Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Hoewel het coalitieakkoord tussen Leefbaar Rotterdam D66 en CDA vol staat met ronkende termen, is het inhoudelijk allemaal niet zo spannend. Het zal dan ook op weinig problemen stuiten in de raad, voorspelt Ties Joosten in Vers Betons opiniebijdrage aan METRO van deze week.
. VB_Metro_Eva_DEF
Hoewel de Rotterdamse coalitie op een meerderheid van slechts één minuscuul zeteltje is gebouwd, zal het in de raad voorlopig op weinig onoverkomelijke problemen stuiten. Het akkoord tussen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA – dat weliswaar Volle kracht vooruit heet, is daar simpelweg niet spannend genoeg voor.
Natuurlijk, links Rotterdam liep direct na de presentatie te hoop tegen de afgesproken versobering van het armoedebeleid. In 2018 gaat daar bijna 13 miljoen vanaf. ‘Volle kracht de verkeerde kant op’, spinde SP-voorman Leo de Klein al. En: ‘We zakken met dit college door de beschavingsgrens!’ Hij roept dan ook op tot een gezamenlijk links antwoord op dit ‘meest rechtse beleid van Nederland.’
Deze bezuiniging op armoedebeleid, dat nu voor bijna 60 miljoen in de boeken staat, is voor linkse partijen vanzelfsprekend een hard gelag. Maar het zakken door de beschavingsgrens is natuurlijk vooral retoriek voor de bühne. Bovendien: zelfs al komen alle linkse partijen tot een gezamenlijk standpunt, dan nog kan het college op dit terrein rekenen op steun van de VVD, van wie het nog wel wat meer mag.
Het coalitieakkoord bestaat verder grotendeels uit oude wijn in nieuwe zakken. De veelbesproken bakfietsenwijk? Dat is vooral een onhandige term voor het binden van meer hoogopgeleiden, een doelstelling die de stad al decennialang heeft. Het loslaten van de CO2-doelstelling van het Rotterdam Climate Initiative? Dat is meer een bevestiging van toch al gefaald beleid. Bovendien wordt dit college pleitbezorger van het sluiten van twee kolencentrales voor de twee nieuwe open gaan én zet het in op energiebesparing en de verbetering van de luchtkwaliteit. Zelfs Jan Rotmans kan zich hier in vinden! Het cultuurbudget? Dat blijft nota bene letterlijk ongewijzigd.
Het coalitieakkoord staat vol ronkende termen. Kansen benutten, lef, daadkracht, Rotterdamse branie. En natuurlijk de ‘kendoementaliteit’. Inhoudelijk is het echter allemaal veel minder veranderingsgezind. Volle kracht vooruit? Dit college houdt eerder met beide handen aan het stuur de koers vast.

Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties op het artikel kunnen volgende week verschijnen in Metro.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

versbeton 1175

Ties Joosten

Ties Joosten (1984) woonde in Leuth, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam voordat hij Rotterdam kwam ontdekken. Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek, was adjunct-hoofdredacteur bij Vers Beton.

Profiel-pagina