Ga naar de inhoud

Het college van recht zo die gaat

Hoewel het coalitieakkoord tussen Leefbaar Rotterdam D66 en CDA vol staat met ronkende termen, is het inhoudelijk allemaal niet zo spannend. Het zal dan ook op weinig problemen stuiten in de raad, voorspelt Ties Joosten in Vers Betons opiniebijdrage aan METRO van deze week.
. VB_Metro_Eva_DEF
Hoewel de Rotterdamse coalitie op een meerderheid van slechts één minuscuul zeteltje is gebouwd, zal het in de raad voorlopig op weinig onoverkomelijke problemen stuiten. Het akkoord tussen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA – dat weliswaar Volle kracht vooruit heet, is daar simpelweg niet spannend genoeg voor.
Natuurlijk, links Rotterdam liep direct na de presentatie te hoop tegen de afgesproken versobering van het armoedebeleid. In 2018 gaat daar bijna 13 miljoen vanaf. ‘Volle kracht de verkeerde kant op’, spinde SP-voorman Leo de Klein al. En: ‘We zakken met dit college door de beschavingsgrens!’ Hij roept dan ook op tot een gezamenlijk links antwoord op dit ‘meest rechtse beleid van Nederland.’
Deze bezuiniging op armoedebeleid, dat nu voor bijna 60 miljoen in de boeken staat, is voor linkse partijen vanzelfsprekend een hard gelag. Maar het zakken door de beschavingsgrens is natuurlijk vooral retoriek voor de bühne. Bovendien: zelfs al komen alle linkse partijen tot een gezamenlijk standpunt, dan nog kan het college op dit terrein rekenen op steun van de VVD, van wie het nog wel wat meer mag.
Het coalitieakkoord bestaat verder grotendeels uit oude wijn in nieuwe zakken. De veelbesproken bakfietsenwijk? Dat is vooral een onhandige term voor het binden van meer hoogopgeleiden, een doelstelling die de stad al decennialang heeft. Het loslaten van de CO2-doelstelling van het Rotterdam Climate Initiative? Dat is meer een bevestiging van toch al gefaald beleid. Bovendien wordt dit college pleitbezorger van het sluiten van twee kolencentrales voor de twee nieuwe open gaan én zet het in op energiebesparing en de verbetering van de luchtkwaliteit. Zelfs Jan Rotmans kan zich hier in vinden! Het cultuurbudget? Dat blijft nota bene letterlijk ongewijzigd.
Het coalitieakkoord staat vol ronkende termen. Kansen benutten, lef, daadkracht, Rotterdamse branie. En natuurlijk de ‘kendoementaliteit’. Inhoudelijk is het echter allemaal veel minder veranderingsgezind. Volle kracht vooruit? Dit college houdt eerder met beide handen aan het stuur de koers vast.

Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties op het artikel kunnen volgende week verschijnen in Metro.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures