Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Een goede leraar

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: de nieuwe coalitie zet in op onderwijs, maar wat is eigenlijk een ‘goede’ leraar?
“De beste leraren werken in Rotterdam”, schrijven Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA in hun coalitieakkoord over onderwijs. De partijen zetten in op meer voorschools taalonderwijs en terugkeer van de ambachtsschool. Het is een ambitieus programma, onderwijs wordt wat de drie partijen betreft echt een speerpunt. Begrijpelijk, Rotterdam steekt te vaak schril af in lijstjes over onderwijskwaliteit. Dat jeukt.
Maar: wat is een goede leraar? De afgelopen vier jaar was het vooral all eyes on the ball. De focus lag op betere, meetbare resultaten op het gebied van taal en rekenen. Nog steeds worden de CITO-scores nauwgezet in de gaten gehouden. Een goede basis is essentieel voor de verdere ontwikkeling van kinderen. Maar onderwijs is meer dan het goede antwoord op een rekensom.

De leer van Biesta

Een competente leraar is nog niet vanzelf een goede leraar. Dit betoogt prof. dr Gert Biesta. Hij is een internationaal onderwijspedagoog, met oog voor brede, filosofische vragen over onderwijs. In zijn Good education in the age of Measurement (2010) zet hij grote vraagtekens bij het eenzijdig reduceren van onderwijskwaliteit tot meetbare leerprestaties.
Volgens Biesta gaat onderwijs om veel meer dan alleen maar lesgeven. Onderwijs draagt ook bij aan de persoonlijke en sociale ontwikkeling van leerlingen. Biesta pleit voor een veel grotere pedagogische rol van de leraar. Een goede leraar heeft bovenal aandacht voor de verschillende ontwikkelingsbehoeften van leerlingen.
Deze week publiceren we op Vers Beton een artikel van Gert Biesta, waarin hij de Rotterdamse onderwijsplannen recenseert.
Onderwijsminnend Rotterdam kan alleen maar worden aangeraden maandag 19 mei een middagje vrij te regelen. Professor Biesta spreekt dan namelijk in Arminius.
Tekst: Melissa van Amerongen

 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures