Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Behoedzaamheid troef bij Joost Eerdmans

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: wie had ooit gedacht dat Leefbaar saai zou worden?
Op de dag dat Pim Fortuyn twaalf jaar geleden werd vermoord, is het misschien goed zijn meest glorieuze politieke moment nog eens in herinnering te roepen: zijn entree op het Rotterdamse stadhuis op 6 maart 2002. On-Hollands werd hij door fotografen en filmploegen uit alle windstreken omgeven. Voorafgegaan door een woest zwetende Dries Mosch kwam ‘Pimmetje’ niets minder dan de Rotterdamse revolutie brengen. Enkele weken later werd na betrekkelijk open en informele onderhandelingen een college gevormd met CDA en VVD, volgens de Leefbaren nog altijd ‘het beste Rotterdamse college ooit’.
Vergelijk die entree nu eens met die van Joost Eerdmans, twaalf jaar na dato feitelijk de opvolger van Fortuyn. Vol vertrouwen besteeg hij zo’n zeven maanden geleden het Leefbaar-schild, maar na een paar waardeloze wittebroodsweken was daarvan nog maar weinig over. Geen fouten maken werd het devies – de overwinning veilig stellen. Uiteindelijk wist de partij niet eens te profiteren van het nieuwe rampjaar van de zo gehate PvdA.
En zelfs nu nog blijft het voorzichtigheid troef. De onderhandelingen vinden plaats achter gesloten deuren, Leefbaar is als de dood om toch nog op één of andere manier gepasseerd te worden. Het gebrek aan bravoure wordt nog het best geïllustreerd door de ambitie van Joost Eerdmans om wethouder Dierenwelzijn en Buitenruimte te worden, aangevuld met enkele veiligheidsdossiers. Gaap…
Behoedzaam, voorzichtig, ambitieloos, slaapverwekkend…wie had bij de entree van Fortuyn gedacht dat deze woorden ooit de beste karakterisering van Leefbaar Rotterdam zouden gaan vormen?
Tekst: Ties Joosten

 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • In the current Gaza war, as much as 40% of the housing has been damaged or destroyed, with over 1.8 million people internally displaced. The destruction of more than a third of Gaza’s homes is leading international legal experts to raise the concept of “domicide” – the mass destruction of dwellings to make the territory uninhabitable. This concept is increasingly accepted in academia but is not a distinct crime against humanity under international law.

  Venue: De Dependance, Independent School
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bekijk alle vacatures