Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: de actie Lekker Fit! op Rotterdamse basisscholen werpt zijn vruchten af.
“En Toffe Peer was er ook! Met zijn vriendinnetjes Ananas en Paprika. Maar die konden niet allemaal op het podium, want dat paste niet. Neeee, ze waren niet te dik joh.” De avondmaaltijdconversatie van vorige week ging bij ons over de Lekker Fit!-week, op de school van mijn kleuter. Zo krijgen leerlingen op 88 Rotterdamse basisscholen spelenderwijs mee wat gezonde voeding is, en vooral: wat niet.
Bijgevolg weet mijn dochter al op 5-jarige leeftijd dat vruchtensiroop eigenlijk vloeibare suiker is, dat je van teveel suiker dik wordt en dat dikke mensen minder gezond zijn. Dat wortels uit de grond komen, melk uit een koe en dat spruitjes lijken op kabouterkool maar dat je er ook sterke spieren van krijgt.
Een versierde banaan of mandarijn als verjaardagstraktatie mag. Snoepzakjes, chips en cake gaan linea recta mee terug naar huis. Zonder pardon. In de aankondiging voor de Avondvierdaagse lezen de ouders: ‘We willen er geen snoep- en snackfestijn van maken, dus zorgen we voor een gezonde appel onderweg.’
Is dat nou nodig, zegt u? Nou en of. Gemiddeld is één op de acht basisschoolleerlingen te zwaar. Dat is een verdubbeling ten opzichte van twintig jaar geleden. Oorzaken: teveel suiker en vet, te weinig beweging.
Rotterdam was hard op weg de stad met de dikste kinderen van Nederland te worden. Tot Lekker Fit! zijn intrede deed op de basisscholen. Ook nu telt de stad meer kinderen met overgewicht dan gemiddeld, maar voor het eerst is het tij gekeerd. Tijdens de start van de gezondheidsweek presenteerde de GGD cijfers waaruit blijkt dat het aantal te dikke kinderen stabiel blijft. Een prestatie van formaat. Het veranderen van eetgewoonten is buitengewoon lastig, maar op de 88 basisscholen die meedoen aan dit project is het gelukt.
In Rotterdam is het bewijs geleverd dat een actieve aanpak tegen overgewicht werkt. En dat is te danken aan een gezamenlijke inspanning van scholen, gemeente, ouders, winkeliers en natuurlijk van de kinderen zelf. Als we er samen aan blijven trekken, sturen we onze kinderen met een gezond gewicht de toekomst in. Vooral doorgaan, dus!
Tekst: Margot Smolenaars

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina