Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Vervuil het klachtensysteem

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: Vervuil het klachtensysteem.
De Biergarten mag vanaf vrijdag weer open! Hoera! Das Brüllt Spaß. Maar voor hoe lang? Vorig jaar werd de Biergarten geteisterd door klachten (vier), waardoor zij in september haar muziek uit moest zetten. Eerst moesten zij met een rapport aantonen dat ze de geluidsnormen niet overschrijden.
Ik heb me altijd verbaasd over de klager. Wie gaat er in het uitgaansgebied wonen als je een hekel hebt aan geluid? Ga lekker naar Capelle Schollevaar dan, een kinderspeeltuin is wel stil als het donker is.
Nog veel meer verbaas ik me over hoe serieus klachten worden genomen. Ook als je klaagt omdat je schizofreen bent en jouw ene – op dat moment overheersende – persoonlijkheid een hekel heeft aan ieder geluidje, maar je andere persoonlijkheid graag midden in het centrum wilt wonen, is dat een klacht. Ook als je klaagt omdat je vegetariër bent en je kan niet tegen het gesis van de braadworsten op de barbecue bij de Biergarten: een klacht over geluidsoverlast volstaat. En ook als je een hekel hebt aan de barman of eigenaar van de club tegenover je, dan bel je gewoon naar de politie en klaag je over overlast. Een klacht.
En als je dus veertig keer achter elkaar belt, dan heb je veertig klachten. Maakt niet uit wat, wie of hoe vaak, uw klacht is een gift! Iedere klacht heeft dezelfde waarde, ongeacht of hij gefundeerd is of niet. En bij vier klachten dus al,  mag de eigenaar van het etablissement in zijn eentje een duur rapport betalen. Hij – nare man – wilde immers de buurt verzieken met een herriemakend tentje. Bah, met je leuke pop-upterras in de binnenstad.
Ik ben het spuugzat. Daarom roep ik op om de klachtlijn te vervuilen met enthousiasme. Als je vlakbij de Biergarten of een andere uitgaansgelegenheid woont, bel dan de klachtenlijn op. Vraag of je een melding mag maken in de categorie ‘Anders’, en geef dan een complimentje. “Nee, ik wil gewoon even zeggen, het is echt een leuke tent. Leuke voorgevel ook, en goede aanbiedingen. Geluid? Ja soms, maar dat kan ik wel waarderen, nee schrijf maar op, dat ik het hier erg gezellig vind.”
Als je leuke dingen naar kan maken, dan kan je nare dingen vast ook leuk maken.
Tekst: Anneke Kortleve

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam