Ga naar de inhoud

Lekker swaffelen in de bestuurskamer

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. Vandaag begint de eerste werkweek van het nieuwe college van B&W van Rotterdam. Volledig bestaand uit blanke mannen van middelbare leeftijd. Ontluisterend, stelt Vincent Cardinaal.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Zo. Ze zijn weer lekker samen. De mannen. Ze moeten elkaar tenslotte wel een beetje steunen, hoor. Het is ook niet gemakkelijk – het blijft toch een gevalletje van ‘ze willen ons wel, maar ze moeten ons niet’ he? Dat wijf van Pastors kwam nog even lastig doen, maar die is kaltgestellt. En terecht. Had ze maar niet samen met Marco moeten zijn.
Wel een beetje mal dat de vraag nooit andersom wordt gesteld. Dat Pastors bijvoorbeeld een stapje opzij had gezet voor een nieuwe wethouder. Hij is toch zo begaan met de stad? Maar nee, zo werkt het niet. En verder niet te veel ingaan op deze materie, want voor je het weet ben je weer in verwarring. En als politiek één ding is, dan wel: de illusie dat we nooit, maar dan ook nooit twijfelen. Wij weten wat goed is voor de wereld, knoop het in de oren.
Ingeborg Hoogveld moest weg, nog voor ze goed en wel wethouder was. Zelfs binnen de Leefbaarfractie was er tweespalt over. Lekkere start. Ronald Schneider was bereid om de meubelen te redden. De groep nieuwe wethouders van de op een na grootste stad van het land telt zes mannen en geen vrouwen. Ze worden geleid door de burgemeester, ook al een man. Lekker swaffelen in de bestuurskamer.
Ik ga hier niet pleiten voor quota of andere positieve discriminatienonsens. Dat is evengoed onzinnig. Maar was er bij de drie leidende partijen in Rotterdam nou echt geen mespuntje diversiteit te vinden? Dat die keurige Christendemocraten weer met De Jonge zijn afgekomen: akkoord. De semi-flinke rechtse kongsi genaamd Leefbaar zal ik er ook niet op aankijken. Maar D66 – twee blanke mannen? Van ongeveer dezelfde, degelijke bestuurlijke snit? Jammer hoor. Een uitgelezen mogelijkheid om het momentum te kapen is onbenut gebleven.
Het nieuwe college van B&W van Rotterdam is 100% man, van middelbare leeftijd, en blank. Staphorst aan de Nieuwe Maas. Geen enkele prik op de cola. Ik vind er nu al geen zak aan.
Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties op dit stuk kunnen volgende week in Metro verschijnen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures