Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Waar komt die bakfietswijk?

De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurvrouwe Inge Spaander heeft dé locatie gevonden voor de veelbesproken bakfietswijk.

DBS februari
DBS februari

Vorige week werd het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. “We gaan aan de slag om de stad nog leuker, veiliger en gezelliger te maken”, zei D66-fractievoorzitter Belhaj. Kendoe: Samen kunnen we het maken.
Twee maatregelen trokken de aandacht van ‘tout’ Rotterdam. Er komt een bakfietswijk in het centrum en een wijk voor aso’s ergens buiten de stad. Volgens mij betreft het hier slechts één maatregel: een segregatiemaatregel. Het scheiden van groepen leidt uiteindelijk nooit tot een leukere en veiligere stad en zeker niet tot de integratie waar het akkoord naar streeft: culturele en sociale integratie en een gelijkwaardigheid waaruit solidariteit ontstaat. Het bewust scheiden van groepen leidt tot onbegrip en ongelijkheid.
Gek genoeg was het niet de aso-wijk waar men zich over opwond, maar was het vooral de bakfietswijk die voor beroering zorgde. En dat terwijl de gemeente daar al lang mee bezig is. Om en nabij de Nieuwe Binnenweg bijvoorbeeld, knappen investeerders massaal oude panden op met behulp van gemeentesubsidie. Je hebt inmiddels een dubbel yuppensalaris nodig om als nieuwkomer in één van de verder toch vervallen zijstraatjes van de Nieuwe Binnenweg te kunnen wonen. De traiteurs schieten als paddenstoelen uit de grond. Sinds kort is er zelfs een winkel waarvan de opbrengsten volledig naar het goede doel gaan. En bakfietsen, ja, die zijn er ook. Ze wurmen zichzelf tussen tramrails en stoep en zorgen voor opstoppingen bij het stoplicht. Maar de onlangs verbrede stoepen ten spijt, is er nog steeds niet genoeg parkeerplek voor de hippe bakken.
En dat is slechts één van de tekenen dat een bakfietswijk in het centrum niet werkt. Op een paar diehard-zaken zoals het Westerpaviljoen na, redden de koffietenten en hippe kinderwinkels het niet. De bakfietseigenaren blijven weg. De ooit gesplitste panden zijn uiteindelijk te klein om een gezin te huisvesten, voor de bakfiets is geen overdekte berging. En zo verhuist men toch weer naar het hippe noord.
Volgens mij is de oplossing heel simpel. Ik was de afgelopen weken veel op Zuid. De fietspaden zijn er breder en de stoplichten overzichtelijker. Overal zijn parkjes en allerhande exotische winkeltjes. De grotere woningen hebben een nostalgische uitstraling, hartstikke hip.
En ik heb het getimed: het is maar tien minuten fietsen van de Pleinweg naar het Westerpaviljoen. Die bakfietswijk kan prima op Zuid. Gewoon naast die aso-wijk. Fijne integratie.

Al 18 reacties — discussieer mee!

  • Het bijzondere aan de aanduiding ‘bakfietswijk’ zit hem erin dat ook hier weer eens sprake is van het slingerwerk-mechanisme. De bakfiets was ooit vervoermiddel bij uitstek van kleine ondernemers. De auto was nog geen gemeengoed en lading (niet te veel!) kon gemakkelijk lokaal vervoerd worden. Met de massale intrede van de (bestel-)auto kwam de bakfiets min of meer in de marge van de samenleving. Juist dáár werd de bakfiets populair.
    In de toenmalige kraakbeweging werd de bakfiets omarmd. Gemakkelijk kon een kleine hoeveelheid huisraad van pand naar pand vervoerd worden. Die bakfietsen kregen echter te maken met de tand des tijds. Bakfietseigenaren uit die periode konden vaak maar lastig aan onderdelen komen en zochten daar soms wanhopig naar. Met hen zocht een beperkt aantal gepassioneerde fietsenmakers mee. Vooral de Haarlemse fietsenmaker ’t Mannetje heeft destijds besloten niet langer vruchteloos naar oude onderdelen te zoeken, maar ‘dan maar’ nieuwe te gaan maken. Met nieuwe onderdelen was de stap naar nieuwe, lichtlopende bakfietsen snel gemaakt. De populariteit daarvan behoeft weinig toelichting en is inmiddels wel enigszins uit de hand gelopen met ergernis zoals hierboven/-onder (?) tot gevolg. Verwacht moet worden dat de populariteit van de bakfiets over een aantal jaren weer zal afnemen. Wellicht zal de groter wordende ergernis leiden tot intolerantie en daar aldus toe bijdragen. (In die zin is de vraag in hoeverre dat ook zal gaan gelden voor de bijzondere fietsen die ’t Mannetje inmiddels ontwikkelt ten behoeve van mensen die dankzij beperkingen anders niet zouden kunnen fietsen)

  • Op zich is Oud Charlois een voorbeeld van een aankomende “bakfietswijk” . Veel kunstenaars wonen er , er worden festivals georganiseerd onder andere Bizar Bazar .

  • Je bent duidelijk nog nooit met een bakfiets door de Nieuwe Binnenweg gefietst, want dan was het wel duidelijk dat deze hiervoor niet is ingericht. Vanaf de ’s Gravendijkwal t/m de Lage erfbrug. Zijn het niet de vele auto’s die menen te moeten dubbelparkeren op het fietsgedeelte dan zijn het de stukjes achter de tramopstappunten waar je niet vanwege de te smalle fietspaden doorkomt met de bakfiets. Daarbij is dit gentrification proces natuurlijk een process van vele jaren (zie Haarlemmerstraat in Amsterdam) en niet zoals de schrijver meent te zeggen van dagen/weken of maanden. Het grootste euvel rondom de Nieuwe Binnenweg zit in de schrikbarend grote hoeveelheid van sociale woningbouw hokkies. Mensen willen tegenwoordig graag in dit gedeelte van de stad wonen, maar kunnen simpelweg niks fatsoenslijks vinden wat niet bedekt is met trespaplaten of groter is dan 70 m2. Dus geduld schrijver van dit stuk en wacht nog geduldig een paar jaartjes af. Aanbod komt in dit geval na vraag…
    Ps. Noord (Provenierssingel en Blijdorp) heeft een zeer laag voorzieningenniveau, dat je terecht een slaapwijk mag noemen.

  • Het pleidooi van Inge voor Zuid spreekt me aan, niet in de laatste plaats omdat ik zelf een Zuiderling ben, zonder bakfiets, dat dan weer wel. Houd wel rekening met een fijnstoffige Pleinweg (net zo fijnstoffig als de ’s Gravendijkwal) maar met de bakfiets betekent het wel dat je wat extra lucht nodig hebt. Ik spreek uit ervaring want ik fiets wel eens met de bakfiets van mijn dochter uit West.
    Nog een tip voor bakfietstypes: Koffie en Ambacht: sparking gentrification dus wees er snel bij. .

  • Toch even wat rechtzetten. Op de een of andere manier denken mensen inderdaad dat in de witte straten rondom de Nieuwe Binnenweg, zoals de Snellinckstraat en Zwaerdecroonstraat (Eén Blok Stad project) alleen maar rijke yuppen wonen op kosten van de staat en begint regio Binnenweg als soort van het schoolvoorbeeld van gentrification te tellen. Dat valt echt reuze mee.

    In deze straten wonen over het algemeen geen extreem rijke mensen, het zijn vooral jonge starters, dertigers, stedelingen die graag in de stad wonen en een gezinnetje willen starten, en hun huis grotendeels zelf in elkaar geklust hebben omdat ze elders geen betaalbare leuke woning konden vinden. Hier kun je nog huis met een tuin kopen. Het zijn veel vormgevers, architecten, creatievelingen.

    Er was volgens mij geen subsidie op het project, wel ondersteunde de gemeente de verbouw van de panden die op de lijst van sloop stonden met iets mildere regelgeving dan strikt gezien van toepassing (nl voor verbouw ipv nieuwbouw).

    Er zijn inderdaad veel superdeluxe winkeltjes begonnen op de Binnenweg, de meesten redden het niet en verdwijnen na het jaar subsidie weer want er is helemaal geen markt voor in de buurt. Gezond en vers voedsel doet het wel goed.

    Uiteraard zijn de portemonnees van de bewoners in deze straten nog altijd een stuk beter gevuld dan die van de voormalige bewoners en de mensen om de hoek. Maar dat is nog heel wat anders dan elke avond traiteur.

    (Ik woon zelf in de Snellinckstraat)

  • Het zou goed zijn als Rotterdam bakfiets-vrij blijft, alhoewel ik ze een stuk liever de N-Binnenweg zie doorploeteren dan de ‘cruisende’ benzine-aso’s die nog steeds ruim baan krijgen.

    Ik moest overigens wel hartelijk lachen om de opmerking over brede stoepen.. als er één stad in Nederland is waar de bakfiets plek zat heeft om te parkeren.. Loop de door Tom genoemde Haarlemmerstraat in 020 eens door en kom dan nog eens met zo’n opmerking over dat de stoepen breder moeten.. Ik denk dat het bevorderend werkt voor de sociale interactie als er eens een paar smalle stoepen/straatjes komen in de stad.

    Daarentegen denk ik dat zowel de stoepen in Rotterdam als de rijbanen best wat in mogen leveren t.o.v. de fietspaden.

  • Nee, het zijn inderdaad geen yuppen maar armlastigen zijn het ook niet bepaald. Yuppen is trouwens al aardig passé. En inderdaad wonen ze daar echt niet op de kosten van de staat. Het waren gerenoveerde (fundament!)cascowoningen die daar werden aangeboden en dat drukte de prijs flink. De mensen die het hebben gerealiseerd om daar te gaan wonen hebben m.i. een puike investering gedaan.

    De Nieuwe Binnenweg is lang en het gebied rond de ‘s-Gravendijkwal is met name flink in trek. Bedenk wel dat dit ook te maken heeft met het optuigen van het nieuwe EMC. Veel medisch specialisten en onderzoekers willen daar maar al te graag wonen.

    Ik ken die buurt al vanaf eind jaren ’70 en ik woon er sinds 2000 en heb het echt nog nooit, echt nooit zo zien verbeteren sinds die tijd. Het beeld van de winkeltjes op de Binnenweg klopt m.i. niet (helemaal). Wel dat er af en toe eentje omvalt maar het was ook met subsidie een lastige tijd. De renovatie gaat nog steeds door en zeker met de herstellende economie zie ik het zonnig in m.b.t. deze buurt.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

  • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

  • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

    • Architectuurkritiek

    Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

    Venue: Kunstinstituut Melly
    Datum:
  • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

    Venue: De leeszaal
    Datum:
  • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

    Venue: BlueCity
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Bekijk alle vacatures