Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Ze snappen ons Rotterdam niet

Stuurvrouw Lambert leidt een groepje toeristen rond uit enthousiasme voor haar stad, maar voelt zich een onbegrepen kunstkenner die abstracte kunst probeert uit te leggen. Zij ziet in de Erasmusbrug een mooie zilveren zwaan, zij zien grijze dikke strepen en een asfaltweg.
Als ik vanaf Eendrachtsplein naar ons nieuwe Centje loopt, valt het me opeens op door hoeveel hoopjes toerist ik me moet wringen. Als een kind op de zaterdagmarkt word ik opgeslokt door drommen mensen en backpacks. Ik denk aan de kranten en boekjes die Rotterdam recent hebben aangewezen als nieuwe hippe stad, the place to be. Rotterdam is door de massa ontdekt!

DBS februari
DBS februari

Ik voel een tikkende vinger op mijn schouder. “Hi! Are you from here? Do you want to show us around?” Ik denk een paar seconden na en besef dat ik mijn trots voor Rotterdam eigenlijk best wel met hen wil delen. Enthousiast door mijn nieuwe rol als reisleidster neem ik de drie toeristen, elk met superdeluxe Canon camera en praktisch buiktasje, op sleeptouw.
We lopen langs de Euromast, de Lijnbaan, de Kubuswoningen en de markt. Overal wordt keurig netjes een foto van gemaakt, maar mijn passie lijken ze, met name als ik lachend vertel over Kabouter Buttplug en het onlangs teruggeplaatst kunstwerk Anita, niet volledig te begrijpen. “Yes, we’re ready, what’s next?
Als klap op de vuurpijl neem ik ze mee naar de Erasmusbrug. “This is the Erasmusbrug, look at the beautiful details in this bridge, and the view,” zeg ik stralend terwijl ik vol overtuiging verder vertel over onze mooie Zwaan. “Oh, cool,” zegt één van de toeristen. Ik word niet begrepen. Het groepje neemt nog een aantal foto’s terwijl ik leunend op de brugbalustrade over de Maas tuurde.
Ik voel me een kunstenaar die zijn eigen kunstwerk bekijkt. Rotterdam is abstracte kunst, concludeer ik. Er zit emotie in, zonder dat het er te dik bovenop ligt. Tot voor kort wisten met name de kenners hoe waardevol het is. Nu de verzamelaars de ‘abstracte stad’ ook officieel hebben bestempeld als ‘mooi’, willen steeds meer mensen zien waar de ophef vandaan komt.
Terwijl ik maar doorratelde over de schoonheid en de onderliggende gedachte, leken de toeristen vooral een paar, weliswaar indrukwekkende maar toch, grote grijze lijnen op een doek te zien. Kijkend naar de kubistische rauwe vormen ziet een leek met het verkeerde verwachtingspatroon misschien niet die diepgaande emotie. Die is maar matig enthousiast. “Leuk, maar ik zou het niet in mijn slaapkamer hangen.”
Tomorrow we go to Amsterdam.” De toerist staat ineens naast me en kijkt met mij mee over de Maas. “Can’t wait to see the canals and the old houses. Before I forget, could you show us where we could buy some ‘smokey smokey’ here?” Hij lacht terwijl hij zijn dure camera aan mij geeft. “Make a picture please on this bridge, all together?

Al 10 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Woningmarkt: “In Rotterdam liggen de kansen voor het oprapen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Hoe herverdeel je de woonruimte, is sloop nodig, wat kun je met leegstand? Ook de architecten van Platform Woonopgave worstelen met de wooncrisis. Ze komen alleen met andere oplossingen dan de gemeente en ontwikkelaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures