Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui. Vliegende politiebrigade uit het coalitieakkoord is een zegen.

Als je zelf niet in zo’n wijk woont, dan weet je niet hoe vervelend het kan zijn: de politie kan niet langskomen om de door de camera gesignaleerde problemen op te lossen. Stuurvrouwe Lucette Mascini juicht daarom de veiligheidsplannen van de kersverse coalitie toe.

Een van de positieve aspecten van het bestuursakkoord dat de drie partijen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA hebben gemaakt, vind ik het voornemen om vliegende politiebrigades in te zetten in wijken waar criminaliteit het wonen zowat onmogelijk maakt. Ook het voornemen meer mobiele camera’s neer te zetten juich ik toe.

DBS februari
DBS februari

Als je zelf niet in zo’n buurt woont is dat wellicht lastig te begrijpen, maar als je straat wel geterroriseerd wordt door hangjongeren en drugsdealers dan weet je wel beter. Een paar maanden geleden hoorde ik bijvoorbeeld dat de Abtsweg in Overschie al jaren onveilig gemaakt wordt door een groep van een stuk of twintig opgeschoten kerels. Een café-eigenaar was neergestoken en verkocht zijn zaak omdat hij het niet meer zag zitten.
En dat is niet zo gek. Zo reden zijn klanten wel drie rondjes om een plekje voor hun auto te vinden waar ze dachten geen raddraaiers tegen te komen. Aan de zijmuren hing de man daarom camera’s op waarmee hij van binnenuit zijn café in de gaten kon houden of iemand zijn auto aan het bekrassen was, of dat er andere zaken gebeurden die het daglicht niet verdragen konden. Ondertussen belde hij de politie in de buurt meer dan eens op. Maar die vertelde hem dat het aan mankracht ontbrak om de bende voortdurend in de gaten te houden, hetgeen nodig was om ze te betrappen op een delict.
Het idee om meer mobiele camera’s neer te zetten helpt in elk geval om de potentiële daders erop te wijzen dat de politie mee kijkt. En het idee om een vliegende brigade politieagenten in het leven te roepen zorgt in elk geval voor de juiste middelen om snel korte metten te maken met straatterreur.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures