Ga naar de inhoud

Toen was er het Dakpark

Hoera, het barbecueseizoen is geopend! Heel gezellig, maar met de eerste worstjes op de grill start in Rotterdam ook het jaarlijkse gemopper over het ontbreken van voorzieningen in bepaalde parken. Elsbeth Grievink heeft goed nieuws: het gras is nergens zo groen als op het Dakpark.

Al jaren vragen mijn vrienden en ik ons af: waarom is er nog steeds geen parkpaviljoen in het Vroesenpark? Laat ik het beestje maar bij de naam noemen: we willen ons eigen Blauwe Theehuis in 010. Gewoon een plek waar je terecht kunt voor een koud glas wijn, een portie bitterballen en een schoon toilet. In Het Park bij de Euromast is weliswaar wat horeca, maar die is veel te ‘posh’ om op blote voeten, met park-haar en kinderen naar binnen te durven. En stiekem naar de wc gaan is altijd weer een heikele onderneming. (Wat is er eigenlijk gebeurd met dat Stadsinitiatief van De Vriendjes Van Het Park om er een ‘limonadière’ met bijbehorende speelvoorzieningen neer te zetten? Fantastisch plan!)
Ondertussen is elders in de stad, heel stilletjes, een groen El Dorado verrezen dat misschien wel het antwoord is op al onze zomerse behoeften: het Dakpark, vlakbij Marconiplein.

Bloeiende magnolia’s

Metamorfose is een understatement voor wat er met het oude rangeerterrein aan de Vierhavenstraat is gebeurd. Op de plaats waar Schiehaven en Bospolder eerst strikt gescheiden werden door omheinde spoorlijnen, is eind 2011 winkelboulevard Bigshops geopend. Xenos, Kwantum, Beter Bed, Action en daarbovenop een megaparkeergarage waar je auto het eerste uur gratis mag worden geparkeerd. Het is niet per se charmant allemaal, maar wel praktisch voor wie uit is op goedkope Tupperware, nieuwe tuinstoelen of de zaterdagse boodschappen. En zijn we dat niet allemaal?
Bovenop Bigshops is het Dakpark aangelegd: een groene zone van één kilometer lang, tachtig meter breed en negen meter hoog dat het hele omringende gebied een boost moet geven. Toen het Dakpark vorig jaar werd geopend door wethouder Van Huffelen was het nog maar half af. Wel waren de contouren zichtbaar en die stemden hoopvol.
Nu, een jaar later, worden de laatste graszoden met een hijskraan het Dakpark op getakeld en kunnen we binnenkort ons picknickkleedje uitrollen tussen de bloeiende magnolia’s. Hier en daar wordt nog een wipkip geplaatst in iets dat steeds meer op een fantastische speeltuin begint te lijken: verschillende hoogtes, gezellige houten speeltoestellen, bankjes en een kabelbaan. Het park is opvallend ruim en extreem groen, maar dan wel mét een lekker urban uitzicht over het Merwe-Vierhavensgebied aan de ene kant (tegenwoordig M4H genoemd) en ‘krachtwijk’ Bospolder aan de andere. De bedoeling is dat het Dakpark de twee gaat verbinden.

Gedroomde katalysator

De ontwikkeling van M4H start met de randen van het gebied waarvan het Dakpark en de Vierhavenstraat de eerste rand vormen die onder handen is genomen. Hierna is de Marconistrip aan de beurt die M4H verbindt met Oud-Mathenesse. Of het Dakpark écht die gedroomde katalysator gaat zijn voor Bospolder en de ontwikkeling van M4H, dat moet natuurlijk nog blijken. De zomer is nog niet begonnen. Op dit moment zijn het vooral hardlopers die gebruikmaken van het Dakpark. In trance rennen ze trap op, trap af.
In elk geval hebben de buurtbewoners, van wie 70% van niet-Westerse afkomst is en 41% een laag inkomen heeft, er een prachtige groene ruimte bij gekregen met ontzettend veel mogelijkheden om bezig te zijn, te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Ze hebben een eigen stuk grond toegewezen gekregen dat Creatief Beheer samen met hen gaat ontwikkelen, omzoomd door fruitbomen en fruitstruiken. Op dit moment staat er nog niet zo veel, maar daar wordt aan gewerkt. Met een zogenaamd zaaifeest is op 12 april het startsein gegeven voor het zaaien en inrichten van de buurttuin waar de buurtbewoners planten en bloemen mogen inzaaien. Maar het Dakpark doet echter pas écht iets voor het gebied als ook andere stadsbewoners het park bezoeken. En daar hebben ze (we!) genoeg reden toe dacht ik zo!

Omfietspark

Zoals gezegd ziet de speeltuin die nu wordt aangelegd er veelbelovend uit. Een beetje moeder fietst voor zo’n kabelbaan en vliegend tapijt wel een kilometer om. De allergrootste attractie bevindt zich waarschijnlijk in het midden van het Dakpark: een zeventig meter lange watertrap waar in het midden water van boven naar beneden stroomt, als in een bergbeek. Hét ultieme speelgoed bij warm weer.
Bovendien zit op het hoogste level van het Dakpark een heus Parkrestaurant. Toegegeven, het is niet bepaald het Blauwe Theehuis en all-you-can-eat-wokken moet maar net je ding zijn, maar een koud glas wijn drinken kan je er zeker. Sterker nog: je drinkt je wijntje in een mediterrane kruidentuin waar de geur van Marokkaanse kruizemunt, Texaanse dropplantjes, kardoen, citroentijm en andere kruiden je tegemoet komt. Openbare toiletten? Check! Twee zelfs, in het Parkrestaurant en in de speeltuin. Verder is er volop gras om op te zitten en kun je er alles doen wat je in het Vroesenpark en Het Park bij de Euromast ook zou doen… Worstjes grillen bijvoorbeeld. Er zijn speciale barbecuetegels neergelegd met als bijkomend voordeel dat je voor een zak kolen, ijsklontjes of een vers stokbrood slechts één trap af hoeft.
Well done is better than well said” zal er binnenkort prijken op de gevel van het HIWA pand aan de nabijgelegen Benjamin Franklinstraat. En zo is het!
Hoog Van De Toren Dit artikel is onderdeel van het dossier ‘Hoog van de Toren’. Hierin recenseert Vers Beton recent voltooide gebouwen en plekken in de stad. Geen sterren of ballen, wel handvatten voor een gefundeerde mening over architectonische nieuwkomers, originele invalshoeken en oog voor de impact van gebouwen op hun omgeving.

Al 10 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Hoe het Stationsplein een fijne verblijfsruimte kan worden

  • Hoog van de Toren

  Het nieuwe station kreeg louter erkenning. Komende maanden wordt duidelijk of de kussende bollen van Eliasson geplaatst zullen worden. Over het plein zelf wordt weinig gesproken. Met het plaatsen van een kunstwerk ben je er nog lang niet. Volgens Joost Jansen is het de hoogste tijd voor een gedegen analyse van het plein zelf. ‘Werkt’ het plein wel? Tijd voor een rapport met aanbevelingen.

 • Wat heb je als Rotterdammer aan al die nieuwe hotels?

  • Hoog van de Toren

  Rotterdam kreeg er het afgelopen jaar veel hotels bij. Heel veel. Maar wat heeft de doorsnee stadsbewoner daaraan? Zes fotografen en zes schrijvers gingen op bezoek en lieten zich inspireren door wat ze aantroffen.

 • Wiel Arets, Campus Hoogvliet mag terug naar de keuken

  • Hoog van de Toren

  Zelfs de beste koks kunnen weleens een gerecht verpesten, ook al geven de ingrediënten en het recept er allerminst aanleiding toe. Volgens Marten Dashorst is het nieuwste gebouw van architect Wiel Arets in Hoogvliet zo’n geval.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam