Ga naar de inhoud

Lekker swaffelen in de bestuurskamer

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. Vandaag begint de eerste werkweek van het nieuwe college van B&W van Rotterdam. Volledig bestaand uit blanke mannen van middelbare leeftijd. Ontluisterend, stelt Vincent Cardinaal.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Zo. Ze zijn weer lekker samen. De mannen. Ze moeten elkaar tenslotte wel een beetje steunen, hoor. Het is ook niet gemakkelijk – het blijft toch een gevalletje van ‘ze willen ons wel, maar ze moeten ons niet’ he? Dat wijf van Pastors kwam nog even lastig doen, maar die is kaltgestellt. En terecht. Had ze maar niet samen met Marco moeten zijn.
Wel een beetje mal dat de vraag nooit andersom wordt gesteld. Dat Pastors bijvoorbeeld een stapje opzij had gezet voor een nieuwe wethouder. Hij is toch zo begaan met de stad? Maar nee, zo werkt het niet. En verder niet te veel ingaan op deze materie, want voor je het weet ben je weer in verwarring. En als politiek één ding is, dan wel: de illusie dat we nooit, maar dan ook nooit twijfelen. Wij weten wat goed is voor de wereld, knoop het in de oren.
Ingeborg Hoogveld moest weg, nog voor ze goed en wel wethouder was. Zelfs binnen de Leefbaarfractie was er tweespalt over. Lekkere start. Ronald Schneider was bereid om de meubelen te redden. De groep nieuwe wethouders van de op een na grootste stad van het land telt zes mannen en geen vrouwen. Ze worden geleid door de burgemeester, ook al een man. Lekker swaffelen in de bestuurskamer.
Ik ga hier niet pleiten voor quota of andere positieve discriminatienonsens. Dat is evengoed onzinnig. Maar was er bij de drie leidende partijen in Rotterdam nou echt geen mespuntje diversiteit te vinden? Dat die keurige Christendemocraten weer met De Jonge zijn afgekomen: akkoord. De semi-flinke rechtse kongsi genaamd Leefbaar zal ik er ook niet op aankijken. Maar D66 – twee blanke mannen? Van ongeveer dezelfde, degelijke bestuurlijke snit? Jammer hoor. Een uitgelezen mogelijkheid om het momentum te kapen is onbenut gebleven.
Het nieuwe college van B&W van Rotterdam is 100% man, van middelbare leeftijd, en blank. Staphorst aan de Nieuwe Maas. Geen enkele prik op de cola. Ik vind er nu al geen zak aan.
Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties op dit stuk kunnen volgende week in Metro verschijnen.

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Ach, het is maar hoe je het bekijkt. Ingeborg Hoogeveld is gewoon niet gekozen en dat kan gebeuren in zo’n proces en inderdaad zeker niet echt handig. Nee, maar dan Rabella de Faria van LR die in 2004 uit het college werd geflikkerd. Die vonden ze op een gegeven moment op straat in een kartonnen doos waar ze in lag te slapen voordat ze bij de nachtopvang terecht kwam. Misschien is ze zelf ook niet echt slim bezig geweest maar van een soort “nazorg” was bij LR toen geen sprake.

 • Rest de vraag: wie hadden er volgens jou wél in moeten zitten, Vincent?

  (ik had er trouwens op gegokt dat D66 dissident Jos Verveen kalt zou stellen door hem wethouder te maken)

 • Mee eens Vincent en lekker stukkie ook. Volgens mij is er binnen CDA Rotterdam en LR echt geen vrouw die aan wethouders-eisen (whatever they may be) voldoet, hoewel: Marianne van den Anker? Maar idd bij D66, je kunt mij niet wijsmaken dat daar geen vrouwelijk toptalent rondloopt.

  Enfin, ik heb vernomen dat Adriaan Visser iets doet met scouting bij D66 landelijk (waar?) en in dat geval heeft hij zichzelf maar gescout. De voorkeur voor Pex Langenberg, een niet-Rotterdammer die al als ambtenaar is geboren, is niet meer zo raadselachtig na het volgende citaat afkomstig van een Leidse website:

  “Informateur in Rotterdam was Pedro Peters. De directeur van de RET (het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf) was ten tijde van Langenberg’s wethouderschap in Leiden de directeur van de Dienst Milieu & Beheer van de gemeente Leiden”

  Kijk, daar kan geen vrouw tegenop natuurlijk.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures