Ga naar de inhoud

Voorspelling: D66 ruilt wethouder voor burgemeester

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opinie van Vers Beton. Deze week: politiek redacteur Ties Joosten doorziet de coalitieonderhandelingen tussen Leefbaar en D66. Eerdmans vier wethouders, betekent dat D66 een nieuwe burgemeester levert.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Afgelopen donderdag werd bekend dat Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA een principeakkoord bereikt hebben. Ze gaan zonder het zijwieltje van ChristenUnie-SGP de stad besturen, waardoor het aanstaande college de smalst mogelijke meerderheid van 23 van de 45 zetels heeft.
Dat lijkt een beperkte machtsbasis, zeker als je bedenkt dat zowel Leefbaar als D66 een potentieel explosieve fractie kent. Zo werd Dries Mosch, Leefbaarman van het eerste uur en lieveling van iedereen die de Rotterdamse politiek een beetje volgt, op een onverkiesbare plaats gezet. Hij werd na een keiharde no-nonsense postercampagne via voorkeursstemmen toch nog verkozen.
Bij D66 werd Jos Verveen aanvankelijk buitenspel gezet, maar hierop brak onder de leden rebellie uit, waarna hij toch nog op een verkiesbare plaats terecht kwam. Beide heren zullen niet zijn vergeten dat ze door hun partijleiding bij het grofvuil werden gezet.
Ondertussen zijn binnen het college de verhoudingen nog hoogst onzeker. Leefbaar wil graag vier wethoudersposten, tegen twee voor D66 en eentje voor het CDA. De Democraten zouden hier mordicus tegen zijn; binnen het college willen ze niet tegen een absolute Leefbaarmeerderheid aankijken.
Van de andere kant zal ook D66 beseffen dat er met onder meer de decentralisaties een aantal gigantische dossiers aankomen. Als Leefbaar slechts drie wethouders krijgt gaat het nieuwe college deze dossiers met maar liefst twee wethouders minder dan het huidige college te lijf – en dan schijnt Joost Eerdmans ook nog eens een vrij lichte portefeuille te ambiëren.
Een oplossing kan gevonden worden in de opvolging van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zijn termijn loopt over een paar maanden af en het is geen geheim dat Leefbaar geen groot fan van hem is.
Kortom: krijgt Eerdmans zijn zin en Leefbaar vier wethouders? Dan zal het mij niet verbazen als D66 over een jaar de uitdager of opvolger van Aboutaleb mag leveren.
Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties op het artikel kunnen volgende week verschijnen in Metro.

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • @Jeroen,

  Je hebt gelijk dat de Leefbaar-kritiek op Aboutaleb de laatste jaren gigantisch is verminderd. Maar zeker niet verstomd! Aan de ene kant blijft een deel van de achterban moeite houden met zijn afkomst, aan de andere kant verwijt een deel hem dat er door Aboutaleb ‘niks meer mag’. Terecht of onterecht: Leefbaar neemt Aboutaleb bijvoorbeeld het afschaffen van de Dance Parade en het roséverbod in het Park kwalijk.

  Hoewel Leefbaar minder kritiek heeft, betwijfel ik het of ze inmiddels genoeg van Aboutaleb houden om hem koste wat kost in het zadel te houden. Als ze D66 een (gooi naar) het burgemeesterschap moeten gunnen om zelf een 4e wethouder te krijgen, denk ik dat ze dat een best acceptabele prijs zullen vinden.

 • Volgens mij worden burgermeesters op een heel ander niveau benoemd. Maar het helpt wel als er lokale steun en druk is natuurlijk.

  Het lijkt me wel essentieel voor D66 om zoveel mogelijk wethoudersposten te krijgen willen ze dit college een beetje ‘ownen’.

  Om in 2018 nog groter te worden of gelijk te blijven zullen ze een beleid moeten voeren dat de D66 handtekening draagt én populair is. Dat laatste is natuurlijk bijna onmogelijk, maar als je tóch gaat regeren en moet gaan laten zien dat je het kan kun je dat beter goed zichtbaar doen.

  D66 kan slagen als ze van Rotterdam een écht liberale stad maakt. Dat is onmogelijk met Leefbaar, dat van Rotterdam liefst een soort Capelle maakt.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures