Ga naar de inhoud

Echte crisis in Leefbaar moet nog komen

Peter van Heemst beziet de problemen in de fractie van Leefbaar Rotterdam en concludeert: de echte crisis moet nog komen.
Peter2
Wat is er hard gewerkt de afgelopen weken om de crisis in Leefbaar Rotterdam te bezweren. Het ene gesprek na het andere is gevoerd om de lucht te klaren. Mediators werden ingevlogen om ergernissen, achterdocht en frustraties uit te praten. Op geheime locaties moesten fractieleden opbiechten hoe ze hadden gestemd. Fractieleden die zich normaal een slag in de rondte twitterden, hielden zich nu ineens muisstil. Op de spaarzame foto’s van het kersverse college zaten wethouder Schneider en wethouder Eerdmans nooit glimlachend naast elkaar.
Het was op die zwarte donderdag 15 mei dan ook grandioos misgegaan. Nadat Leefbaar Rotterdam raadslid Ingeborg Hoogveld door de complete oppositie plus zes mensen uit haar eigen fractie in de gemeenteraad als kandidaat wethouder werd weggestemd, ten gunste van Ronald Schneider, brak de pleuris uit.
De oppositie stemde Hoogveld weg omdat zij de partner is van Marco Pastors, topambtenaar van de gemeente Rotterdam. SP, PvdA, Nida, ChristenUnie-SGP, GroenLinks en VVD waren bang voor belangenverstrengeling. Simpel gezegd: kan deze wethouder de ambtenaar bij conflicten tot de orde roepen? Uit integriteitsoogpunt gaven zij aan Ronald Schneider de voorkeur.
De zes dissidenten in Leefbaar Rotterdam die hem ook steunden, hadden echter andere motieven. Zij hadden hun buik vol van de groepjes die in hun partij de touwtjes in handen hebben. De familie Pastors is er daar één van. Of het nu om het maken van de kandidatenlijst gaat, het zoeken van een sterke lijsttrekker of het uitzetten van de koers voor de lange termijn: telkens duikt dezelfde naam op.
De ontreddering bij D66 en CDA was groot: zij hadden Hoogveld braaf gesteund omdat Eerdmans hen had bezworen dat de hele fractie van Leefbaar achter zijn keuze zou gaan staan. Wat bij de beschouwingen de afgelopen weken nogal over het hoofd wordt gezien, is dat als Leefbaar vier wethouders had mogen leveren, Hoogveld en Schneider gewoon allebei gekozen zouden zijn. Maar D66 vond vier te veel en dus moest Leefbaar Rotterdam met drie wethouders genoegen nemen.
En zo veroorzaakte Schneider, die bekend staat als bruggenbouwer, ongekende verdeeldheid en strijd.
Ongetwijfeld wordt de crisis, die het stadsbestuur nu al een maand lam legt, bezworen. De coalitie houdt vast stand. Want één ding overstijgt alle tegenstellingen in Leefbaar: de gretigheid om aan de macht te blijven na acht jaar tandenknarsen in de oppositie.
Maar de problemen blijven. En ze zullen blijven opspelen, smeulen en doorzeuren.
Want Ronald Schneider, die man die Ingeborg Hoogveld een loer draaide, is nu de baas van Marco Pastors. Geen vrolijke combinatie, lijkt me. En Marco Pastors gaat – vermoed ik – in 2017 de nieuwe kandidatenlijst voor de volgende raadsverkiezingen maken. Zet hij dan de zes fractieleden (inclusief Ronald Schneider) die zijn partner wegstemden op de bovenste plaatsen? Ik denk van niet.
Eerdmans is zijn gezag kwijt. Hoogveld likt haar wonden. Eerdmans en Schneider zullen elkaar blijven wantrouwen.
De echte crisis gaat nog komen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Woensdag 22 mei is de eerste meet-up van ons solidariteitsnetwerk. Iedereen die zich solidair voelt…

  Venue: De Pauluskerk
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bij De Correspondent zoeken we vanaf 2 september 2024 tot eind februari 2025 een chef voor de beeldredactie. Ben jij iemand die leidinggevende ervaring heeft, een grondige kennis van fotografie, ontwerp en information design en heb je werkervaring op minimaal een van die vlakken? En heb je affiniteit met de missie van De Correspondent? Dan zijn we op zoek naar jou! 

 • Bekijk alle vacatures