Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Odfjell

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: Odfjell. Het geplaagde bedrijf gooit nog maar eens mensen op straat. Zij zijn het niet eens met hun sociaal plan, en stappen naar de rechter.

Onderste uit de kan

Personeelsleden van het tankopslagbedrijf Odfjell staan vandaag tegenover de directie en de vakbond in de rechtbank. Zij hebben een kort geding aangespannen tegen de directie, omdat ze hun mogelijke ontslagvergoeding zien verdampen tijdens de onderhandelingen.
Odfjell gaat voor de tweede keer reorganiseren, 112 mensen verliezen hun baan. Bij de eerste reorganisatie werd iedere werknemer die vrijwillig zou vertrekken een riante ontslagvergoeding geboden. Bij deze tweede ronde steken de vakbonden een stuk lager in. De ontslagvergoeding voor mensen die in de eerste ronde 200.000 euro zouden krijgen, is nu nog maar 50.000 euro.
De toekomst van Odfjell is dan ook een stuk wanhopiger dan hij leek in 2012. Toen werd de tankterminal stilgelegd vanwege het verzwijgen van incidenten en problemen op het gebied van veiligheid. Controleurs vonden achterstallig onderhoud; er was sprake van mismanagement.
Een groot deel van de klanten liep weg. Waaronder Shell, hun grootste klant. Een makkelijk besluit: de hoeveelheid tankterminals in de haven kent een overcapaciteit. En er is meer op komst, door de verwachte toestroom van Russische olie. Odfjell heeft daar alleen weinig aan: de Russen bouwen hun eigen terminals.
Terug naar de werknemers. De leden van de vakbond kunnen nog tot 1 juni stemmen over het sociaal plan. Het kort geding lijkt te vroeg aangespannen. Volgens de vakbondsdirecteur is het voor het eerst in de geschiedenis dat dit nog tijdens de onderhandelingen voorvalt. Het tekent de schrijnende vraag voor de werknemers: zijn ze het onderste uit de kan aan het halen, of proberen ze van een kale kip te plukken?
Tekst: Anneke Kortleve

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Op zich is dat ontslag bij Odfjell niet zo heel gek. Ze zijn bezig het bedrijf van de grond op op te bouwen, en gebruiken daarom maar een beperkt aantal opslagtanks. Ondertussen is de organisatie ingeregeld op veel meer activiteit, en daarom wordt een percentage door heel de organisatie heen boventallig verklaard. Dat is zuur voor de werknemers, maar anders valt deze vestiging in ieder geval, en daar wordt niemand beter van (er vanuit gaande dat ze tegenwoordig beter werk leveren dan vroeger, natuurlijk).

 • Deze mensen halen zeker niet het onderste uit de kan ze
  willen waar ze recht op hebben na vele jaren trouwe arbeid
  de klappen vallen op de werkvloer. En daar kunnen ze niets aan mismanagement doen..

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures