Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Stuurvrouw Lambert leidt een groepje toeristen rond uit enthousiasme voor haar stad, maar voelt zich een onbegrepen kunstkenner die abstracte kunst probeert uit te leggen. Zij ziet in de Erasmusbrug een mooie zilveren zwaan, zij zien grijze dikke strepen en een asfaltweg.
Als ik vanaf Eendrachtsplein naar ons nieuwe Centje loopt, valt het me opeens op door hoeveel hoopjes toerist ik me moet wringen. Als een kind op de zaterdagmarkt word ik opgeslokt door drommen mensen en backpacks. Ik denk aan de kranten en boekjes die Rotterdam recent hebben aangewezen als nieuwe hippe stad, the place to be. Rotterdam is door de massa ontdekt!

DBS februari
DBS februari

Ik voel een tikkende vinger op mijn schouder. “Hi! Are you from here? Do you want to show us around?” Ik denk een paar seconden na en besef dat ik mijn trots voor Rotterdam eigenlijk best wel met hen wil delen. Enthousiast door mijn nieuwe rol als reisleidster neem ik de drie toeristen, elk met superdeluxe Canon camera en praktisch buiktasje, op sleeptouw.
We lopen langs de Euromast, de Lijnbaan, de Kubuswoningen en de markt. Overal wordt keurig netjes een foto van gemaakt, maar mijn passie lijken ze, met name als ik lachend vertel over Kabouter Buttplug en het onlangs teruggeplaatst kunstwerk Anita, niet volledig te begrijpen. “Yes, we’re ready, what’s next?
Als klap op de vuurpijl neem ik ze mee naar de Erasmusbrug. “This is the Erasmusbrug, look at the beautiful details in this bridge, and the view,” zeg ik stralend terwijl ik vol overtuiging verder vertel over onze mooie Zwaan. “Oh, cool,” zegt één van de toeristen. Ik word niet begrepen. Het groepje neemt nog een aantal foto’s terwijl ik leunend op de brugbalustrade over de Maas tuurde.
Ik voel me een kunstenaar die zijn eigen kunstwerk bekijkt. Rotterdam is abstracte kunst, concludeer ik. Er zit emotie in, zonder dat het er te dik bovenop ligt. Tot voor kort wisten met name de kenners hoe waardevol het is. Nu de verzamelaars de ‘abstracte stad’ ook officieel hebben bestempeld als ‘mooi’, willen steeds meer mensen zien waar de ophef vandaan komt.
Terwijl ik maar doorratelde over de schoonheid en de onderliggende gedachte, leken de toeristen vooral een paar, weliswaar indrukwekkende maar toch, grote grijze lijnen op een doek te zien. Kijkend naar de kubistische rauwe vormen ziet een leek met het verkeerde verwachtingspatroon misschien niet die diepgaande emotie. Die is maar matig enthousiast. “Leuk, maar ik zou het niet in mijn slaapkamer hangen.”
Tomorrow we go to Amsterdam.” De toerist staat ineens naast me en kijkt met mij mee over de Maas. “Can’t wait to see the canals and the old houses. Before I forget, could you show us where we could buy some ‘smokey smokey’ here?” Hij lacht terwijl hij zijn dure camera aan mij geeft. “Make a picture please on this bridge, all together?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Davine Lambert

Davine Lambert

Davine Lambert (1991) is gefascineerd door de eigenaardigheden van mensen en hun gedrag. Rotterdammers vindt zij het allermooist. Ze is freelance journalist en schrijft onder andere voor het Algemeen Dagblad.

Profiel-pagina