring willen opzetten maar tot op heden is het daar, vooral vanwege de taalbarrière, nog niet van gekomen.

  Ik herken je passie voor deze manier van handelen 🙂 Ook herken ik de reacties van mensen. De één mega enthousiast, de ander kritisch en sommigen gewoon niet bereid zich te verdiepen in wat LETS nou helemaal inhoudt.

  Het is nu erg laat, maar ik ga zeker contact opnemen met stichting Dam omdat ik nieuwsgierig ben naar de motieven voor enkele keuzes die gemaakt zijn omtrent de contributie etc..

  Wat ik wel nog graag even met jullie wil delen is het volgende, wat ik zelf heel grappig vond:

  (Dit staat o.a. in de voorwaarden)

  (1) Het is niet toegestaan een negatief saldo te hebben op een rekening in het Betalingsysteem(de kredietlimiet is bij het aangaan van de overeenkomst gelijk aan nul D am) tenzij de Stichting een krediet limiet
  toekent.

  Wij gaven bij tijd en wijle een beloning aan mensen die ACTIEF in de min gingen 🙂 Deze ACTIEVE ‘roodstaanders’ zorgden namelijk voor actie en bedrijvigheid! En dat mag ook wel eens beloond worden 😉

  Ik heb dit interview en de link naar de Rotter- Dam in ieder geval al met mijn medeleden gedeeld ter info. Altijd goed om te reflecteren en kritisch te blijven!

  Ik heb geprobeerd bij je blog te komen maar die link (die ik in een ander artikel vond) werkt niet.

  Misschien kan je hier nogmaals een link plaatsen?

  Zet m op! Wees creatief, bewust en positief 🙂 !

  Tip voor onderdak: http://www.couchsurfing.com

  Gr Dorien

 • Hoi Joop, hier Harry weer, stichting Dam.
  Rekeninghouders lenen doorlopend van elkaar. Wij vinden het rechtvaardig dat we – stel dat we om welke reden dan ook moeten ophouden – regelen dat de negatief-staanders hun schuld zoveel mogelijk inlossen aan de andere rekeninghouders.
  In diezelfde voorwaarden staat dan ook dat het zo betaalde geld in euro’s naar rato wordt verdeeld onder de rekeninghouders die daar recht op hebben (de positief-staanders). Als je het zo stelt klinken we – vind ik – ineens veel minder zakkenvullerig dan hoe jij ons lijkt te willen neerzetten.

  Tweede punt dat je aandraagt. Als je een eigen geldsysteem start, kun je het tweaken zoals jij dat wilt. Wij kiezen voor een systeem dat niet tot oppotten maar tot uitgeven aanzet. Dat vinden wij belangrijk in een tijd dat er te weinig geld is onder de bedrijven in de stad, terwijl er zat zaken en diensten zijn die iedereen zou willen afnemen. Sta je in Dam positief, dan ga je er niet op zitten (bijv door zo lang mogelijk ’t betalen van facturen uit te stellen), maar dan betaal je zo snel mogelijk een binnenkomende factuur. Dat is het effect van zo’n maandelijkse afwaardering. In vaktermen heet dit demurrage – voorspelbare inflatie.
  De Dam die zo binnenkomt op de stichtingsrekening, kan weer worden uitgegeven aan communicatie, professionele webhosting en dat soort zaken.

  Dam wordt aangestuurd door een stichting. Geen BV. We hebben geen betaalde bestuursleden. We drukken geen briefjes (groots verdienmodel!). We doen het met inmiddels zo’n dertien Rotterdammers, met een kern van acht. We leggen verantwoording af in ons jaarverslag. Staat op de site.

  Ga je nu een rekening openen? Kost een euro Joop. http://www.rotter-dam.nl. Heeft alleen zin trouwens als je een smartphone of computer hebt. Je ontmoet nog eens iemand op onze maandelijkse events.
  En je bestedingsruimte groeit.
  Net als de groep mensen die je kent in Rotterdam.
  Groet!
  H.

 • Klinkt allemaal leuk een aardig Harry, maar eerlijk gezegd vraag ik me af of je wel eens een onderneming hebt gerund. Om je een voorbeeld te geven, ik moet voor mijn eigen (kleine) onderneming te allen tijde zo’n 25000 euro beschikbaar hebben voor onvoorziene omstandigheden. In jullie systeem betaal ik voor zo’n buffer 250 per maand. Als ik 10.000 dam overmaak, wat regelmatig gebeurt, mag ik daar 70 dam aan commissie voor aftikken. Dank je de koekoek. Dat soort kosten rekenen voor betalingsverkeer zou elke bank zich voor schamen.

  De dam is hooguit iets voor particulieren die vrijwel geen geld hebben maar wel klusjes kunnen doen. Ik zie het dan ook meer als een soort tegoedbon voor karweitjes of tweedehands spullen. Als middel om een (echte) onderneming te runnen is het totaal ongeschikt.

 • Dag Joop,
  Ik ben als jurist aan de Dam verbonden. Je hebt helemaal gelijk dat als je 25.000 (of welk serieus bedrag dan ook) als spaargeld achter de hand wil hebben de Dam daar niet geschikt voor is. Dat klopt helemaal. De Dam is op dit moment beslist geen spaarmunt. Het is dus ook niet geschikt om voor je pensioen oid te sparen. Het doel van de 1% kosten over een positief saldo is (naast het genereren van inkomsten om het systeem draaiende te houden) juist om deelnemers met een positief een impuls te geven hun geld weer snel uit te geven. Hierdoor kunnen deelnemers die negatief staan de kans krijgen om weer in te lopen. En facturen worden razendsnel betaald. Het doel van de Dam is op dit moment om extra mogelijkheden te scheppen naast de euro. We hopen dat onze deelnemers een extra omzet kunnen genereren van bijvoorbeeld 5 of 10%. We willen niemand overhalen om nu 100% in Dam te doen. Dat kan ook niet omdat de belastingdienst geen Dam accepteert.
  De transactiekosten bedragen momenteel 0,07 Dam per transactie, ongeacht de omvang van de transactie. Dus om 70 Dam aan transactiekosten te moeten betalen moet je 1.000 transacties doen.

 • Klopt Joop. Eens. Jouw schaalniveau wordt Damfase 2 of 3. Eerst zorgen dat de software een beetje loopt, dat het juridisch ok is, dat het bancair niet de bocht uit giert en dat de communicatie loopt. Daarna kunnen we Dam tweaken op grotere bedragen. En op bijv. sparen als daar behoefte aan is. Overigens zijn er op dit schaalniveau al héél veel stadgenoten te bedienen denken wij.
  Groet & tot dan!
  H.

 • Andreas,

  bedankt voor je heldere uitleg.
  Nuttig en misschien voor onze LETS-kring iets om te bespreken in een volgende vergadering.

  Toch blijft die 1% per maand mij een beetje ‘dwars’ zitten.
  In principe sta ik helemaal achter het motief, de mensen op die manier motiveren actief te blijven etc…

  Mààr, om even een voorbeeld te schetsen:

  Marietje wil heel graag iemand ‘Dammen’ om een serre aan haar huis te laten bouwen.
  Zij heeft hiervoor o.a. op de kinderen van haar buurvrouw gepast, de tuin van Pietje van onkruid ontdaan en een flyer ontworpen voor een evenement van de Rotter- Dam. Elke maand groeit haar DAM saldo maar hoe meer haar DAM saldo groeit, hoe meer rente zij moet betalen.
  Haar saldo is niet zo hoog omdat ze wil oppotten maar omdat ze aan het sparen is voor haar prachtige, nieuwe serre.

  Snappen jullie mijn punt? In de praktijk zie ik inderdaad ook veel Letsers bij ons die bijna max in de plus staan en niet veel met hun overdaad aan ‘punten’ doen… dat is jammer en dat kost soms tijd, energie en creativiteit om deze mensen te bewegen te gaan handelen en hun ‘punten’ in omloop te brengen.
  Dus ja, eigenlijk een goed idee, maar niet in alle gevallen!

  Groetjes Dorien

 • Lieve mensen,

  Mijn motto is: leef en laat leven.

  Dank voor alle reacties, zowel de positieve als de kritische. Ik zal in mijn volgende blog proberen zoveel mogelijk vraagtekens weg te halen.

  En alleen samen kunnen we de wereld een beetje mooier maken. We komen allemaal ergens vandaan en we hebben allemaal een verleden. Maar ik denk dat het belangrijker is om ons bezig te houden met waar we naartoe willen. Ik denk dat iedereen ongeacht zijn verleden weer een nieuwe kans verdient.

  Begrijpelijk dat mensen me veroordelen om mijn verleden, maar door al die ervaringen ben ik nu wie ik ben. Het leven is een constant leerproces. En ook ik zal nog heel vaak op mijn bek gaan..

  Ik ben niet perfect, doe ook nog niet alles goed, maar doe mijn best om het anders te doen. Waar ik uitkom? Geen idee. Vertrouwen is de sleutel.
  Feedback is meer dan welkom.

  o ja. mijn website is: http://www.ikbenisabel.nl

  Lieve groet,

  Isabel

  Kom allemaal een keertje koffie drinken bij het aanschuiflokaal op de coolsingel, 1e verdieping. We hebben ook uitgestelde koffie, dus als je geen middelen hebt, kun je altijd een kopje koffie komen halen.

 • Beste Dorien,
  De Dam is niet geschikt om te sparen voor iets groots als een serre. De Dam is geschikt om onvervulde behoeftes en overcapaciteit bij elkaar te brengen. Wat wel kan is verdiende Dam inzetten voor zaken waar je anders euro’s voor gebruikt, en de zo uitgespaarde euro’s gebruiken om voor een serre te sparen. De Dam is een complementaire munt, dus aanvullend aan de euro. In een volgende fase komt de spaar functie er wellicht ook bij, daar is het nu nog wat vroeg voor.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam