Ga naar de inhoud

Vier redenen waarom een coalitie tussen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA bijna niet meer kan mislukken

Peter van Heemst is politiek commentator van Vers Beton. Iedere twee weken beschouwt hij het wel en wee op Rotterdamse stadhuis. Vandaag beziet hij de coalitieonderhandelingen tussen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA en concludeert: dat gaat niet meer mis.

illustratie
illustratie

De coalitievorming in Rotterdam kan bijna niet meer misgaan. Positiever gezegd: het is voor 99,99% zeker dat Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA (met mogelijk als wormvormig aanhangsel de ChristenUnie-SGP) het nieuwe stadsbestuur gaan vormen. En dat zou wel eens sneller rond kunnen zijn dan we een maand geleden allemaal dachten. Natuurlijk, er moet inhoudelijk nog een hele berg werk verzet worden. Maar alle seinen voor een voorspoedig verloop van de onderhandelingen staan inmiddels op groen.

Succesfactor 1: de VVD is gedumpt

De deurwijzing van de VVD is een belangrijke factor waarom de onderhandelingen nu spoedig tot succes kunnen leiden. In de vorige coalitie zaten VVD en D66 elkaar namelijk vanaf dag één enorm in de weg. Grote irritaties ontstonden over het Stadsinitiatief, de vergroening van de economie en het nieuwe stadion. Nu dit oude zeer uit de weg is geruimd, zijn ook de onderhandelingen in een stuk rustig vaarwater terecht gekomen.
Leefbaar Rotterdam manoeuvreert tot dusver behoedzaam om D66 niet voor het hoofd te stoten. D66 krijgt én pakt alle ruimte om stap voor stap de onvermijdelijkheid van de samenwerking met Leefbaar aan te tonen. Een bescheiden advies aan onderhandelaar Salima Belhaj: de grens  tussen onderhandelingen naar je hand zetten en je hand overspelen is flinterdun. En die grens lijkt voor Leefbaar met het buitenspel zetten van de VVD nu wel te zijn bereikt.

Succesfactor 2: er zijn wethoudersposten te verdelen

Verder is inmiddels duidelijk hoe de wethoudersposten verdeeld zullen gaan worden. Leefbaar Rotterdam krijgt er 3, D66 2 en het CDA 1. Ook dat geeft ongelooflijk veel rust in de tent. Hugo de Jonge zal ongetwijfeld als beloning voor het lozen van de VVD mogen doorgaan als wethouder Onderwijs.
Of D66-wethouder Korrie Louwes mag doorgaan is echter twijfelachtig. Na het plotselinge vertrek van Alexandra van Huffelen – zij wordt algemeen directrice van de GVB in Amsterdam, zo werd gisteren bekend – zijn er bij D66 waarschijnlijk dus twee wethoudersposten te vergeven. Alle D66’ers met een wethoudersambitie zullen nu dan ook als één man/vrouw meewerken aan het welslagen van de coalitie-onderhandelingen. Immers: een nieuwe baan lokt!

Succesfactor 3: de tijd werkt in het voordeel

Na vijf weken praten en loeren gaat nu ook de tijd in het voordeel van de onderhandelingen werken. Er is sluipenderwijs het gevoel ontstaan dat dit niet mág mislukken. Dat je voor aap staat als je na zoveel weken aan de stad moet gaan uitleggen dat je er niet in geslaagd bent de handen ineen te slaan.
Eerdmans en Belhaj weten inmiddels dan ook dat er geen weg terug meer is. Ze moeten hun missie nu voltooien. De SP is afgeserveerd, GroenLinks voor het lapje gehouden en de VVD lelijk gedumpt. Als Leefbaar en D66 alsnog zouden falen, hebben ze in de Raad geen vrienden meer om op terug te vallen.

Succesfactor 4: inhoud kan altijd aan de raad gelaten worden

En ja, tenslotte nog de inhoud. Als Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 eerst opschrijven wat hen bindt, dan zullen de meeste verschillen daarna wel overbrugbaar blijken. Maar mocht de inhoud onverhoopt toch problemen opleveren, dan kunnen de partijen er altijd nog voor kiezen de gemeenteraad in te schakelen. Een oude wens van zowel Leefbaar als D66 is immers een zo min mogelijk dichtgespijkerd coalitieakkoord, waardoor de gemeenteraad nog echt de mogelijkheid heeft om invloed uit te oefenen.
Zelfs voor grote inhoudelijke verschillen is dus wel een oplossing te verzinnen. Een coalitie tussen Leefbaar, D66 en CDA lijkt dan ook onvermijdelijk.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures