Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Lekker Fit!

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: de actie Lekker Fit! op Rotterdamse basisscholen werpt zijn vruchten af.
“En Toffe Peer was er ook! Met zijn vriendinnetjes Ananas en Paprika. Maar die konden niet allemaal op het podium, want dat paste niet. Neeee, ze waren niet te dik joh.” De avondmaaltijdconversatie van vorige week ging bij ons over de Lekker Fit!-week, op de school van mijn kleuter. Zo krijgen leerlingen op 88 Rotterdamse basisscholen spelenderwijs mee wat gezonde voeding is, en vooral: wat niet.
Bijgevolg weet mijn dochter al op 5-jarige leeftijd dat vruchtensiroop eigenlijk vloeibare suiker is, dat je van teveel suiker dik wordt en dat dikke mensen minder gezond zijn. Dat wortels uit de grond komen, melk uit een koe en dat spruitjes lijken op kabouterkool maar dat je er ook sterke spieren van krijgt.
Een versierde banaan of mandarijn als verjaardagstraktatie mag. Snoepzakjes, chips en cake gaan linea recta mee terug naar huis. Zonder pardon. In de aankondiging voor de Avondvierdaagse lezen de ouders: ‘We willen er geen snoep- en snackfestijn van maken, dus zorgen we voor een gezonde appel onderweg.’
Is dat nou nodig, zegt u? Nou en of. Gemiddeld is één op de acht basisschoolleerlingen te zwaar. Dat is een verdubbeling ten opzichte van twintig jaar geleden. Oorzaken: teveel suiker en vet, te weinig beweging.
Rotterdam was hard op weg de stad met de dikste kinderen van Nederland te worden. Tot Lekker Fit! zijn intrede deed op de basisscholen. Ook nu telt de stad meer kinderen met overgewicht dan gemiddeld, maar voor het eerst is het tij gekeerd. Tijdens de start van de gezondheidsweek presenteerde de GGD cijfers waaruit blijkt dat het aantal te dikke kinderen stabiel blijft. Een prestatie van formaat. Het veranderen van eetgewoonten is buitengewoon lastig, maar op de 88 basisscholen die meedoen aan dit project is het gelukt.
In Rotterdam is het bewijs geleverd dat een actieve aanpak tegen overgewicht werkt. En dat is te danken aan een gezamenlijke inspanning van scholen, gemeente, ouders, winkeliers en natuurlijk van de kinderen zelf. Als we er samen aan blijven trekken, sturen we onze kinderen met een gezond gewicht de toekomst in. Vooral doorgaan, dus!
Tekst: Margot Smolenaars

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam