Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Een goede leraar

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: de nieuwe coalitie zet in op onderwijs, maar wat is eigenlijk een ‘goede’ leraar?
“De beste leraren werken in Rotterdam”, schrijven Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA in hun coalitieakkoord over onderwijs. De partijen zetten in op meer voorschools taalonderwijs en terugkeer van de ambachtsschool. Het is een ambitieus programma, onderwijs wordt wat de drie partijen betreft echt een speerpunt. Begrijpelijk, Rotterdam steekt te vaak schril af in lijstjes over onderwijskwaliteit. Dat jeukt.
Maar: wat is een goede leraar? De afgelopen vier jaar was het vooral all eyes on the ball. De focus lag op betere, meetbare resultaten op het gebied van taal en rekenen. Nog steeds worden de CITO-scores nauwgezet in de gaten gehouden. Een goede basis is essentieel voor de verdere ontwikkeling van kinderen. Maar onderwijs is meer dan het goede antwoord op een rekensom.

De leer van Biesta

Een competente leraar is nog niet vanzelf een goede leraar. Dit betoogt prof. dr Gert Biesta. Hij is een internationaal onderwijspedagoog, met oog voor brede, filosofische vragen over onderwijs. In zijn Good education in the age of Measurement (2010) zet hij grote vraagtekens bij het eenzijdig reduceren van onderwijskwaliteit tot meetbare leerprestaties.
Volgens Biesta gaat onderwijs om veel meer dan alleen maar lesgeven. Onderwijs draagt ook bij aan de persoonlijke en sociale ontwikkeling van leerlingen. Biesta pleit voor een veel grotere pedagogische rol van de leraar. Een goede leraar heeft bovenal aandacht voor de verschillende ontwikkelingsbehoeften van leerlingen.
Deze week publiceren we op Vers Beton een artikel van Gert Biesta, waarin hij de Rotterdamse onderwijsplannen recenseert.
Onderwijsminnend Rotterdam kan alleen maar worden aangeraden maandag 19 mei een middagje vrij te regelen. Professor Biesta spreekt dan namelijk in Arminius.
Tekst: Melissa van Amerongen

 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam