Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opinie van Vers Beton. Deze week: politiek redacteur Ties Joosten doorziet de coalitieonderhandelingen tussen Leefbaar en D66. Eerdmans vier wethouders, betekent dat D66 een nieuwe burgemeester levert.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Afgelopen donderdag werd bekend dat Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA een principeakkoord bereikt hebben. Ze gaan zonder het zijwieltje van ChristenUnie-SGP de stad besturen, waardoor het aanstaande college de smalst mogelijke meerderheid van 23 van de 45 zetels heeft.
Dat lijkt een beperkte machtsbasis, zeker als je bedenkt dat zowel Leefbaar als D66 een potentieel explosieve fractie kent. Zo werd Dries Mosch, Leefbaarman van het eerste uur en lieveling van iedereen die de Rotterdamse politiek een beetje volgt, op een onverkiesbare plaats gezet. Hij werd na een keiharde no-nonsense postercampagne via voorkeursstemmen toch nog verkozen.
Bij D66 werd Jos Verveen aanvankelijk buitenspel gezet, maar hierop brak onder de leden rebellie uit, waarna hij toch nog op een verkiesbare plaats terecht kwam. Beide heren zullen niet zijn vergeten dat ze door hun partijleiding bij het grofvuil werden gezet.
Ondertussen zijn binnen het college de verhoudingen nog hoogst onzeker. Leefbaar wil graag vier wethoudersposten, tegen twee voor D66 en eentje voor het CDA. De Democraten zouden hier mordicus tegen zijn; binnen het college willen ze niet tegen een absolute Leefbaarmeerderheid aankijken.
Van de andere kant zal ook D66 beseffen dat er met onder meer de decentralisaties een aantal gigantische dossiers aankomen. Als Leefbaar slechts drie wethouders krijgt gaat het nieuwe college deze dossiers met maar liefst twee wethouders minder dan het huidige college te lijf – en dan schijnt Joost Eerdmans ook nog eens een vrij lichte portefeuille te ambiëren.
Een oplossing kan gevonden worden in de opvolging van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zijn termijn loopt over een paar maanden af en het is geen geheim dat Leefbaar geen groot fan van hem is.
Kortom: krijgt Eerdmans zijn zin en Leefbaar vier wethouders? Dan zal het mij niet verbazen als D66 over een jaar de uitdager of opvolger van Aboutaleb mag leveren.
Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties op het artikel kunnen volgende week verschijnen in Metro.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1175

Ties Joosten

Ties Joosten (1984) woonde in Leuth, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam voordat hij Rotterdam kwam ontdekken. Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek, was adjunct-hoofdredacteur bij Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van Victor
  Victor

  Volgens mij worden burgermeesters op een heel ander niveau benoemd. Maar het helpt wel als er lokale steun en druk is natuurlijk.

  Het lijkt me wel essentieel voor D66 om zoveel mogelijk wethoudersposten te krijgen willen ze dit college een beetje ‘ownen’.

  Om in 2018 nog groter te worden of gelijk te blijven zullen ze een beleid moeten voeren dat de D66 handtekening draagt én populair is. Dat laatste is natuurlijk bijna onmogelijk, maar als je tóch gaat regeren en moet gaan laten zien dat je het kan kun je dat beter goed zichtbaar doen.

  D66 kan slagen als ze van Rotterdam een écht liberale stad maakt. Dat is onmogelijk met Leefbaar, dat van Rotterdam liefst een soort Capelle maakt.

 2. Profielbeeld van Jochem
  Jochem

  Waarom wil Eerdmans net als in Capelle een lichte portefeuille? Het werk moet toch gewoon gedaan worden?

  1. Profielbeeld van Ties Joosten
   Ties Joosten

   @Jochem

   Boze tongen stellen dat hij een betere politicus dan bestuurder is. Nog bozere tongen beweren dat hij graag ooit weer naar Den Haag terug wil en daarom zijn vingers niet zou willen branden aan een zwaar dossier.

 3. Profielbeeld van Ties Joosten
  Ties Joosten

  @Jeroen,

  Je hebt gelijk dat de Leefbaar-kritiek op Aboutaleb de laatste jaren gigantisch is verminderd. Maar zeker niet verstomd! Aan de ene kant blijft een deel van de achterban moeite houden met zijn afkomst, aan de andere kant verwijt een deel hem dat er door Aboutaleb ‘niks meer mag’. Terecht of onterecht: Leefbaar neemt Aboutaleb bijvoorbeeld het afschaffen van de Dance Parade en het roséverbod in het Park kwalijk.

  Hoewel Leefbaar minder kritiek heeft, betwijfel ik het of ze inmiddels genoeg van Aboutaleb houden om hem koste wat kost in het zadel te houden. Als ze D66 een (gooi naar) het burgemeesterschap moeten gunnen om zelf een 4e wethouder te krijgen, denk ik dat ze dat een best acceptabele prijs zullen vinden.

 4. Profielbeeld van Jeroen
  Jeroen

  Waar haal je het idee vandaan dat Leefbaar niet met de burgemeester overweg zou kunnen? Ik lees niets dan waardering voor hem.
  Daarnaast zijn herbenoemingsprocedures niet zo open als ze lijken. Tenzij grote bezwaren van gemeenteraad, die zich al een tijdje manifesteren, zie ik niet in waarom een huidige burgemeester vervangen zou worden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.