Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Behoedzaamheid troef bij Joost Eerdmans

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: wie had ooit gedacht dat Leefbaar saai zou worden?
Op de dag dat Pim Fortuyn twaalf jaar geleden werd vermoord, is het misschien goed zijn meest glorieuze politieke moment nog eens in herinnering te roepen: zijn entree op het Rotterdamse stadhuis op 6 maart 2002. On-Hollands werd hij door fotografen en filmploegen uit alle windstreken omgeven. Voorafgegaan door een woest zwetende Dries Mosch kwam ‘Pimmetje’ niets minder dan de Rotterdamse revolutie brengen. Enkele weken later werd na betrekkelijk open en informele onderhandelingen een college gevormd met CDA en VVD, volgens de Leefbaren nog altijd ‘het beste Rotterdamse college ooit’.
Vergelijk die entree nu eens met die van Joost Eerdmans, twaalf jaar na dato feitelijk de opvolger van Fortuyn. Vol vertrouwen besteeg hij zo’n zeven maanden geleden het Leefbaar-schild, maar na een paar waardeloze wittebroodsweken was daarvan nog maar weinig over. Geen fouten maken werd het devies – de overwinning veilig stellen. Uiteindelijk wist de partij niet eens te profiteren van het nieuwe rampjaar van de zo gehate PvdA.
En zelfs nu nog blijft het voorzichtigheid troef. De onderhandelingen vinden plaats achter gesloten deuren, Leefbaar is als de dood om toch nog op één of andere manier gepasseerd te worden. Het gebrek aan bravoure wordt nog het best geïllustreerd door de ambitie van Joost Eerdmans om wethouder Dierenwelzijn en Buitenruimte te worden, aangevuld met enkele veiligheidsdossiers. Gaap…
Behoedzaam, voorzichtig, ambitieloos, slaapverwekkend…wie had bij de entree van Fortuyn gedacht dat deze woorden ooit de beste karakterisering van Leefbaar Rotterdam zouden gaan vormen?
Tekst: Ties Joosten

 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures