Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui. Vliegende politiebrigade uit het coalitieakkoord is een zegen.

Als je zelf niet in zo’n wijk woont, dan weet je niet hoe vervelend het kan zijn: de politie kan niet langskomen om de door de camera gesignaleerde problemen op te lossen. Stuurvrouwe Lucette Mascini juicht daarom de veiligheidsplannen van de kersverse coalitie toe.

Een van de positieve aspecten van het bestuursakkoord dat de drie partijen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA hebben gemaakt, vind ik het voornemen om vliegende politiebrigades in te zetten in wijken waar criminaliteit het wonen zowat onmogelijk maakt. Ook het voornemen meer mobiele camera’s neer te zetten juich ik toe.

DBS februari
DBS februari

Als je zelf niet in zo’n buurt woont is dat wellicht lastig te begrijpen, maar als je straat wel geterroriseerd wordt door hangjongeren en drugsdealers dan weet je wel beter. Een paar maanden geleden hoorde ik bijvoorbeeld dat de Abtsweg in Overschie al jaren onveilig gemaakt wordt door een groep van een stuk of twintig opgeschoten kerels. Een café-eigenaar was neergestoken en verkocht zijn zaak omdat hij het niet meer zag zitten.
En dat is niet zo gek. Zo reden zijn klanten wel drie rondjes om een plekje voor hun auto te vinden waar ze dachten geen raddraaiers tegen te komen. Aan de zijmuren hing de man daarom camera’s op waarmee hij van binnenuit zijn café in de gaten kon houden of iemand zijn auto aan het bekrassen was, of dat er andere zaken gebeurden die het daglicht niet verdragen konden. Ondertussen belde hij de politie in de buurt meer dan eens op. Maar die vertelde hem dat het aan mankracht ontbrak om de bende voortdurend in de gaten te houden, hetgeen nodig was om ze te betrappen op een delict.
Het idee om meer mobiele camera’s neer te zetten helpt in elk geval om de potentiële daders erop te wijzen dat de politie mee kijkt. En het idee om een vliegende brigade politieagenten in het leven te roepen zorgt in elk geval voor de juiste middelen om snel korte metten te maken met straatterreur.

Al 5 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures